Mercedes-Benz CLA review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2019
Categorie
Coupé
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Kleine, sjieke vierdeurs coupé

Voordelen

  • Innovatief infotainmentsysteem ziet er geweldig uit
  • Heeft een luxueus interieur
  • Comfortabel om in te rijden

Nadelen

  • Hoofdruimte achterin is krap
  • Toegankelijkheid van de kofferbak laat te wensen over
  • De benzinemotor A200 mist finesse
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes-Benz CLA

"Wanneer is een coupé geen coupé? Wel, als hij vier deuren heeft, natuurlijk."

Wellicht niet de meest grappige grap, maar hij behandelt een terechte vraag. Ben je een purist of gewoon bijdehand, dan kun je discussiëren tot je een ons weegt of een auto met vier deuren wel als een coupé kan worden omschreven, maar maakt het wat uit? Wie de discussie ook wint, dit maakt voor de autofabrikanten geen verschil: die blijven hun sierlijk gestylede sedans gewoon zo noemen. 


En ja, Mercedes is wat dat betreft goed op dreef. De eerste CLS, een zwierige versie van de E-Klasse, heeft dit concept niet uitgevonden, maar het wel onder de aandacht gebracht bij het grotere publiek. En deze auto, de kleinere CLA, heeft nu zijn tweede generatie gekregen.


De eerdere CLA, gebaseerd op de A-Klasse, deed het niet zo goed, omdat de onderliggende mechanica een beetje waardeloos was. De nieuwste A-Klasse is op dat gebied veel meer wat hij zou moeten zijn. En vertaalt zich dat ook in een hoger kwaliteitsniveau voor de dynamica van de CLA? Ja, gelukkig wel.


We willen hier nu meteen korte metten maken met de aanname dat de sierlijke CLA een soort sportwagen is, om te voorkomen dat dat specifieke idee postvat. Ja, hij heeft een bekwame en zekere wegligging, maar het gaat bij deze auto allemaal om comfort en finesse, meer dan om wendbaarheid en tempo. Het resultaat is een hele fijne, ontspannen auto om tijd in door te brengen terwijl het landschap aan je voorbij glijdt. Het moet gezegd worden dat de basismotoren wat meer pit en een betere geluidsisolatie zouden kunnen hebben, maar neem je de meer parmantige versies, dan beweeg je je in een erg stille auto.


Je zult ook worden overdonderd door wat er zich direct voor je bevindt, want de CLA zit net als iedere andere hedendaagse Mercedes-Benz, volgepakt met hightech infotainmentuitrusting. Het werkt goed en ziet er fabelachtig uit, en heeft alle functionaliteiten die je er redelijkerwijs van kan verwachten. Ook andere luxe voorzieningen worden volop meegeleverd, en de hoeveelheid standaard veiligheidsuitrusting is zo mogelijk nog indrukwekkender.


Ook het interieur zelf is indrukwekkend door zijn kwaliteit, al is het dat wat minder op het gebied van praktische bruikbaarheid. De hoofdruimte achterin is beperkt, helemaal in de versies met panoramisch dak. En hoewel de kofferbak een fatsoenlijke maat heeft, is die ruimte wat moeilijk te bereiken. Voor de rest is het natuurlijk zo dat als jij de ultiem praktische auto wilt, je dan wel een normale sedan of stationwagen koopt. De CLA is ruim genoeg voor kopers die de achterbank slechts sporadisch gebruiken, of alleen voor kinderen.


Nee, het is geen goedkope keus, de prijzen zijn vergelijkbaar met die van grotere auto's zoals de concurrenten Audi A5 Sportback en Volkswagen Arteon. Toch is het een erg aantrekkelijke auto die het zeker waard is om over na te denken.

Is de Mercedes-Benz CLA geschikt voor jou?

Word je verleid door de aantrekkingskracht van een prestigieus embleem? En wil je niet in die eeuwige hatchback rijden waar iedereen in rijdt? Ligt je focus meer bij de stijl dan op praktische bruikbaarheid en wil je je auto daarom niet te groot? Als je antwoord op al deze vragen ja is, dan zou de Mercedes-Benz CLA wel eens dé oplossing kunnen zijn voor jou. 


Als een vierdeurs coupé ziet hij er sierlijker uit dan de rivaliserende hatchbacks, en vergeleken met andere vierdeurs coupés zoals de Audi A5 Sportback en Volkswagen Arteon is hij kleiner en compacter. Toegegeven, hij mag dan kleiner zijn, maar hij is niet veel minder duur. Maar hij is wel volgepakt met een royale luxe- en veiligheidsuitrusting, en de interieurkwaliteit is net zo goed als in de rest van zijn klasse.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes-Benz CLA?

Pin ons er niet op vast, op onze voorkeur voor een motor, want we hebben van de vier beschikbare er maar twee getest: de CLA200 benzine en de CLA220d diesel. Van die motoren wint de diesel zonder moeite, ondanks dat hij aanzienlijk duurder is. Hij is namelijk gespierd, snel en verfijnd, terwijl de benzine relatief vlak is en geforceerd klinkt als je hem wat meer laat werken.


Hebben we het over uitvoeringen, dan is het basismodel AMG Line eigenlijk alles wat je nodig hebt, omdat hij al van alle gemakken is voorzien. Maar we zouden het je niet kwalijk nemen hoor, als je liever overstapt op de uitvoering AMG Line Premium vanwege zijn coole sfeerverlichting met 64 kleuren, enorme instrumentenscherm, geüpgraded geluidssysteem en navigatie met 'augmented reality'. Daarover later meer.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes-Benz CLA?

Het is een hachelijke zaak om concurrenten aan te wijzen voor de op de A-Klasse hatchback gebaseerde CLA. Er zijn eigenlijk geen andere auto's in de vorm van een compacte vierdeurs premium coupé. Althans, voordat de BMW 2 Series Gran Coupe er was.


Maar hoewel de CLA merkbaar kleiner is dan andere vierdeurs coupés zoals de Audi A5 Sportback en Volkswagen Arteon is zijn prijs feitelijk niet zo anders, dus dat zijn de auto's waar de CLA het tegen op moet nemen.

Populaire modellen

Terug naar boven