Audi A3 Sportback review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2020
Categorie
Gezinsauto
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Stijlvolle auto met subliem interieur

Voordelen

 • Goede uitrusting voor zijn prijs, met navigatie en Audi's Virtual Cockpit standaard op alle modellen
 • Hoogwaardig interieur vol met soft touch materialen
 • Rijdt lekker en heeft zuinige benzine- en dieselmotoren

Nadelen

 • Meer aan de prijs dan ander materiaal zoals de (zeer vergelijkbare) Volkswagen Golf
 • Lijkt uiterlijk erg op het vorige model
 • Behoudt goed zijn waarde dus er zijn weinig koopjes te vinden
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Audi A3 Sportback

"De Audi A3 heeft een heel modern interieur en is voor zijn prijs voorzien van een mooie uitrusting. Hij rijdt ook lekker, met goede aerodynamica en zuinige motoren. Ons belangrijkste bezwaar is de vraag of hij de extra kosten waard is ten opzichte van de Volkswagen Golf. Maar heel de modewereld laat zien dat mensen bereid zijn om meer te betalen als het om een gewild merk gaat..."

Maar we zouden de Audi A3 Sportback tekort doen als we 'm zouden beschrijven als een Golf in een deftig jasje. Deze junior Audi is een van beste kleine premium auto's verkrijgbaar. En hij staat zijn mannetje ten opzichte van de nieuwste BMW 1 serie en de Mercedes A-Class.


Ja, hij deelt zijn chassis (en motoren) met de equivalenten van de Volkswagen Golf en de SEAT Leon, maar de Audi heeft een knap up-to-date interieur, vol met technologie en heel veel standaarduitrusting, ook op de goedkopere modellen.Bij zijn lancering in 2020 kwam deze Audi A3 Sportback met slechts twee keuzes qua motor: één benzine- en één dieselmotor, beide met dezelfde vermogensoutput van 150 pk. De benzineversie heeft een 1,5 liter viercilinder motor, en draagt het label 35 TFSI. De 2,0 TDI wordt de 35 TDI genoemd. Ja, ook voor ons is het naamsysteem van Audi verwarrend...Beide motoren zijn zowel krachtig als zuinig. Kort daarna volgden nieuwe varianten: mild hybrides, plug-in hybrides, en een uiterst efficiënte dieselmotor van 115 pk.De Audi A3 Sportback is goed thuis op de snelweg, waar een akoestische voorruit de verplaatsing fluisterstil maakt. Alle modellen rijden goed (vermijd de S line met zijn sportieve vering als comfort belangrijk voor je is), en produceren weinig windruis en weggeluid.Het interieur van de A3 is uiterste modern en van de premium kwaliteit die je van een Audi verwacht. Oké, hij heeft niet de wow-factor van de Mercedes A-Class, maar de A3 stelt niet teleur. Alles wat je aanraakt is gemaakt van dezelfde hoogwaardige materialen die je in een grotere Audi vindt.Nu we het toch over groter hebben, er is net wat meer ruimte in deze A3 dan in het vorige model: we gaan ervan uit dat niemand zich meer ruimte wenst dan er voorin beschikbaar is. We kunnen niet hetzelfde beweren voor wie achterin zit. Zoals je kan verwachten van een auto van dit formaat, kan de ruimte achterin het best beschreven worden als 'beperkt'. Wil je regelmatig drie of vier mensen meenemen, kijk dan liever naar een Skoda Octavia of iets dergelijks. En er bestaat geen driedeurs versie van deze A3.Hoewel de nieuwe Audi A3 niet drastisch anders is dan eerst, blijft het een stijlvolle hatchback die vol zit met uitrusting. Hij is prijziger dan de alternatieven zoals de Volkswagen Golf en de Mazda 3, maar met een subliem interieur zie je wel meteen waar je geld naar toe is gegaan. Dit betekent dat je nog wat moet wachten voordat de waardes op de tweedehands markt naar beneden gaan.

Is de Audi A3 Sportback geschikt voor jou?

Het is niet op alle gebieden gemakkelijk om de keus voor een Audi A3 Sportback te rechtvaardigen ten opzichte van de zeer vergelijkbare (en zeer capabele) Volkswagen Golf. Maar als je op zoek bent naar iets specialers dan een Golf (of alternatieven zoals de Ford Focus en de Mazda 3), dan is de A3 een perfecte keuze. Die vier ringen op de grille bezorgen de auto nog altijd extra status.


Zoals met de meeste auto's van dit formaat is hij niet ideaal als je enige gezinsauto, maar dat is hij wel voor een stel of als tweede auto. Het interieur is subliem en volgepakt met technologie. Alles voelt extreem goed geconstrueerd, en we zijn er zeker van dat het interieur vele jaren meegaat zonder buitensporige tekens van slijtage.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Audi A3 Sportback?

Toen de Audi A3 Sportback voor het eerst te koop was, werd deze met slechts drie uitrustingsniveaus aangeboden: Technik, Sport en S line. Zelfs het standaardmodel Technik heeft een goede uitrusting, met led-koplampen, een virtuele cockpit, een navigatiescherm van 10,1 inch, cruise control en parkeersensoren achter.


Hij heeft standaard 16 inch wielen, wat klein klinkt, maar een soepelere manier van rijden oplevert, die we waarderen. Voor de meeste kopers zal de Technik makkelijk aan de verwachtingen voldoen.


De belangrijkste aanwinsten van de modellen Sport en S line zijn de verschillende cosmetische upgrades (zoals grotere wielen en een sportievere styling van het exterieur), samen met een nog luxueuzer interieur met leren stoelen als standaard. Dan heb je nog de modellen Edition 1 of Vorsprung, die 19 inch lichtmetalen wielen hebben en led-achterlichten met modieuze bewegende richtingaanwijzers.


De motorkeus is overzichtelijk. Maak je veel snelwegkilometers, ga dan voor de 2,0 liter diesel met het label 35 TDI. Doe je dat niet, houd het dan bij de 1,5 liter benzine. Dan heb je nog keuze uit de mild hybride en plug-in hybride modellen. De laatste is het waard als je ritten ongeveer 30 kilometer lang zijn en je je auto thuis kunt opladen.

Welke auto's zijn vergelijkbaar met de Audi A3 Sportback?

De voor de hand liggende concurrenten zijn in dit geval de BMW 1 serie en de Mercedes A-Class. De BMW 1 serie is een praktische keus die ook een plezier is om in te rijden. De Mercedes A-Class heeft een interieur dat ook in een veel duurdere auto niet zou misstaan. Smaken verschillen, maar ze hebben allebei een meer uitgesproken vormentaal dan de A3 Sportback.


De meer gangbare concurrenten zijn de Volkswagen Golf, SEAT Leon en Mazda 3. Die hebben allemaal grofweg dezelfde prestaties als de A3 Sportback, maar missen de eersteklas verwenfactor van de Audi. Hoewel, de Golf blijft niet heel ver achter...

Populaire modellen

 • Audi A1
 • Audi A3
 • Audi A4
 • Audi A5
 • Audi Q2
 • Audi Q3
 • Audi Q5

Terug naar boven