Skoda Kodiaq review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2016
Categorie
SUV
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

De meest rationele SUV ter wereld

Voordelen

  • Royaal bemeten SUV voor het hele gezin, ook met zeven stoelen verkrijgbaar
  • Interieur maakt een goed ontworpen en elegante indruk, vooral in modellen met hogere specificaties
  • Dieselmotoren leveren goede prestaties

Nadelen

  • 1,5 l benzine voelt een beetje te zwak
  • Teveel verwarrende uitvoeringsniveaus en opties
  • 6e en 7e zitplaats eigenlijk ongeschikt voor dagelijks gebruik
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Skoda Kodiaq

"De Skoda Kodiaq is een onvervalst fantastische SUV voor het hele gezin. Het is een veelzijdige auto met een grote kofferbak, en de mogelijkheid van zeven stoelen op de meeste modellen. Een zo goed als nieuw exemplaar heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en de uitrustingsniveaus met midden specificaties bieden een heleboel extra's. Ondanks zijn forse formaat rijdt hij makkelijk. En de gebruikskosten vallen ook wel mee, mits je de dorstige 2,0 liter benzine vermijdt."

Als jouw keuze voor een nieuwe auto wordt bepaald door gezinsuitbreiding, dan zouden wij de Skoda Kodiaq hoog op je shortlist zetten. Het is een grote SUV die veel waar voor je geld betekent, en geen fortuin kost om te gebruiken. Het interieur zit vol met slimme uitvindingen die het gezinsleven net wat gemakkelijker maken.


De meeste Kodiaq modellen kunnen zeven stoelen herbergen, maar als je van plan bent regelmatig met zeven of meer te reizen, dan kun je beter op zoek gaan naar een MPV zoals de SEAT Alhambra of de Ford Galaxy. Tuurlijk, we beseffen dat de keus voor een SUV meer stijl betekent dan een MPV, maar de derde rij stoelen in de Kodiaq is niet gemakkelijk bereikbaar, en maken de kofferbak vrijwel onbruikbaar.


Met de stoelen op de achterste rij op de vloer geklapt is de Kodiaq een zeer praktische auto met een enorme kofferbak. De stoelen op de tweede rij kunnen naar voren en achteren worden geschoven. De buitenste achterstoelen hebben Isofix-ankerpunten voor eenvoudige plaatsing van kinderzitjes. Het is irritant dat de middelste stoel deze punten niet heeft, maar ze zijn beschikbaar als een optie voor de passagiersstoel voorin.


Het interieur heeft weliswaar niet de flair van dat van de Peugeot 5008, maar het voelt stevig aan en ziet er behoorlijk chic uit, vooral in de duurdere uitrustingsniveaus. Het is een comfortabele auto, waarin de stoelen goed ondersteunen en fijn hoog geplaatst zijn: zo kunnen jullie (en de kinderen) lekker over schuttingen heen gluren. De zachte vering maakt hem ook comfortabel, al doet die vering hem wel hotsebotsen over drempels als je de versie met de grotere lichtmetalen wielen koopt.


Naast hybride aandrijfsystemen is er een gewone motor die veel kopers aanspreekt. De 2,0 liter TDI diesel, en die beoordelen wij. Deze is verkrijgbaar met 150 of 190 pk, die beide meer dan voldoende prestaties leveren en bovendien een fatsoenlijk brandstofrendement hebben. Als je niet veel kilometers maakt ben je financieel beter af met de 1,5 liter TSI benzine, maar deze versie mist wat van de benodigde power, zeker als de auto volgeladen is met passagiers en bagage.


Je kunt ook kiezen voor modellen met vierwielaandrijving, die ideaal zijn als je een aanhanger wilt trekken of je buiten de gebaande paden waagt. Er zijn zowel handgeschakelde als automatische versnellingsbakken. De meeste tweedehands Kodiaqs hebben de zeventraps DSG-automaatbak. Goed nieuws, want die is mooi soepel en past goed bij het ongedwongen karakter van de auto.


De Skoda Kodiaq is geen opwindende keuze. Er zijn alternatieven die sterke concurrentie bieden, zowel in-house in de vorm van de SEAT Tarraco, als elders zoals de Peugeot 5008. Toch kan de auto alles wat je maar zou willen dat 'ie doet, en je hoeft de bank niet te beroven om 'm te kopen of te rijden. Het is niet moeilijk om deze auto aan te bevelen.

Is de Skoda Kodiaq geschikt voor jou?

Zoek je een praktische SUV voor het hele gezin, dan is de Skoda Kodiaq een hele sterke kandidaat. Als je regelmatig zeven mensen mee moet nemen voldoet hij niet echt (maar vind maar eens een SUV die dat wel kan...), en de modellen met hogere specificaties kunnen verrassend prijzig zijn. De reeks motoren is een overtuigend aanbod. Ook hebben kopers de keus tussen handmatige en automatische versnellingsbakken en tussen twee- en vierwielaandrijving.


Hij biedt niet de uitstraling van de Volkswagen Tiguan Allspace, noch de eigenzinnige inrichting van de Peugeot 5008, maar hij is ongelooflijk goed in het voldoen aan alle behoeften van de overgrote meerderheid van de kopers.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Skoda Kodiaq?

Ons bevalt de 2,0 liter diesel in de Kodiaq, al past die motor niet bij iedereen. Maak je veel snelwegkilometers of moet je een caravan trekken, dan is deze motor ongetwijfeld de beste keus. De versie met 150 pk is prima, maar neem de 190 pk als je van wat extra power houdt. In andere situaties is de benzinemotor prima. De 1,5 maakt een wat ondermaatse indruk qua vermogen maar het is een gebalanceerde motor en goedkoop in het gebruik.


Qua uitvoeringsniveau zie je de door de bomen het bos niet meer, zoveel modellen zijn er waar je uit kunt kiezen. Wij zouden de meest basale S modellen uit de weg gaan. Die zijn wel erg basaal, en verkochten ook slecht zodat ze uit de verkoop zijn gehaald. Een SE Technology, SE Drive of SE L zal voor de meeste kopers aan hun hele lijstje verwachtingen voldoen zonder al te duur te worden. Hoewel, sommige van de prijzige modellen zijn wel erg mooi, vooral de L&K met top specificaties. De Skoda Kodiaq vRS is het sportieve model.

Welke auto's zijn vergelijkbaar met de Skoda Kodiaq?

De meest directe concurrenten voor de Kodiaq zijn zonder twijfel de in-house alternatieven, de SEAT Tarraco en de Volkswagen Tiguan Allspace. Beide auto's hebben hetzelfde platform en dezelfde motor als de Kodiaq, wat het moeilijker maakt om een keuze te bepalen. Wat ons betreft biedt de Kodiaq het meeste waar voor zijn geld, vooral op de tweedehands markt.


Je zou ook moeten nadenken over de uitstekende Peugeot 5008. We veronderstellen dat die een wat boeiender keus vertegenwoordigt dan de bijna saai goede Kodiaq. De achterste stoelen in de Peugeot zijn individueel plaatsbaar/uitneembaar, en die extra flexibiliteit waarderen we. Er komen ook geduchte rivalen uit Korea, de Hyundai Santa Fe en de Kia Sorento. Beide auto's hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en lange garantieperiodes. Ten slotte kun je nadenken over de Nissan X-Trail, maar die is te midden van het genoemde gezelschap wat ouderwets.

Populaire modellen

Terug naar boven