Volkswagen Passat review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2015
Categorie
Grote gezinsauto
Brandstof
Benzine, Diesel, PHEV

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Stijlvolle sedan voor zaken en het gezin

Voordelen

  • Strakke, nette maar ingetogen styling binnen en buiten en CarPlay/Android Auto op alle modellen
  • Goede keuze uit zuinige benzine- en dieselmotoren 
  • Ruim, mooi interieur en een grote kofferbak, zelfs in de sedan-versie

Nadelen

  • De kofferbak is groot, maar omdat het een echte sedan is, minder toegankelijk dan in concurrerende hatchbacks
  • De duurdere modellen zitten echt in de premium prijsklasse 
  • De sedan is mooi en stijlvol, maar de stationwagen is nog veel competenter
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen Passat

"De Volkswagen Passat illustreert hoe het bedrijf een benijdenswaardige positie heeft weten te veroveren boven haar mainstream rivalen, door haar modellen aan te bieden tussen de ooit zo dominante mainstream merken met grote volumes en de premium merken in."

Daardoor heb je net zoveel kans dat je aan de BMW 3 Series, Mercedes-Benz C-Klasse of zelfs de Audi A4, de naaste verwant van de Passat, denkt als aan de Ford Mondeo of Opel Insignia wanneer je de Passat overweegt.


Deze versie van de Passat werd oorspronkelijk gelanceerd in 2015, toen hij al snel de prestigieuze prijs Europese auto van het jaar won. Voor het modeljaar 2020 is hij grondig onder handen genomen, met een herziening van het aanbod motoren, verbeterde technologie en connectiviteit. De Passat is verkrijgbaar als sedan, zoals we hem hier bespreken, en ook als een fraaie, nuttig ruime Volkswagen Passat Estate, en als plug-in hybride, de Volkswagen Passat GTE, ook die zowel als sedan als stationwagen.


Als bestseller in het Volkswagen-gamma wordt hij aangeboden met een brede waaier aan motoren en transmissies, met keuze uit drie benzinemotoren van 1,5 en 2,0 liter met vermogens die variëren van 150 pk tot 272 pk. 


Het gamma turbo dieselmotoren biedt nog meer keuze, met vier vermogens van de 1,6 en 2,0 liter, van 120 pk tot 240 pk. Je hebt de keuze uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventraps DSG-automaat. Het merendeel van de modellen heeft voorwielaandrijving, maar de krachtigste modellen zijn voorzien van het 4Motion-systeem voor vierwielaandrijving van Volkswagen.


De herzieningen voor het modeljaar 2020 zorgden niet alleen voor veranderingen onder de motorkap die het verbruik en de emissies verbeterden. Ze verbeterden ook het toch al knappe uiterlijk van de Passat. Ze voegden een uitgebreider aanbod van veiligheidsuitrustingen toe, evenals de standaardmontage van de Travel Assist van Volkswagen, waarmee de Passat in een gedeeltelijk autonome modus snelheden van 210 km/u kan halen (waar dit toegestaan is).


De uitvoeringsniveaus van de sedan beginnen met de SE, gevolgd door de SE Nav, SEL en R-Line. De markt voor sedans is aan het krimpen en de slag om de kopersbudgetten van stationwagens, SUV's en crossovers vermindert hun aantrekkingskracht. De Passat blijft echter aantrekkelijk, ongeacht hoe ouderwets een gewone sedan wordt beschouwd op de huidige markt. 


Anders dan de meer opzichtige premium concurrenten, straalt de Volkswagen Passat een weloverwogen klasse uit, wat voor een groot deel zijn aantrekkingskracht verklaart, net als zijn keurig ontworpen, ruime interieur. 


Ruim, comfortabel, doordacht en stijlvol, er valt heel wat te waarderen aan de Volkswagen Passat, zoveel zelfs dat je hem kan beschouwen als een waardige concurrent van de alomtegenwoordige premium rivalen. Toegegeven, de Passat is misschien niet opwindend maar wel bevredigend. Hierdoor is de auto ongetwijfeld aantrekkelijk voor de dagelijkse chauffeur, wat het gemakkelijk maakt om hem hier aan te bevelen.


De Passat is de auto die je echt wilt of nodig hebt en is een prima allroundkeuze voor het gezin of de zakelijke koper, of een combinatie van beide.

Is de Volkswagen Passat geschikt voor jou?

Het is moeilijk om tegen de Passat te pleiten. De sedan is dezer dagen misschien niet de meest trendy auto in de showroom, maar hij heeft toch standgehouden, en de Passat onderstreept waarom. Het is een stijlvolle, ingetogen gezinsauto, die moeiteloos zijn werk doet, met een ruim interieur en een flinke kofferbak.


De Passat is van binnen groter dan de meeste van zijn premium alternatieven. Hij doet het interieur van zijn mainstream rivalen er in vergelijking slordig uitzien, en omdat het geen SUV is, betaal je ook niet voor een hoop hardware voor vierwielaandrijving, die je niet echt nodig hebt. Wij denken dat iedereen, en dan bedoelen we ook echt iedereen, blij zou zijn met een Passat. Het is zo'n goede allrounder, zelfs in deze sedan-uitvoering.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen Passat?

Wat voor jou de beste Volkswagen Passat is, hangt af van waarvoor je hem wilt gebruiken. Als je veel kilometers op de snelweg aflegt, kan je niet om het gemak en het uitstekende brandstofverbruik van de dieselmodellen heen, en dan vooral niet om de 2,0 liter TDI EVO SCR met 150 pk. Met de handgeschakelde zesversnellingsbak verbruik je tijdens een lange cruise ongeveer 3,9 l/100 km, maar wij zouden kiezen voor iets meer verbruik, ongeveer 4,1 l/100 km, met de zeventraps DSG met dezelfde motor, omwille van het gemak dat deze met zich meebrengt. 


De TSI turbo benzinemotoren zijn ongelooflijk zuinig, zij het niet in dezelfde mate als de alternatieven op diesel, maar als je op zoek bent naar een Passat die meer tijd zal besteden aan kortere ritten, dan is de 150 pk 1,5 TSI EVO een prima keuze. 


Als je het je kan veroorloven, is de plug-in hybride GTE ook zeker het overwegen waard. Wat uitvoeringen betreft, zijn alle Passats goed voorzien, maar de beste balans tussen connectiviteit en comfort is het SEL-model. 

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen Passat?

De Passat houdt het midden tussen de mainstream en de premium merken en heeft een brede waaier aan rivalen, van de Ford Mondeo tot de BMW 3 Series en alles daar tussenin. Misschien is Volvo met zijn Volvo S60 sedan wel het merk dat het dichtst in de buurt komt van beide categorieën, net zoals dat bij Volkswagen het geval is. De Mazda 6 steekt ook een beetje boven de middelmaat uit, maar ook deze bereikt niet de status van premium merk. Als je op zoek bent naar een premium uitstraling en nog meer ruimte, dan is een Skoda Superb ook zeker het overwegen waard. Deze is enorm ruim van binnen.

Populaire modellen

Terug naar boven