Mercedes-Benz CLA Shooting Brake review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2019
Categorie
Stationwagen
Brandstof
Benzine, Diesel, Hybride

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Merkwaardige maar aansprekende kleine stationwagen

Voordelen

  • Onderscheidt zich door zijn exterieurdesign
  • Mooi en aantrekkelijk interieur
  • Lekker ruime kofferbak

Nadelen

  • Rivalen rijden beter
  • Duur in de aanschaf
  • Stoelen achterin zijn een beetje krap
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

"De CLA Shooting Brake is het antwoord op een vraag die schijnbaar weinig mensen hebben gesteld, maar hij is zelf de rechtvaardiging van zijn bestaan. Als zijn uiterlijk je bevalt, dan is hij met gemak de meest stijlvolle stationwagen die je met die prijs kunt kopen, en bovendien blijft hij ondertussen nog behoorlijk praktisch ook. Hij heeft een sterke reeks motoren, zit vol met hippe technologie die hem van top tot teen een auto van nu maken, en rijdt prima."

Het lijkt wel alsof het premium Duitse automerk er plezier in schept om elke niche en elke open ruimte op de markt op te vullen. Hoe kun je anders een zo volkomen onconventionele auto als de CLA Shooting Brake verklaren? 


De basis voor de CLA is de A-Klasse, de premium hatchback van Mercedes. Die kreeg een spin-off in de vorm van de CLA, een vierdeurs coupé met een sedan-achtige kofferbak voor kopers die meer stijl wensten. Vervolgens introduceerde Mercedes de Shooting Brake, een andere versie van de CLA. Die voegt een achterklep toe die lijkt op die van een stationwagen maar behoudt die focus op stijl in plaats van op lijnrechte praktische bruikbaarheid.


Hoewel niet duidelijk is waar de CLA Shooting Brake zich nu precies bevindt op de markt, bepaalt zijn maat dat hij in de compacte klasse zit, net als de A-Klasse waarop hij is gebaseerd. Een ander gevolg van het ongebruikelijke ontwerp van deze CLA is dat hij geen directe concurrenten heeft. Alle andere premium auto's met een stationwagenachtige achterkant zijn een stukje groter, en zijn een spin-off van een sedan. Voorbeelden zijn de Audi A4 Avant, de BMW 3 Series Touring en ook de C-Klasse Estate van Mercedes zelf.


De CLA Shooting Brake is een statement van stijl meer dan een puur praktische propositie. Logisch dus dat hij opvalt in de massa, en dat doet hij met smaak. De neus is grosso modo typisch Mercedes-Benz, met een prominente grille, maar het zijn de gebaren van daklijn en flanken die hem het meest onderscheiden. Het heeft geen zin hem een coupé te noemen, maar hij heeft het soort gebogen vormen die je daarvan zou verwachten, al valt hij technisch gesproken in de categorie stationwagen.


Van binnen profiteert de CLA Shooting Brake van het feit dat hij is gebaseerd op de nieuwste generatie A-Klasse, die je laat meegenieten van de nieuwste technologie van Mercedes-Benz. Als je die specificaties kiest dan krijg je twee schermen van 10 inch, één voor het infotainment en één voor de instrumenten, die het interieurontwerp bepalen en het een ultramoderne indruk verlenen. Dit wordt verder ondersteund door de kwaliteit van de materialen, die echt hoog is, en de premium prijs helpt te verklaren.


Zoals gebruikelijk is voor modellen van Mercedes-Benz, geven ze je veel keus in motoren om te kunnen beantwoorden aan een heel scala aan behoeften en budgetten. De benzinemotoren met turbolader in de CLA 200 en CLA 250 zijn mooi soepel en mooi stil. De 1,3 liter in de CLA 200 levert geen vuurwerk, maar is goed genoeg als je geen enorme haast hebt. De dieselvariant levert meer pit samen met een sterk rendement. Als jij een performance-versie wilt, dan zijn er de modellen AMG 35 en AMG 45, die respectievelijk snel, en vliegensvlug zijn.


