Volkswagen Arteon review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2017
Categorie
Premium
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

Elegante en chique personenauto

Voordelen

  • Elegante looks, zowel van binnen als van buiten 
  • Enorm praktisch, comfortabel en ruim 
  • Uitgebreide uitrusting op alle modellen

Nadelen

  • Voorlopig geen hybride-optie
  • De restwaarde van de auto is niet zo goed als die van premium rivalen, wat invloed heeft op de gebruikskosten
  • Het upmarket infotainmentsysteem van Elegance is niet zo intuïtief als dat van de SE-versie
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen Arteon

"Als er een BMW-embleem of de driepuntige ster van Mercedes-Benz op zijn mooie grille zou staan, zou niemand twijfelen aan de claim dat de Arteon tot de topklasse behoort. Een zeker merksnobisme, zelfs ten opzichte van Volkswagen, zorgt ervoor dat sommigen niet verder kunnen kijken dan het logo, vooral niet als we ons in het prijssegment van de Arteon bevinden. Elegant, comfortabel en ruim: er valt heel wat te waarderen aan de Volkswagen Arteon."

Volkswagen mag dan wel vertaald worden naar wagen voor het volk, maar de merkwaarde is sterk genoeg om niet alleen voor het gewone volk te zijn. Auto's als de Arteon kunnen perfect concurreren in de premium sector. De auto deed zijn intrede in 2017. Volkswagen ontkende dat hij een vervanger was van de vorige Passat CC, ook al doet de timing anders vermoeden. In plaats daarvan zegt Volkswagen dat de Arteon een model is dat zich sterk onderscheidt van zijn Passat-kompaan, wat de nieuwe naam enigszins verklaart. 


De Arteon moet worden gezien als een concurrent voor auto's zoals de Gran Coupé uit de BMW 4 Series en de Audi A5 Sportback, auto's die door fabrikanten enigszins ongelukkig worden aangeduid als vierdeurs coupé, terwijl het in feite gewoon elegante hatchbacks zijn, of minder elegante, als je het over de 2020 BMW hebt. 


Het woord hatchback doet echter denken aan mainstream verstandigheid en praktische aspecten. Daarom omschrijft Volkswagen de Arteon liever als een fastback. 


De naam terzijde, het valt niet te ontkennen dat de Arteon er goed uitziet. De Arteon is veel breder en heeft strakkere lijnen dan de Passat waarop hij is gebaseerd, en hij heeft zeker de looks om het op te nemen tegen zijn tijdgenoten in de topmerken. Hun alomtegenwoordigheid werkt zelfs in het voordeel van de Arteon, waardoor de grote Volkswagen de auto is die opvalt in deze klasse. Het is ontegenzeggelijk een elegante auto, ongeacht zijn uitvoeringsniveau, maar de R-Line maakt wel het meeste indruk op de parkeerplaats van je werk. 


De look van het exterieur is geen achterdeurtje om een interieur goed te praten dat niet zou voldoen aan de hoge eisen die men stelt in deze klasse die de Arteon ambieert. Het interieur is inderdaad grotendeels overgenomen van de Passat, maar dit is echt geen klacht. De Arteon is immers een auto die we tot de top van zijn klasse rekenen en die zelfs kan wedijveren met de interieurs van auto's uit het hogere segment, en die in sommige gevallen zelfs beter is. 


Binnen mist de Arteon misschien de flair van sommige andere auto's, maar er valt veel te zeggen voor de ingetogen elegantie van de auto. Zijn eenvoud is hier een deugd, vooral met betrekking tot de levensduur. In de komende jaren zal hij er zeker nog goed uitzien. 


Dat interieur straalt niet alleen klasse uit, maar ook ruimte en comfort. Het interieur van de Arteon is groot, zodat er plaats is voor vier volwassenen in alle comfort, zelfs met zijn strakke achterprofiel. De Arteon is ook praktisch, net zoals zijn Passat-kompaan. Het verschil is dat hier de enorme, goed gevormde kofferbak toegankelijk is via een grote achterklep, waardoor de Arteon een handige bagagedrager wordt. 


