Mercedes-Benz GLC review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2015
Categorie
SUV
Brandstof
Benzine, Diesel, PHEV

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Veelzijdige middelgrote premium SUV

Voordelen

  • Het ruime interieur biedt plaats aan vier volwassenen in alle comfort
  • Kofferbakinhoud is op het niveau van de belangrijkste Duitse rivalen
  • Heeft meer capaciteiten in ruwere omstandigheden dan de meeste SUV's

Nadelen

  • Om het beste rijcomfort te krijgen moet je de luchtvering hebben
  • De schijnbaar oneindige lijst uitvoeringen kan verwarrend werken
  • De AMG-modellen met hoge prestaties hebben erg hoge gebruikskosten
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes-Benz GLC

"Een stijlvolle, erg premium SUV, die de Audi Q5 en BMW X3 beconcurreert in ruimtelijkheid en standaarduitrusting. Het enige dat wat afleidt van het heerlijke gevoel van luxe is het wat scherpe rijcomfort."

Het is makkelijk te zien waarom de GLC een zo aantrekkelijke auto is, met zijn mooie exterieurontwerp waardoor hij er zo vertrouwenwekkend duur uit ziet. Toch lukt het hem ook om een gezinsvriendelijke indruk te maken, zonder de zo nadrukkelijke attitude van sommige concurrenten. Dat wil zeggen, zolang je de gevaarlijk ogende AMG-prestatiemodellen links laat liggen. 


De diversiteit binnen de reeks van de GLC is een van de belangrijke sterke punten van deze praktische, middelgrote SUV. Met sommige opties kan hij ook van de weg af, en verder de wildernis in dan vele concurrenten, wat laat zien dat het technische concept meer is dan een laagje aan de buitenkant. En dan is er ook, in dezelfde reeks, de met een V8-motor aangedreven AMG GLC 63, die in staat is om SUV ronderecords neer te zetten op racecircuits over de hele wereld. 


Te midden van dit gezelschap bevindt zich ook een nuttige gezins-SUV, een auto die kan bogen op een upmarket imago en een interieur vol met moderne technologie. Functies zoals climate control, elektrisch verstelbare stoelen en satellietnavigatie zijn standaard op vrijwel alle GLC-modellen, wat een extra dimensie geeft aan de waarde van zijn repertoire. 


Het kan tijd kosten om te begrijpen wat er nu precies standaard op ieder model zit. Mercedes-Benz heeft de uitrustingsniveaus gewijzigd gedurende de carrière van de GLC, dus zijn sommige optionele extra's verdwenen of vervangen. 


De lijst met motoren die verkrijgbaar zijn voor de GLC is zo lang, dat er echt voor elk wat wils een versie is. De viercilinder basismotoren op diesel leveren behoorlijk zuinig een fatsoenlijk tempo, terwijl de AMG-modellen op benzine de prestaties leveren van een sportwagen met de vorm van een praktische SUV. 


Laat je echter niet teveel meeslepen door de spannende mogelijkheden van de AMG-versies als je het hele gezin aan boord hebt...


Alle versies maken gebruik van een sublieme negentraps automatische versnellingsbak, en iedere GLC is voorzien van 4Matic vierwielaandrijving. De brede keus in motoren betekent ook dat je de gebruikskosten van de GLC zo kunt uitkiezen dat ze bij jouw budget passen. Met een diesel heb je een betere brandstofzuinigheid op langere reizen, met een benzine ben je beter af als je dichter bij huis blijft.


Mercedes-Benz biedt ook een plug-in hybride GLC 300e aan als onderdeel van de serie modellen. Die kan bijna 50 kilometer rijden op batterijen alleen, en heeft ook een reguliere benzinemotor om zorgen over de actieradius uit te bannen. Let wel op dat de batterij wat ruimte van de kofferbak opknabbelt, waardoor de auto net wat minder praktisch is dan andere modellen in de GLC-serie. 


De non-hybride versies van de GLC kunnen tot 550 liter bagage herbergen met de achterstoelen omhoog. Curieus dat dat exact hetzelfde volume is als wat de rivalen Audi Q5 en BMW X3 kwijt kunnen. Toeval?


De GLC biedt een totaalpakket aan dat veel verschillende SUV-kopers zal aanspreken. Met zoveel keus, is de uitdaging om te besluiten welke GLC dan het beste werkt voor jou misschien wel groter.

Is de Mercedes-Benz GLC geschikt voor jou?

Er is erg veel keus op de markt voor SUV's, maar eigenaar zijn van een Mercedes-Benz heeft altijd al een sterke aantrekkingskracht gehad. Die driepuntige ster roept beelden van luxueuze kwaliteit op, wat hem bijzonderder maakt dan de meeste merken. 


De GLC lost die belofte in: hij is van top tot teen dat luxeproduct dat indruk maakt bij het schoolhek of op de parkeerplaats van kantoor. Hij is ook praktisch, en vier mensen kunnen er comfortabel in reizen. Indien nodig is een vijfde passagier ook geen probleem. 


Hij kan makkelijk dienst doen als de belangrijkste gezinsauto, en de kofferbak is groot genoeg voor alle troep die we in het moderne leven nodig hebben. Ook kan hij verder van de weg af gaan dan je zou denken (met de juiste opties erop dan), wat een wereld van avontuurlijke mogelijkheden opent. 


Dus, als jij een premium SUV wilt, dan is de GLC de auto met dat sjieke logo en die grote inzetbaarheid waardoor hij nooit als een compromis voelt.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes-Benz GLC?

Maak je borst maar nat, want de reeks modellen en uitvoeringen die beschikbaar zijn voor de Mercedes-Benz GLC lijkt op een ritje in een achtbaan. Na de lancering zijn er ontwikkelingen geweest die de boel hebben omgegooid, en de AMG Line is daaruit tevoorschijn gekomen als de versie die het meest voorkomt. 


AMG Line heeft die kenmerken die de meeste kopers zouden moeten aanspreken, zoals de 19 inch wielen, de hippe styling van het exterieur en een goed niveau van standaardspecificaties voor het interieur. Een GLC met de optionele luchtvering is het meest aantrekkelijk, omdat deze optie zorgt voor de meest comfortabele rit onder alle omstandigheden. 


Het kiezen van de motor is moeilijker, maar de diesels van na de facelift van 2019 zijn erg aantrekkelijk. Het heeft zin om voor de meest krachtige versie te kiezen als je dat kunt betalen, want de toename in brandstofverbruik in ruil voor meer vermogen is minimaal. 


Puur om de opwinding is het moeilijk om de V8-aangedreven AMG GLC 63 te negeren, maar die heeft wel torenhoge eigendomskosten. 

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes-Benz GLC?

Op de markt voor premium middelgrote SUV's wordt flink geconcurreerd, wat betekent dat de GLC veel rivalen heeft. 


Zowel de BMW X3 als de  Audi Q5 bieden vergelijkbare afmetingen, samen met een identieke kofferbakinhoud. De BMW is boeiender om dagelijks in te rijden, en de Audi profiteert van een interieur dat de indruk maakt beter in elkaar te zijn gezet. 


Andere mogelijkheden zijn onder meer Alfa Romeo Stelvio, Lexus NX, en de Volvo XC60. Kopers hebben echt veel keus. De Land Rover Discovery Sport is groter aan de binnenkant, en bestaat ook in een versie met zeven stoelen. 

Populaire modellen

Terug naar boven