Ben je op zoek naar een compacte estate maar vind je het idee van een normale stationwagen saai of staat het je tegen, dan zou de CLA weleens dé oplossing kunnen zijn. Hij is nog altijd behoorlijk praktisch, misschien wel meer dan de C-Klasse Estate. Verder rijdt hij goed en is volgepakt met technologie. Er zijn geen directe concurrenten. Wel zijn er massa's conventionele premium stationwagens waar je je geld aan uit zou kunnen geven, maar de CLA is nou eenmaal de meest boeiende van het stel.

Is de Mercedes-Benz CLA Shooting Brake geschikt voor jou?

De CLA Shooting Brake kan geen andere praktische taken uitvoeren dan een conventionele premium stationwagen kan. Hij vervoert mensen en bagage in verschillende verhoudingen en combinaties op een hoog niveau van comfort. Maar wat de CLA anders maakt dan de anderen, is dat hij er vrij goed in is te doen alsof hij helemaal geen stationwagen is. Hij heeft zo'n ongewoon ontwerp dat ten minste sommige van je vrienden wel zullen denken dat je een coupé hebt gekocht.


Verder is de CLA Shooting Brake, in de juiste specificaties, een comfortabele, snelle en capabele auto. Neem je een diesel, dan is 'ie ook nog zuinig. Dus als je een auto wilt die wat ruimer is dan een sedan voor regelmatige lange reizen of zakelijk gebruik, dan past deze auto in het plaatje. Ook is hij praktisch genoeg om als gezinsauto te gebruiken in het geval dat jij weigert mee te gaan met de meute die een MPV of een SUV koopt.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes-Benz CLA Shooting Brake?

Als je een benzineversie wilt raden we je aan de CLA 200 of CLA 250 te nemen. Beide hebben een geclaimd brandstofverbruik van minder dan 5,9 l/100 km, dus rond de 6,4 l/100 km moet zeker haalbaar zijn, en toch zijn ze prettig snel. Vooral de CLA 250 geeft een lekkere acceleratie en is verfijnd.


Als je een diesel wilt is er maar één optie, de CLA 220d. Maar met zijn 190 pk en een geclaimd gecombineerd verbruik van 4,25 l/100 km is hij zowel snel als zuinig. Maar hij is niet zo verfijnd als de alternatieven op benzine.


In lijn met zijn meer exclusieve benadering is de CLA Shooting Brake in minder verschillende uitvoeringsniveaus verkrijgbaar dan de A-Klasse. In feite is je keus beperkt tot AMG Line en AMG Line met de pakketten Premium of Premium Plus. Daarna kom je al uit bij de snelle en dure AMG-varianten. Wij bevelen de AMG Line Premium aan, die het hippe extra display toevoegt, een dashboardcamera, sfeerverlichting, een geüpgraded audiosysteem en keyless go.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes-Benz CLA Shooting Brake?

Er zijn geen auto's één op één vergelijkbaar met de CLA in zijn gedaante Shooting Brake. De compacte coupé-stationwagen is een niche waar tot nu toe alleen Mercedes-Benz zich in heeft begeven. Wel zijn er meer conventionele alternatieven. De C-Klasse Estate van Mercedes zelf is een concurrent, al is die gebaseerd op minder recente technologie dan de CLA en blijft hij op sommige gebieden achter. 


De 3 Series Touring van BMW en de A4 Avant van Audi zijn ook premium compacte stationwagens. Hoewel zij zich als stijlstatement niet kunnen meten met de CLA, bieden zij verder wel vergelijkbare niveaus van ruimte, comfort, luxe en prestaties. Als je veel binnenruimte wilt maar niet een enorme auto, dan zou een crossover zoals de Volvo XC40 ook geschikt kunnen zijn.

Populaire modellen

Terug naar boven