Mercedes-Benz A-Klasse review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2018
Categorie
Gezinshatchback
Brandstof
Benzine, Diesel, PHEV

Geschreven door

9 / 10

beoordeling van heycar

Mooie en aantrekkelijke premium hatchback

Voordelen

  • Innovatief infotainmentsysteem ziet er top uit
  • Het interieur voelt superluxe aan
  • Rijdt comfortabel en trefzeker

Nadelen

  • De praktische bruikbaarheid is maar zo-zo
  • Integratie met je smartphone zou in de hele reeks standaard moeten zijn
  • A200 benzinemotor is niet voldoende verfijnd
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes A-Klasse

"De A-Klasse heeft zich sinds zijn begintijd sterk ontwikkeld. Hij werd voor het eerst geïntroduceerd in 1997 als een soort verticale verkleinde MPV: wat ongebruikelijk, maar ruim. In de loop der jaren transformeerde hij in een meer conventionele prestigieuze hatchback, die het startpunt van de Mercedes-Benz club vormt."

Dit model van de vierde generatie is een grote stap voorwaarts. Ook de Audi en BMW zijn beter en begeerlijker dan ooit, maar de baby-Benz heeft een goede inhaalslag gemaakt. Eindelijk levert hij de comfortabele en verfijnde rijervaring die je van een Mercedes-Benz verwacht. Ook op het gebied van ruimte en veelzijdigheid kan hij zijn rivalen aan. Hij heeft niet precies die kogelbestendige, solide bouwkwaliteit in het interieur die zijn rivalen hebben, maar hij wint het op het gebied van luxe en theatraliteit.


Veel daarvan is te danken aan simpelweg verbluffend mooie materialen, en de rest komt door het hightech infotainmentsysteem dat het interieur domineert, met zijn dubbele scherm, scherpe graphics en rijke functionaliteit. 


De lijst standaarduitrusting mist een beetje de logica (niet alle versies hebben Apple CarPlay/Android Auto bijvoorbeeld), maar het meeste wat je nodig hebt, staat erop. En meer. Ook de veiligheidsuitrusting is ruim, en dankzij de serie pittige en zuinige motoren, blijven de gebruikskosten op het niveau van de belangrijkste concurrenten, net als de aankoopprijzen.


Is het de beste auto in zijn klasse? Wel, hij blijft heel dicht in de buurt van de BMW 1 Series en de twee auto's delen die prijs als je alles in overweging neemt. Als je op zoek bent naar een comfortabele auto die indruk maakt met zijn infotainment en luxueuze interieur, dan zou de A-Klasse wel eens de perfecte auto kunnen zijn.

Is de Mercedes A-Klasse geschikt voor jou?

Als je de beslissing hebt genomen om een premium hatchback te kopen van het soort van de A-Klasse, dan heb je waarschijnlijk al lang - bewust of onbewust - besloten dat een meer mainstream alternatief zoals een Ford Focus of een Opel Astra het gewoon niet is. Nee, zelfs de Volkswagen Golf, die zich toch midden tussen de beide klassen bevindt, is niet goed genoeg voor jou, jij wilt per se een premium logo.


Als jouw gedachtenproces eenmaal zo ver is gekomen, dan komt het neer op dobbelen tussen drie auto's: de Audi A3, de BMW 1 Series en de Mercedes A-Klasse. Maar wat kan de A-Klasse je bieden dat de andere niet bieden? Nou, het onderscheid is subtiel, maar er zijn verschillen. De Mercedes-Benz is een iets comfortabelere, ontspannener auto dan zijn concurrenten, en de indrukwekkende materiaalkwaliteit en het coole ontwerp van het interieur springen zeker in het oog. Toch is het waarschijnlijk het slimme infotainmentsysteem dat de meeste kopers over de streep trekt.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes A-Klasse?

Voor de meeste kopers denken wij dat de basismotor, de A180d diesel, de goeie motor is. Het is van de twee motoren die wij hebben getest de meest aantrekkelijke (de andere is de A200 benzine). Hij levert zijn vermogen op pittige wijze, heeft een fatsoenlijke finesse, en houdt de aankoopprijs laag.


De keuze voor een uitvoering ligt een stuk moeilijker. De basisuitvoering SE heeft alles wat je echt nodig hebt heus wel, inclusief climate control, cruisecontrol, gedeeltelijk leren bekleding, ingebouwde satellietnavigatie en een slim infotainmentsysteem, maar er mist één ding, en dat is Apple Carplay/Android Auto. Als je niet zonder kan (en wij denken dat dat voor de meeste kopers geldt), dan is de uitvoering Sport Executive de goedkoopste manier om het te krijgen. Als je ook tevreden bent zonder smartphone-integratie, blijf dan gewoon bij de SE.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes A-Klasse?

Iedere auto van Mercedes-Benz heeft altijd meer concurrentie te duchten van twee bedrijven dan van ieder ander merk, en dat zijn Audi en BMW. De competitie tussen de leden van dat Duitse trio is fel. Audi en BMW hebben in deze klasse met de Audi A3 en de BMW 1 Series uitzonderlijk getalenteerde producten in de strijd gegooid. 


Andere premium hatchbacks hebben meer moeite dan deze drie om kopers te trekken, maar er zijn er wel een paar. De Lexus CT200h bijvoorbeeld biedt een hybride optie aan die zichzelf oplaadt, en hoewel Infiniti inmiddels in Europa zijn deuren heeft gesloten, brachten zij nog de Infiniti Q30 op de markt toen de nieuwste A-Klasse uitkwam. En dan is er natuurlijk altijd nog de Volkswagen Golf, die de kloof overbrugt tussen de premium hatchbacks en de meer mainstream hatchbacks.

Populaire modellen

Terug naar boven