Mercedes-Benz GLA review 2024

1 / 8

beoordeling van heycar

Jaar
2020
Categorie
Crossover
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Modieuze crossover met subliem interieur

Voordelen

  • Zelfde motoren en technologie als de nieuwste Mercedes-Benz A-Klasse
  • Is praktischer geworden dan eerst
  • Er is ook een hot A35 AMG model van verkrijgbaar

Nadelen

  • De betaalbaarste modellen moeten het doen zonder gewilde functies
  • Duurder dan mainstream concurrenten
  • Niet zo praktisch bruikbaar als de Mercedes-Benz GLB
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes-Benz GLA

"Hoewel de oude Mercedes-Benz GLA weinig meer was dan een A-Klasse met een bescheiden toename van de rijhoogte, is het nieuwe model een oprecht aantrekkelijke kleine premium crossover."

Volgens Mercedes-Benz is hij meer dan 10 cm hoger dan zijn voorganger en 1,5 cm korter, waarmee hij meer de vorm heeft die kopers van een crossover verwachten, en meer kans heeft in de concurrentiestrijd met de Audi Q2, BMW X2 en Volvo XC40. Ook is hij een stijlvoller alternatief voor de zeer verwante Mercedes-Benz GLB, die een wat doosachtige vorm heeft om zijn zeven stoelen kwijt te kunnen.


Het interieur heeft het luxe karakter typisch voor Mercedes-Benz, met hedendaagse turbineventilatie-openingen en een infotainmentsysteem met dubbel scherm (beiden meten 10 inch op de modellen met hoge specificaties, en 7 inch op de betaalbaardere versies). Het systeem is ook verkrijgbaar met het slimme navigatiesysteem met augmented reality, dat zijn debuut maakte in de A-Klasse.


De motorenbezetting van de GLA is een afspiegeling van die van de A-Klasse. De basismodellen GLA 200 worden aangedreven door een 1,3 liter benzinemotor, gecombineerd met een zeventraps automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. Er zijn ook keuzes op diesel. Wie een hot hatch wil kopen wordt bediend met de GLA 35 AMG.


De snelle modellen zijn standaard voorzien van 4Matic vierwielaandrijving, elders in de reeks wordt dit aangeboden als optie. Dit systeem gebruikt een elektro-mechanische koppeling die snel vermogen naar de as stuurt die dat het meeste nodig heeft, waardoor de tractie wordt vergroot in problematische omstandigheden. Ook kan dit worden geregeld met de rijmodi van Dynamic Select.


Weinig kopers van de GLA zullen ermee van de weg af op avontuur willen gaan, maar alle modellen met 4Matic hebben wat Mercedes-Benz het 'off-road engineering package' noemt. Dat omvat onder andere een speciale functie voor de multibeam led-koplampen als je off-road bent: de lampen op de hoeken lichten op om een bredere baan te verlichten, bij snelheden tot ongeveer 50 km/u.


Ook is er een functie voor afdalingen om de zaken onder controle te houden als je naar beneden gaat vanaf steile en glibberige hellingen. De rijmodus off-road kan de levering van vermogen van de motor aanpassen, net als de interventie van de ABS-remmen.


Behalve aandrijving op alle wielen, zijn er nog veel meer rijhulpsystemen binnen komen druppelen vanuit prijzigere modellen in het aanbod van Mercedes-Benz. Het Driving Assistance Package bestaat uit zaken als active lane-keeping assist, automatische remsystemen, en zelfs snelheidsaanpassing gebaseerd op de route bij het naderen van bochten, rotondes, T-splitsingen of het staartje van een file.


Er zijn ook Sport en AMG Line modellen om uit te kiezen, net als verschillende Executive, Premium en zelfs Premium Plus varianten van ieder daarvan. En dan hebben we de AMG modellen nog niet genoemd. Ze hebben allemaal een goede uitrusting, al hebben de uitvoeringen met hogere specificaties de gewilde functies zoals de grotere schermen voor het infotainment en digitale instrumentenpaneel. En de augmented navigatie en het complete aanbod van rijhulptechnologie.

Is de Mercedes-Benz GLA geschikt voor jou?

Wil jij een modieuze crossover SUV, dan is de GLA een sterke kandidaat. Hij is oneindig veel aantrekkelijker geworden dan zijn wat slordige voorganger. En hij is praktischer.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes-Benz GLA?

De meest betaalbare motor, de A200 1,3 liter benzine, is waarschijnlijk voor de meerderheid van de kopers de beste keus. Er zijn heel veel verschillende uitvoeringen, waarover meer in het betreffende hoofdstuk.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes-Benz GLA?

De voor de hand liggende rivalen zijn onder meer de Volvo XC40, de Audi Q2 en de BMW X2. Je kunt ook kijken naar de Range Rover Evoque. De Mercedes-Benz GLB is de optie met zeven stoelen en dus nog praktischer.

Populaire modellen

Terug naar boven