Volkswagen Tiguan review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2016
Categorie
Crossover
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Elegant alternatief voor een Qashqai

Voordelen

  • Subliem interieur met heel veel ruimte
  • Sterke bezetting qua motoren met lage gebruikskosten
  • Rijdt makkelijk en comfortabel

Nadelen

  • Duurder dan de zeer vergelijkbare SEAT Ateca en Skoda Karoq
  • Is niet bepaald een blikvanger
  • (Nog) geen hybride optie
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen Tiguan

"Weet je nog dat de Volkswagen Golf de standaardkeus was voor kopers van een gezinsauto? Die voldeed aan alle wensen: een eersteklas imago, ruim van binnen en die auto geeft je het gevoel van kwaliteit dat je niet krijgt in een Opel Astra of Ford Focus."

Inmiddels wil iedereen natuurlijk een crossover SUV. En niet voor niets. Zij bieden meer ruimte, laten je hoger zitten (wat ervoor zorgt dat je je hoger op de sociale ladder voelt, en het geeft je een beter zicht op de weg) en ze kosten niet eens veel meer in het gebruik. Populaire keuzes zijn onder meer de Nissan Qashqai, Kia Sportage en Peugeot 3008. En deze, de Volkswagen Tiguan.


Net als de Golf is de Volkswagen Tiguan net wat duurder dan zijn mainstream tijdgenoten. Maar je krijgt waarvoor je betaalt: genereuze uitrustingsniveaus en een gevoel van kan-niet-stuk dat je bijvoorbeeld niet hebt in de Qashqai. Hij ziet er ook behoorlijk gaaf uit, wat hem bijna op het niveau van een Audi Q3 zet, maar dan met een minder nadrukkelijk imago.


Het interieur is subliem, met heel veel premium materialen, die prettig zacht aanvoelen als je ze indrukt. Het maakt allemaal net zo'n eersteklas impressie als zijn exterieur doet vermoeden. En alle modellen hebben standaard een infotainmentsysteem van acht inch. Dit systeem is gebruiksvriendelijk en heeft superheldere graphics, maar als je het nieuwste van het nieuwste wil qua infotainment, dan moet je op zoek naar een Tiguan met het grotere 9,2 inch scherm. Het is geen populaire optie, omdat het erg veel extra kost bovenop de nieuwprijs.


Hij is net zo royaal van binnen als je verwacht van een gezins-SUV, met ook achterin genoeg ruimte voor twee volwassenen. Kinderen zullen genieten van de hoge zitpositie en de grote ramen. Je kunt de achterbank naar voren of achteren schuiven om meer ruimte te creëren op de plek die jij wilt. De kofferbak is ook groot, en als je nog meer plek nodig hebt, dan verkoopt Volkswagen ook de nog grotere zevenzitter Volkswagen Tiguan Allspace.


Wij zouden graag zien dat er hybride motoren werden aangeboden (er is inmiddels een plug-in hybride Tiguan beschikbaar in de versie R-Line Business), maar verder biedt Volkswagen een waaier aan van benzine- en dieselmotoren die aan de meeste wensen kunnen voldoen. De basismotoren zijn in feite degene die je moet hebben. Ofwel de 1,5 liter benzine, ofwel de 2,0 liter diesel (beide aangeboden met 150 pk). Er zijn versies met meer vermogen beschikbaar als je ervan houdt om flink op te trekken. Er is zelfs een 2,0 liter diesel met 240 pk, wat de equivalent is van de Skoda Kodiaq vRS maar dan zonder de wat ordinaire aanvullingen op de carrosserie.


Alle Tiguan modellen hebben een goede uitrusting, wat geen echte verrassing kan zijn gezien hun hoge nieuwprijs. Wij zouden vermoedelijk de Tiguan S vermijden, tenzij je een krap budget hebt. Match modellen en hoger zullen echter ongeveer alles hebben wat je je maar kan wensen.


Maar heeft de Volkswagen Tiguan dan helemaal geen nadelen? Jawel, het belangrijkste minpunt is de prijs. Hij is nieuw behoorlijk duur, maar dat kun je tot op zekere hoogte pareren door uit te kijken naar een gebruikt exemplaar. En anders is de SEAT Ateca er, die rijdt leuker, of de Peugeot 3008, die heeft een opvallender interieur. Maar de Tiguan is en blijft een uitstekende allround auto.

Is de Volkswagen Tiguan geschikt voor jou?

Ben je op zoek naar een praktische gezins-SUV die ook jouzelf een fijn gevoel geeft, dan is de Volkswagen Tiguan een uitstekende keus. We kunnen niet ontkennen dat de familieleden SEAT Ateca en Skoda Karoq voor minder geld ongeveer dezelfde taken kunnen uitvoeren, maar we waarderen het interieur van de Tiguan meer, en hij ziet er ook van buiten beter uit. Er is voor bijna alle kopers de juiste motor, en de meeste modellen zijn behoorlijk compleet uitgerust.


Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen Tiguan?

We beseffen dat diesel tegenwoordig wat uit de mode is, maar een Tiguan 2,0 TDI heeft werkelijk een uitmuntende allround motor. De meeste kopers hebben echt niet meer vermogen nodig dan de standaardversie met 150 pk. Wel raden we je de DSG automatische versnellingsbak aan (ook al is die net nog wat duurder). Toe maar, verwen jezelf. Als je zelden verder rijdt met je Tiguan dan het ritje naar school, dan ben je uiteraard beter af met een benzinemodel. De motoren met 2,0 liter zijn slurpers en niet echt nodig, dus neem een 1,4 of 1,5 TSI.


Alle uitvoeringsniveaus zijn goed uitgerust. De Tiguan Match heeft bijna alles wat bijna alle kopers zich wensen, zonder een extra duur prijskaartje. Als je dieper in de buidel tast voor een van de R-Line Tech modellen met topspecificaties, dan wordt de Tiguan ineens wat moeilijker om te rechtvaardigen, omdat hij met die prijs concurrentie begint te krijgen van een aantal erg goede premium alternatieven.


Welke auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen Tiguan?

Als je nadenkt over een Volkswagen Tiguan, dan zou je een dwaas zijn als je niet ook de zeer vergelijkbare alternatieven uit de Volkswagen Group zou overwegen. De SEAT Ateca, de Skoda Karoq, maar ook de duurdere Audi Q3 of Audi Q5. Wij hebben ook veel waardering voor de Peugeot 3008, en je kunt de Tiguan zelfs vergelijken met premium alternatieven zoals de BMW X3, Land Rover Discovery Sport of de Volvo XC60. Betaalbaarder opties zijn bijvoorbeeld de Nissan Qashqai, Kia Sportage of Renault Kadjar.


Populaire modellen

Terug naar boven