Mercedes E-Klasse review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2016
Categorie
Coupé, Station, Cabrio, Sedan
Brandstof
Benzine, Diesel, Hybride

Geschreven door

9 / 10

beoordeling van heycar

Wonderbaarlijk soepele en zuinige zakenauto

Voordelen

  • Elegant interieurdesign
  • Veel ruimte voor passagiers
  • Hybride optie

Nadelen

  • De kosten van sommige opties
  • Hoge catalogusprijzen
  • Veiligheidsuitrusting niet steevast standaard
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes E-Klasse

"Deze Mercedes-Benz E-Klasse is een van de meest geraffineerde auto's die het Duitse merk ooit heeft gebouwd. Deze auto geeft zelfs de luxueuze S-Klasse te denken, zo hoog is het niveau van comfort, ruimte, kwaliteit en technologie dat nu wordt geleverd door deze zakelijke concurrent van de vergelijkbare Audi A6 en BMW 5 Series."

Het resultaat is een kandidaat voor jouw aandacht en geld, aan de top van zijn klasse. Dat doet deze auto door verfijnder, kwalitatiever en aanzienlijk luxueuzer te zijn dan de Audi A6 en BMW 5 Series, waarmee hij direct concurreert.


We moeten er ook bij zeggen dat de Mercedes een zeer ruime keus aan motoren heeft, waar van alles bij zit, van de E220 d die zo in de smaak valt voor het wagenpark van bedrijven tot de machtig snelle E63. Er is nu ook een plug-in hybride model in de bezetting, dus het aanbod voor de aandrijving van de E-Klasse is een van de breedste en meest geavanceerde die er zijn. Je kunt ook kiezen uit achter- of vierwielaandrijving afhankelijk van welke motor je kiest, dus ook op dit gebied gaat de E-Klasse de strijd aan met Audi en BMW.


Een van keuzes met sterrenstatus blijft ongetwijfeld het basismodel, de E220 d, aangedreven door een viercilinder 2,0 liter dieselmotor die pronkt met een officieel rendement van 4,41 l/100 km. Dat zou zelfs indrukwekkend zijn als de motor rammelde als de generator op een goedkope camping, maar nee, de E220 d is namelijk niet alleen nogal op tempo maar ook extreem beheerst: een opmerkelijk kunststuk van techniek. Het is een auto op het niveau van de directeur maar dan met gebruikskosten zoals voor wie in de fabriekshal werkt.


Als meer snelheid een wens is, is er de zescilinder diesel, de E300 d, die een enorme trekkracht heeft in de lage toeren. Of je kunt helemaal vol gas gaan met de indrukwekkend snelle en soepele E400 d.


Maar er zullen meer mensen op zoek zijn naar het plug-in hybride model, dat te krijgen is onder de naam E300 de EQ. Deze versie heeft hele lage CO2-emissies, namelijk 34 g/km. Hij kan tot 53 km rijden op batterijen alleen, wat meer dan genoeg is voor de meeste woon-werktrajecten in en rond de stad. Met zero emissie uit de uitlaatpijp.


Deze auto is royaal voorzien van uitrusting in de verschillende uitvoeringen. De basiselementen die je verwacht, zoals navigatie, climate control, Bluetooth, een lederen interieur, een negentraps automatische versnellingsbak, led-koplampen en cruisecontrol met radar zijn allemaal aanwezig en goed. Toch is het jammer dat de dingen die de E-Klasse werkelijk op het niveau van de luxe-auto tillen, op de optielijst zijn blijven staan.


Bijvoorbeeld het panoramische display met dubbel scherm: twee 12,3 inch HD-schermen naast elkaar. En de functie waarmee de eigenaar de auto op afstand uit een parkeergarage of parkeerplek kan laten rijden met behulp van een app op je smartphone, wat ook betekent dat je telefoon kan functioneren als autosleutel.


Al deze slimme kenmerken komen bovenop de basiskenmerken, die de E-Klasse precies goed heeft, dus het is sowieso een comfortabele, ruime en zeer stijlvolle sedan.


Is de Mercedes E-Klasse geschikt voor jou?

Er is iets met die driepuntige ster op de motorkap van een directeursauto, het geeft vertrouwen, en de Mercedes E-Klasse begrijpt dit helemaal. Het is een symbool voor kwaliteit, comfort en solide techniek, en dat is in de E-Klasse allemaal perfect tot uiting gebracht.


Dit vertoon van beschaving is allesbehalve oppervlakkig bij de E-Klasse, hij is immers zo sterk en solide gebouwd als zijn voorkomen suggereert. Ook zijn de motoren fenomenaal. En hij biedt een soepele rit en uitstekend comfort, al moet je op de meeste modellen voor de geniale luchtvering extra in de buidel tasten.


Nog meer motieven om de E-Klasse op je kandidatenlijst te zetten? Wat dacht je van scheepsladingen bagageruimte, heel veel standaarduitrusting, finesse van de bovenste plank, en stille, zuinige motoren. Als je graag meer spanning wilt, dan zijn er natuurlijk altijd nog de AMG-modellen, met hun genadeloos krachtige motoren, die hun vermogen toch nog eerder beleefd dan gewelddadig leveren.


Als je nog meer ruimte nodig hebt, kijk dan naar de Mercedes E-Klasse Estate.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes E-Klasse?

Als jij de uitgesproken snelheid en versnelling van de modellen E53 en A63 van AMG wilt, dan is er voor jou niets wat dat kan vervangen. Toch zijn er wat ons betreft twee absolute pareltjes in de gewone reeks modellen van de E-Klasse.


De eerste is de basismotor, de E220 d turbodiesel, en het lievelingetje voor het wagenpark van bedrijven. Dat is eenvoudig te begrijpen, want de motor presteert gewillig en is subliem soepel, maar dan wel met zuinigheid en emissies waar je portemonnee blij van wordt iedere keer als het woord wegenbelasting valt.


Het gewezen alternatief, in meerdere opzichten, is de E300 de EQ, het hybride model. Die gebruikt dezelfde 2,0 liter turbodiesel als de E220 d maar dan aangevuld met een elektromotor met 122 pk. Deze kan op alleen batterijen tot 53 kilometer rijden, en dat levert in zijn meest zuinige versie een gecombineerd rendement op van 1,08 l/100 km, en een emissie van slechts 34 g/km.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes E-Klasse?

Je kunt de Mercedes E-Klasse niet overwegen zonder daarbij ook na te denken over zijn twee aartsrivalen, de Audi A6 en de BMW 5 Series. De Audi is een erg stijlvolle machine, gebouwd en geproduceerd met zorg en precisie. Toch is hij niet helemaal zo verfijnd als de Mercedes.


BMW is met zijn 5 Series in het voordeel als het op het rijplezier aankomt, maar comfort en kwaliteit blijven een beetje achter. Ook is de BMW in vergelijking met de E-Klasse niet zo royaal met de ruimte voor passagiers achterin. Neem ook de Jaguar XF en de uitstekende Volvo S90 mee in je overweging.

Populaire modellen

Terug naar boven