Skoda Superb review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2015
Categorie
Grote gezinsauto
Brandstof
Benzine, Diesel, Hybride

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Groot en onderschat alternatief voor luxeauto

Voordelen

  • Meer plek dan in een zwart gat
  • Hybride biedt echt het beste van twee werelden
  • Heel veel auto voor je geld, maar het voelt niet goedkoop aan

Nadelen

  • Het rijden zal geen spannende ervaring zijn
  • De auto is inderdaad superb, maar het blijft gek om hem zo te noemen
  • De DSG-automaat kan verwarrend zijn en de diesels maken veel lawaai
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Skoda Superb

"Als ruimte de ultieme luxe is, dan mag de Skoda Superb tot een van de meest luxueuze auto's ter wereld gerekend worden. Net als de Octavia eronder. Hij is ook niet een beetje ruim, hij is enorm. Dus als je kinderen op de shortlist staan van het nationale basketbalteam, biedt de Superb het soort loungeruimte achterin dat je zou verwachten in een luxesedan zoals de Mercedes S-Klasse."

De Skoda Superb is een enorm aantrekkelijke gezinsauto. Dat het een populaire auto is onder taxi- en chauffeursbedrijven zal dan ook niet verbazen. Niet alleen door de gigantische binnen- en bagageruimte van de Superb, maar ook door de lange levensduur. 


Als je de Skoda-badges uit de Superb haalt, zullen jouw passagiers het interieur omschrijven als een Volkswagen of Audi. Zo goed is het interieur, en ze zouden het ook niet helemaal fout hebben. Het interieur voelt erg Volkswagen Group. Dat is een compliment en draagt alleen maar bij tot het gevoel dat je veel auto krijgt voor je geld. 


De auto lijkt eerder een hatchback dan een sedan dankzij de brede opening achteraan en dat draagt bij tot de functionaliteit van de Superb. Wil je nog meer, dan kun je de Superb ook als stationwagen bestellen.


Er zijn vijf uitrustingsniveaus en zeven motorvarianten; met handgeschakelde of automatische versnellingsbak, en met voor- of vierwielaandrijving. Een van de motoropties is een plug-in hybride die een 1,4 turbobenzinemotor koppelt aan een elektromotor, en dat biedt je de mogelijkheid om alleen elektrisch te rijden met een werkelijk nuttige actieradius.


Dit model kwam er in 2015, en kreeg een facelift voor het model van 2020. De naam had de auto niet beter kunnen omschrijven, want hij is werkelijk voortreffelijk, sterker nog, het grootste probleem voor degenen die erover schrijven, is andere bijvoeglijke naamwoorden te vinden om hem te beschrijven. De Superb is volgens de synoniemenlijst van Microsoft Word dus: uitmuntend, prachtig, geweldig, schitterend, fabelachtig, fantastisch, prachtig, magnifiek en nog veel meer, en echt, we zijn niet van plan het daar niet mee eens te zijn.


Is de Skoda Superb geschikt voor jou?

Het is moeilijk om iets tegen de Superb in te brengen, tenzij je verkocht bent aan een SUV met een beter rijcomfort. Maar zelfs dan zouden we de voorkeur geven aan de grote, capabele Skoda, omdat die jou net zo goed van dienst zal zijn, zo niet beter. Er is nauwelijks een vraag die de Superb niet kan beantwoorden, of het nu gaat om ruimte, comfort, zuinigheid, budget, enz. Nu is er de plug-in hybride, en zelfs de mogelijkheid van een fatsoenlijk elektrisch voertuig (EV) op enkel batterijen waarmee je jouw kinderen naar school kan brengen zonder uitlaatgassen te produceren. 


Eigenlijk schiet de Superb maar op één ding tekort, en dat is sportiviteit. Skoda heeft er goed aan gedaan zijn sportieve vRS-badge niet op de Superb te plakken, het onderstel niet te verlagen, het vermogen niet op te schroeven en geen contrasterende stiksels aan de binnenkant toe te voegen, omdat niemand dat echt wil. Heb je meer ruimte nodig? Dan is de Skoda Superb Estate de juiste keuze, maar als allrounder behoort de Superb tot de allerbeste die er zijn, en dat maakt hem zo'n beetje tot de perfecte gezinsauto.

 

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Skoda Superb?

Skoda biedt de Superb aan met zeven motorvarianten en het zijn allemaal turbo's, of het nu diesel of benzine is. De kleinere benzine- en dieselmotoren zijn prima, maar worden een beetje snel overdonderd, dus die vermijd je beter tenzij je echt krap bij kas zit. De favoriete motor was altijd de 2,0-liter TDI met 150 pk, en dat blijft zo, vooral in combinatie met de SE L-uitvoering, omwille van zijn ruime uitrusting, aanvaardbare, vlotte prestaties en zuinigheid. 


Bij de revisies van 2019 introduceerde Skoda de 1,4 TSI iv, een plug-in hybride, interessanter qua belastingen en met een nuttig bereik van maximaal 50 km, enkel op elektriciteit, en een economisch interessante combinatie wanneer je verder moet rijden. Nogmaals, wij zouden kiezen voor de SE L-uitvoering, omdat je vrijwel alles krijgt wat je nodig hebt, of wilt, voor een redelijke prijs. Rij je vaak op snelwegen? Kies dan de diesel. Meer gemengd rijden met een plug-in laadstation thuis en op het werk? Dan zal de iv hybride je zeer goed bevallen.


Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Skoda Superb?

Vergelijkbaar met de binnenruimte? Daarin doet de Superb niet onder voor luxeauto's zoals de Mercedes-Benz S-Klasse. In het segment van de grote sedans/hatchbacks is de meest voor de hand liggende rivaal de Volkswagen Passat. Als je de brochures van Volkswagen en Skoda vergelijkt, zul je zien dat de Superb dezelfde motoren, transmissies en zelfs hybride systemen gebruikt, maar alles zit in een groter en goedkoper pakket verpakt. 


Andere mainstream alternatieven zijn auto's zoals de Mazda 6, Volvo S60, Opel Insignia Grand Sport en nog veel meer, terwijl je ook hun premium alternatieven zou kunnen overwegen, zoals de BMW 3 Series, Audi A4 en Mercedes-Benz C-klasse, ook al is de schaal van de Superb aan de buitenkant meer BMW 5 Series, Audi A6 en Mercedes E-klasse, en aan de binnenkant meer de klasse daarboven.


Populaire modellen

Terug naar boven