Volkswagen California review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2020
Categorie
Camper
Brandstof
Diesel

Geschreven door

9 / 10

beoordeling van heycar

Ruimtebesparende en chique camper

Voordelen

  • Nog steeds de ultieme kleine camper
  • Uitstekend comfort voor bestuurder en passagier
  • Geraffineerd en gemakkelijk te besturen

Nadelen

  • Duur in aanschaf, zelfs tweedehands
  • Beperkte reeks motoren en er wordt slechts één versnellingsbak aangeboden
  • Het slaapgedeelte boven is niet voor iedereen weggelegd
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen California

"Volkswagen heeft een geschiedenis om trots op te zijn op het gebied van campers. De California zorgt ervoor dat de associatie van het merk met avontuurlijke overnachtingen ook nu nog sterk aanwezig is."

De Volkswagen California, met de T6.1 als de nieuwste versie, is gebaseerd op de Transporter bestelwagen en deelt veel elementen met de bedrijfswagen. Hij heeft wel veel meer technologie en accenten zodat het nog leuker wordt om ermee te rijden. De wagen is stiller op de snelweg, heeft een dashboard dat meer op een auto lijkt met verbeterde infotainmentschermen en een zeventraps DSG-automaat als standaard.


Er zijn verschillende versies van de California beschikbaar: de Beach Tour, Beach Camper, Coast en de Ocean, plus twee versies van de 2,0 liter TDI-dieselmotor die in meerdere Volkswagen-modellen voorkomt, waaronder de Volkswagen Transporter.


De goedkoopste nieuwe versie, de Beach Tour, heeft standaard vijf zitplaatsen, met de optie om dit uit te breiden tot zes of zeven. De Beach Camper heeft standaard vier zitplaatsen met een optie om dit uit te breiden tot vijf, en verder een uittrekbare minikeuken met een enkele gaspit, en een uittrekbare luifel.


Alle modellen bieden plaats aan vier personen, zowel qua zitplaatsen als qua slaapplaatsen. Het onderste bed wordt gecreëerd door de achterbank neer te klappen. De slaapruimte bovenaan maak je klaar door een dakluifel open te zetten. De facelift van 2019 bracht updates voor beide. Het bovenste bed kreeg een verbeterde, verende matras en het onderste bed een loungefunctie, waarmee je de hoofdsteun in verschillende standen kan zetten zodat je rechtop kan zitten en lezen in bed.


De motoren zijn twee van de krachtigere versies van de 2,0 liter reeks, aangeboden in een 150 pk en 199 pk-versie. Beide motoren zijn krachtig genoeg om met de California rond te rijden zonder ooit echt gestresst te zijn. Eerdere versies van de camper waren uitgerust met motoren met een lager vermogen, die op hellingen moeite hadden met het gewicht van de bus. De motor met lager vermogen vind je alleen op de Coast, terwijl de Ocean de keuze heeft uit beide.


De officiële verbruikscijfers voor de twee motoren zijn vrijwel identiek. Ze verbruiken allebei gemiddeld ongeveer 7,1 l/100 km met een verschil van minder dan 0,1 l/100 km tussen de twee. Beide worden standaard alleen geleverd met een zeventraps DSG-automaat, en de enige andere optie is het 4Motion vierwiel aandrijvingssysteem. Als je dan nog steeds niet kunt kiezen: de versie met het lagere vermogen doet er 14,3 seconden over om van 0 naar 100 km/u te komen, terwijl het model met 199 pk er iets minder dan 12 seconden over doet.


Ook qua gewicht is er weinig verschil tussen de modellen. De wegligging is vrijwel hetzelfde, wat wil zeggen dat het een voertuig is dat relatief gemakkelijk te besturen is, maar toch een beetje zorg en aandacht vereist. Vooral in de bochten let je beter even op omdat de California door zijn hogere zwaartepunt iets meer kan overhellen dan de bestelwagen waarop hij gebaseerd is. Dankzij de comfortabele vering en de responsieve besturing is dit een ontspannen auto voor onderweg.


De aankoop van een California lijkt een dure onderneming als je alleen naar de aankoopprijs kijkt, maar je moet verder kijken dan dat. Je krijgt veel waar voor je geld als je bedenkt hoeveel het kost om je eigen camper met vergelijkbare specificaties te bouwen. Bovendien behoudt de California zijn waarde opmerkelijk goed.


Het is ook geruststellend als je weet dat deze camper wordt gebouwd door een fabrikant die al jaren soortgelijke voertuigen produceert. Het is een goede koop als jij je het kan permitteren.

Is de Volkswagen California geschikt voor jou?

De California maakt zichzelf waar, zowel op emotioneel als op logisch vlak. Zijn compacte afmetingen maken het voor een gezin mogelijk er even op uit te trekken zonder dat hiervoor een grote camper of caravan nodig is die veel imposanter is om te besturen.


Het kampeererfgoed van Volkswagen zal ook een aantal mensen aantrekken omdat de moderne California veel kenmerken gemeen heeft met de oude camper uit de jaren zestig, die ook nu nog veel fans heeft. Met alle technologie, biedt de California echter meer comfort dan die oude busjes zodat je alles hebt wat je van een moderne hotelkamer zou verwachten, behalve de badkamer dan.


Maar wat vooral zo bijzonder is aan de Volkswagen is dat er zo weinig van zijn soort zijn. Misschien doen enkele, maar zeer weinig andere fabrikanten hen na, maar geen enkele deelt het verleden en de ervaring met Volkswagen.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen California?

Waar voor je geld is niet echt van belang bij de keuze van een California. Het is immers een behoorlijk prijzige onderneming, welke keuze je ook maakt. Daarom neem je beter het zekere voor het onzekere en kies je voor het model dat je het liefst wilt hebben en dat beter uitgerust is.


Een echt goede reden om voor de krachtigste motor te gaan, is er niet want de 150 pk-versie kan alles aan, wat het gewicht van de California ook is en de extra bagage waarmee je hem belaadt. Als je van plan bent om in de winter te gaan kamperen, of naar ontoegankelijker kampeerplekken gaat, dan is de 4WD-versie misschien de moeite waard. Verder hou je het beter bij het basismodel.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen California?

Er zijn maar weinig rechtstreekse rivalen van de Volkswagen California. Een goed uitgeruste kampeerwagen van eigen makelij is niet iets wat je op de lijstjes van de meeste fabrikanten tegenkomt.


De twee belangrijkste rivalen zijn de Mercedes-Benz Marco Polo en de meer recente Ford Transit Custom Nugget. Beide modellen zijn tot stand gekomen in samenwerking met Westfalia en niet in eigen beheer, zoals de California.


Andere alternatieven zijn de campers gemaakt door aftermarket-ombouwers. Hierdoor heb je meer controle over hoe je de bestelwagen indeelt, maar niet over de jarenlange ervaring die Volkswagen biedt.

Populaire modellen

Terug naar boven