Audi A5 Review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2016
Categorie
Coupé
Brandstof
Benzine, diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Audi A4 met twee deuren

Voordelen

 • Stijlvol zowel van binnen als van buiten
 • Praktisch voor een coupé
 • Sterke selectie motoren

Nadelen

 • Minder fun dan een BMW 4 Serie
 • Nieuw infotainment is een beetje lastig in het gebruik
 • Topmodellen zijn duur
Inhoudsopgave

Algemeen oordeel over de Audi A5

"De Audi A5 is een beetje alsof je een meedoet aan 'The island', de tv-show van Bear Grylls, en wekenlang vastzit in een tropisch paradijs; de Audi ziet er erg leuk uit, maar is eigenlijk behoorlijk saai."

Maar daarom hoef je nog niet snel af te haken. Er is immers veel dat de Audi heel goed doet als je er niet al te veel moeite mee hebt om bochten te nemen alsof je in je eigen persoonlijke achtbaan zit.


Allereerst, dit is een Audi, dus het interieur is natuurlijk uitstekend. Binnenin voelt het alsof het dashboard uit een massief stuk rots gehouwen werd en vervolgens behangen met mooie sierdelen. Het voelt allemaal heel solide aan. Alle modellen hebben een lederen interieur. De topversies hebben zachter nappaleer, en het interieur wordt verlicht door leds die een helder wit licht geven dat heel anders is dan de gele tint van de gloeilampen in goedkopere coupés.


Het infotainment is ook behoorlijk goed. Je krijgt een groot middenscherm met kristalheldere graphics en de Virtual Cockpit van Audi achter het stuur - een multifunctioneel digitaal instrumentenbord dat nog steeds het beter is dan wat je in een willekeurige andere auto zult vinden.


Ook de binnenruimte is beter dan wat je in een andere coupé van dit formaat zult aantreffen. De A5 heeft veel ruimte voor lange voorpassagiers en een extra paar lange volwassenen passen met een beetje wringen ook achterin, als ze tenminste wat extra beenruimte krijgen van de mensen voorin. En dan is er ook de kofferruimte die groot en vierkant is, zodat je niet veel meer kunnen wensen bij een coupé van dit formaat.


Het probleem, als je het zo mag noemen, komt wanneer je achter het stuur gaat zitten, omdat de A5 je niet zo enthousiast kan maken als een BMW 4 Serie (wat misschien alle sportieve coupés eigenlijk wel zouden moeten kunnen). De A5 heeft een uitstekende wegligging en hangt niet in bochten, maar je zult geen grenzen kunnen opzoeken. Dit is meer een snelle cruiser dan een funmachine.


Daarom kun je beter bij het standaardassortiment blijven - de krachtige S5 is snel maar uiteindelijk net zo ondankbaar als de rest - de huidige serie 2,0-liter TFSI's op benzine is leverbaar in een 35, 40 en 45-uitvoering die respectievelijk 150, 204 en 265 pk leveren, dus – uitgezonderd het basismodel – zijn ze allemaal lekker snel. Je kunt ook kiezen uit twee 2,0-liter dieselmotoren, een met 163 pk (35 TDI) en een met 204 pk (40 TDI), die de A5 meer mogelijkheden geven om bij middelhoge snelheid op de snelweg vlot in te halen.

En precies daar is de A5 op zijn best. Het interieur is stil en comfortabel en de optionele Quattro-vierwielaandrijving maakt de auto een geruststellend stabiele manier om vlot vooruit te komen. Met de vierwielaandrijving hoef je je niet zoveel zorgen te maken dat de besturing je weinig tot geen feedback geeft.

Een handgeschakelde versnellingsbak is iets waar liefhebbers dol op zijn, dus op dat gebied verliest de Audi punten omdat hij alleen leverbaar is met een zeventraps automaat met dubbele koppeling. In de praktijk schakelt hij echter snel en maakt de Audi een gemakkelijke auto om in de stad mee te rijden. Alle modellen hebben ook een achteruitrijcamera met een kristalhelder display.


Dit soort aandacht voor detail maakt de A5 tot een uitstekende allrounder. Dus ondanks dat de ervaring niet is als die in een echte sportieve coupé, zul je er op een koude winteravond als je vlot en veilig naar huis wilt geen spijt van krijgen dat je voor de verstandige optie hebt gekozen.

Past de Audi A5 bij jou?

De Audi A5 is de juiste keuze als je een auto wilt die er stijlvol uitziet, maar ook praktisch en gemakkelijk is. Sommige modellen zijn erg snel, maar de Audi is comfortabel, veilig en voorspelbaar om te rijden terwijl een BMW 4 Serie meer plezier geeft.

Welk model/motor voor de Audi A5 kan ik het beste kiezen?

Kies een Audi A5 met S line-uitvoering en je krijgt een sportiever uiterlijk dan met een basismodel, zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten voor een van de topmodellen. De 204 pk-benzinemotor is zeker snel genoeg, en ook een van de goedkopere modellen in zowel aanschaf als gebruik.

Welke andere auto's lijken op de Audi A5?

De meest voor de hand liggende concurrenten van de Audi A5 zijn de sportieve BMW 4-serie en de luxe Mercedes-Benz C-klasse Coupé, maar je zou ook de Lexus RC kunnen overwegen, die leverbaar is als benzine-elektrische hybride – of meer prominente coupés zoals de Lotus Evor. Als je naar de krachtige uitvoering kijkt is de Ford Mustang ook een kandidaat.

Populaire modellen

 • Audi A1
 • Audi A3
 • Audi A4
 • Audi A5
 • Audi Q2
 • Audi Q3
 • Audi Q5

Terug naar boven