Volkswagen Caddy review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2021
Categorie
MPV
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Lijkt meer op een auto dan ooit tevoren

Voordelen

  • Ongelooflijk comfortabel en veelzijdig interieur
  • Gemakkelijk om mee te rijden met uitstekend zicht
  • Veel waar voor je geld

Nadelen

  • Niet zo stijlvol als een SUV-alternatief
  • De achterruiten gaan niet open
  • De instapmodellen zijn vrij basic
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen Caddy

"Vergeet de SUV's. Ze zijn inderdaad goed voor bijna een kwart van alle nieuwe auto's die worden verkocht, maar als je een echt praktische gezinsauto wilt die niet duur is, dan moet je volgens ons eens kijken naar de nieuwe Volkswagen Caddy."

Net als de Citroën Berlingo en Ford Tourneo Connect is de Volkswagen Caddy een kleine bestelwagen met een enorme kofferbak en zodanig veelzijdig dat kopers van een Nissan Qashqai hier alleen maar van kunnen dromen. En het beste hierbij is, dat het niet echt op een bestelwagen gebaseerd is.


Hoe zit dat dan? Nou, de nieuwe Volkswagen Caddy is gebouwd op het MQB-platform van het merk. In gewoon Nederlands betekent dit dat zijn basisonderdelen rechtstreeks afkomstig zijn van auto's zoals de Volkswagen Golf en Audi A3. Dat betekent dus dat hij beter rijdt dan welke vierkante personenbus dan ook.


Volkswagen heeft ook het aanbod gewijzigd. De passagiersversie heet nu gewoon Volkswagen Caddy (voordien Caddy Life), terwijl Life nu een versie met extra opties is in het gamma. Ja, het is verwarrend. De bestelwagenversie is omgedoopt tot de Caddy Cargo.


Dankzij de kleine draaicirkel kan jij je met het vertrouwen van een Deliveroo-bezorger door de stad verplaatsen, terwijl de auto-achtige vering ervoor zorgt dat je bij een vlot genomen verkeersdrempel niet in de coulissen terechtkomt. Je kan kiezen uit 2,0 liter dieselmotoren en 1,5 liter benzinemotoren, terwijl kopers ook de keuze hebben uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventraps DSG-automaat. We hebben alleen deze laatste geprobeerd en denken dat je die moet kiezen, tenzij je echt (maar dan écht) graag zelf schakelt.


De wagen voelt van binnen ook aan als een auto. Dat is omdat het dashboard bijna volledig is overgenomen van de nieuwste Volkswagen Golf, terwijl het geavanceerde Caddy Life-model wordt geleverd met een heleboel aanlokkelijke functies, zoals een touchscreen mediasysteem met Apple CarPlay en Android Auto. Je vindt er ook een heleboel rijhulptechnologie die is overgenomen van de Golf. De Caddy kan bijna helemaal zelf rijden (opgelet: niet uitproberen).


Je kan de Caddy in twee verschillende maten krijgen: de standaard Caddy met korte wielbasis, en de Caddy Maxi met lange wielbasis. Beide zijn verkrijgbaar met zeven zitplaatsen, maar wij hebben een proefrit gemaakt met het kleinere model met vijf zitplaatsen.


We overdrijven niet als we zeggen dat je in de kofferbak zou kunnen wonen. En sommige mensen doen dit waarschijnlijk ook. Staycations zijn tegenwoordig een trend. De Caddy leent zich hier ongetwijfeld voor, of je er nu in wilt slapen (er is een Caddy California camper onderweg) of gewoon een bestelwagenvracht emmers en spades wilt vervoeren.


Er zijn een paar zaken die erop wijzen dat de Caddy in wezen een bestelwagen met ramen is. De ramen bijvoorbeeld. Je kan de achterramen niet openen, wat kinderen die graag wat frisse lucht hebben niet zal aanspreken. En dan zijn er nog de achterdeuren, die openschuiven, en als je dit eenmaal hebt geprobeerd in een krappe parkeergarage, wil je nooit meer terug naar een traditionele auto.


Uiteraard is er niets bijzonder sexy aan een personenwagen die gebaseerd is op een bestelwagen. Als je op zoek bent naar een auto waarmee je indruk kan maken op je buren, ga je beter op zoek naar een Volkswagen Tiguan. De Caddy is echter een van de knapste exemplaren op de markt, en het interieur overtreft werkelijk alle verwachtingen.


De nieuwe Caddy moet nog op de tweedehandsmarkt komen, maar voor een nieuw instapmodel kun je rekenen op een scherpe prijs. Je zal echter liever de Life hebben, met een prijs die scherp begint en die al snel om hoog gaat tegen de tijd dat je de lijst met opties hebt bekeken. Dat is duur in vergelijking met een Opel Combo Life, maar de afbetalingen van de autolening tussen deze en een Tiguan zullen waarschijnlijk niet zo veel verschillen.

Is de Volkswagen Caddy geschikt voor jou?

Als je zoveel mogelijk ruimte wilt, maar niet wilt inleveren op de rijervaring, dan lijkt een Volkswagen Caddy de perfecte keuze. De Caddy is niet zo stoer als een SUV, maar biedt wel veel meer ruimte en rijdt ook beter dan andere personenauto's die op bestelwagens gebaseerd zijn.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen Caddy?

De standaard Volkswagen Caddy is vrij basic. We raden dus aan om uit te kijken naar een Caddy Life. De Caddy is meer een auto dan een bestelwagen, met zaken zoals lichtmetalen wielen, parkeersensoren en een echt infotainmentsysteem. 


De keuze tussen de standaard Caddy en de Caddy Maxi met lange wielbasis zal afhangen van hoeveel spullen (en hoeveel mensen) je wilt vervoeren. Tenzij je echt een voetbalteam moet vervoeren, zou de standaard Caddy voldoende moeten zijn.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen Caddy?

Als je op zoek bent naar een personenauto die gebaseerd is op een bestelwagen, zet dan ook de Peugeot Rifter, Citroën Berlingo en Opel Combo Life op je shortlist. Deze lijken allemaal sterk op elkaar, en delen onderling een platform en verschillende onderdelen. Dan is er nog de Ford Tourneo Connect, een personenauto op basis van de bekroonde Transit Connect bestelwagen die wij zeer hoog inschatten.

Populaire modellen

Terug naar boven