De luxestatus wordt onderstreept door een aanbod van motoren zonder de kleinere 1,6 liter turbodiesel en 1,5 liter TSI-motoren van de Passat, en in plaats daarvan alleen 2,0 liter turbo benzine- en dieselmotoren. 


Er zijn geen zescilinderopties zoals bij de premium rivalen, en voorlopig is er ook geen plug-in hybride versie, hoewel de Passat in een versie GTE-plug-in wordt aangeboden. Vanaf midden 2020 is hier verandering in gekomen omdat Volkswagen de Arteon-reeks heeft vernieuwd, met een plug-in hybride en een topversie met R-prestaties. Tegelijkertijd zal er ook een Arteon shooting brake (stationwagon) aangeboden worden voor kopers uit het hogere segment die iets meer praktische mogelijkheden willen voor hun stijlvolle Volkswagen.


Is de Volkswagen Arteon geschikt voor jou?

Je kan de Arteon op verschillende manieren bekijken, en vanuit welk standpunt je hem ook bekijkt, hij is zonder twijfel aantrekkelijk. Als een tegenstrijdige anti-premium machine, kan je genieten van alle luxe en stijl waarvoor je normaal naar een chique showroom moet gaan, en dat alles met een logo waar het gewone volk zich niet aan ergert. 


Het Volkswagen-logo, met de verstandigheid en het design dat ermee gepaard gaat, heeft iets inherent aantrekkelijks en dat wordt nog eens versterkt wanneer zo'n grote, elegante auto hiermee uitpakt. 


Dus ja, de kans is groot dat de Arteon iets voor jou is. Het is misschien wel de luxeauto van de nuchter redenerende mens, en dan nog zonder de negatieve, vermeende of echte, bagage waarmee sommige van die duurdere merken worden opgezadeld. Nee, de Arteon rijdt niet zo scherp als die premium machines, maar als je dagelijkse realiteit eerder bestaat uit monotone ritten op de snelweg en het vervloekte woon-werkverkeer, is zijn meer comfortabele aanleg in feite een goede zaak.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen Arteon?

Er is keuze in het aanbod, maar wij denken dat er maar één is waar je voor moet gaan, tenminste als het op de motor aankomt. Wij zouden kiezen voor het gemak en de zuinigheid van de 2,0 liter TDI SCR turbodiesel in de 190 pk-versie. Waarom niet de 150 pk-versie met zijn nog betere verbruik? 


Omdat de Arteon de soepelheid van het grotere vermogen verdient. Deze wordt standaard geleverd met de zeventraps DSG-automaat wat, nogmaals, correct is voor een auto als deze. Wat de uitrusting betreft, heb je de keuze tussen de Elegance en de R-Line, waarbij je beslissing afhangt van de vraag of je de meer uitgesproken assertieve stijl van de R-Line verkiest boven de relatieve ingetogenheid van de Elegance. Wij zouden voor de R-Line gaan, maar dat is onze keuze.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen Arteon?

De Arteon wordt voorgesteld als een stijlvoller, strakker alternatief voor de mainstream premium sedans. Dit wil zeggen dat hij naast auto's als de BMW 4 Series Gran Coupé en Audi A5 Sportback komt te staan. De realiteit van zijn, sorry, chique Volkswagen Passat-status gebiedt ons te zeggen dat hij ook een terechte concurrent is voor elke premium speler op de sedanmarkt. Denk maar aan BMW 3 Series, Audi A4, Mercedes-Benz C-Klasse en Jaguar XE. In vergelijking met de desbetreffende vierdeurs coupé rivalen, is de Arteon aantrekkelijk. Als je hem vergelijkt met de norm voor een premium sedan, is hij dat nog meer.

Populaire modellen

Terug naar boven