Skoda Scala review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2019
Categorie
Kleine hatchback
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Skoda's budgetrivaal voor de Ford Focus

Voordelen

  • Comfortabel en veilig op de weg
  • Veel binnenruimte en een grote kofferbak
  • Betaalbaarder dan de meeste concurrenten

Nadelen

  • Interieur geeft een gevoel van lage kwaliteit
  • Sommige onderdelen van de standaarduitrusting ontbreken
  • Zeer eenvoudig infotainment op instapmodel
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Skoda Scala

"De rivaliteit tussen broers en zussen kan krachtig zijn. Kijk maar naar Skoda's serie van gezins-hatchbacks. Ten eerste heb je de oudere broer, de Octavia. Populair. Succesvol. Gevestigde waarde. Goed in alles. En dan is er de arme, kleine Scala, de jongste van het stel, die maar moet volgen en naam voor zichzelf moet maken op de grote school, terwijl hij zich altijd probeert te meten met zijn grote broer."

Maar eigenlijk is het niet zo met de Scala. Dit is geen auto die probeert een kopie te zijn van zijn uitstekende oudere broer. De auto heeft zijn eigen karakter, en is ontworpen om iets anders te bieden. 


Terwijl de Octavia nog steeds populair is omdat hij limousineruimte biedt voor een hatchback, samen met een luxueuze uitrusting en een chic interieur, richt de Scala zich tot een andere doelgroep. Niet iedereen heeft zoveel ruimte nodig als de Octavia biedt, en niet iedereen geeft evenveel om kwaliteit en uitrusting als om het prijskaartje. Met dat in het achterhoofd is de Scala een kleinere, meer budgetvriendelijke auto voor die bestuurders die anders misschien voor een Kia Ceed of Opel Astra zouden kiezen.


We zeggen 'kleiner', maar alles is natuurlijk relatief. De Octavia is naar klassemaatstaven enorm groot van binnen, en de kleinere Scala is nog steeds een van de ruimste auto's in zijn klasse, zowel voor de passagiersruimte als voor de kofferbak. Ja, ook op andere vlakken zijn de kosten gedrukt: het interieur is bekleed met nogal saai ogende grijze kunststoffen en hoewel er veel uitrusting wordt aangeboden, is niet veel daarvan standaard. Maar wat verwacht je dan als de prijs onder die van vrijwel elke concurrent ligt?


Belangrijk is dat je op de weg geen tekenen van kostenbesparing zult ontdekken. De Scala is een indrukwekkend comfortabele en gemakkelijke auto om mee te rijden, met een soepel rijgedrag, gecontroleerde besturing en pittige en efficiënte motoren. 


Je zult ook genieten van het fantastische zicht rondom, de gebruiksvriendelijke bedieningselementen en de gemoedsrust dankzij de vijfsterren Euro NCAP-veiligheidsclassificatie. Afgezien van de interieurkwaliteit en de uitrusting is de Scala een uitzonderlijk goede allrounder. En dat voor een spotprijs. Hou je van de mooie dingen in het leven dan is deze auto misschien niets voor jou, maar als je duizenden euro's kunt besparen, is het toch zeker de moeite waard om eens te kijken?

Is de Skoda Scala geschikt voor jou?

Ben je op zoek naar zoveel mogelijk auto voor zo weinig mogelijk geld? Dat is altijd het punt geweest waarop Skoda de meeste rivalen heeft weten te kloppen, en dat is niet anders met de Scala. Dit is een van de ruimste auto's in zijn klasse, en ook een van de meest betaalbare. Skoda is in dit segment van de markt echter al voorzien van de uitstekende Octavia, dus waarom ook nog de Scala? 


Terwijl de Octavia nog ruimer, iets duurder en luxueuzer is, is de Scala ontworpen voor mensen die niet zoveel ruimte nodig hebben en over een kleiner budget beschikken. En precies op dat punt levert de Scala fantastisch werk. De auto heeft weliswaar een paar twijfelachtige kunststoffen in het interieur, en je moet afzien van een aantal luxe-onderdelen, maar de Scala is een echt goed gestroomlijnde performer op elk ander gebied.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Skoda Scala?

Wat ons betreft, is de Scala het meest logisch in de benzineversie (met de naam TSI), en het is de 115 pk versie van de 1,0-liter die tot nu toe de meeste indruk op ons heeft gemaakt. Hij is efficiënter dan de basismotor met 95 pk, maar de aankoopprijs blijft laag en hij is indrukwekkend soepel en pittig.


Eerlijk antwoord? Op het vlak van uitrusting is geen van hen ideaal. De modellen aan de onderkant van het gamma zijn nogal spartaans, en hoewel de modellen aan de bovenkant van het gamma veel beter zijn, zijn er nog steeds heel wat dingen die je standaard zou verwachten en waarvoor je moet bijbetalen. Voor ons is het beste compromis de SE-versie van de tweede serie. Die biedt je het meeste van wat je echt nodig hebt, zonder dat de aankoopprijs te hoog oploopt.


Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Skoda Scala?

De Scala heeft geen gebrek aan concurrenten, want dit is een van de felst bevochten segmenten in de autosector. In het meer betaalbare segment van de gezinshatchbacks komt de concurrentie vooral van auto's als de Ford Focus, Hyundai i30, Kia Ceed en Opel Astra.


De Volkswagen Golf kost iets meer, en overbrugt de kloof naar meer premium mogelijkheden zoals de Audi A3, BMW 1 Series en Mercedes A-Klasse. Je hebt ook tientallen kleine SUV's die strijden om hetzelfde geld.

Populaire modellen

Terug naar boven