Audi A7 Sportback review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2018
Categorie
Luxe
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Deels coupé, deels luxesedan

Voordelen

 • Schitterend stijlvol interieur
 • Indrukwekkend verfijnde wegligging
 • Veel luxegadgets

Nadelen

 • Niet zo leuk om mee te rijden als je zou verwachten
 • Ook niet zo comfortabel
 • Infotainmentsysteem kan gebruiksvriendelijker
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Audi A7 Sportback

"Als je een succesvol zakenman of captain of industry bent, wil dat nog niet zeggen dat je er ook zo uit wilt zien. Wanneer iemand een luxelimousine zoals een Audi A8 of een Mercedes S-klasse voorbij ziet rijden, gaan ze er meestal van uit dat er zo iemand in zit, maar niet al die mensen willen dat soort aandacht. Maar misschien willen ze een ander soort aandacht. En dat is waar de A7 om de hoek komt kijken."

Deze is ontworpen met de meeste kenmerken van een luxueuze sedan voor ogen, maar met een flinke scheut meer stijl. Dat is zeker het geval, want de opvallende details en scherpe vouwlijnen in combinatie met de golvende daklijn aan de achterzijde van de auto zorgen voor een goed visueel schouwspel. 


En hoewel er wat binnenruimte is opgeofferd voor dit visuele theater, blijft dit zeer beperkt. Er is iets minder hoofdruimte achterin dan in een A6 of A8, maar het is maar een klein beetje en collega's van 1,80 meter groot zullen het achterin prima naar hun zin hebben. Bovendien is de kofferbak iets groter dan die van de A8 en omdat het een hatchback is in plaats van een sedan, heb je ook veel beter toegang tot de ruimte. Je zou in feite zelfs kunnen stellen dat hij in het algemeen praktischer is dan de A8. We zouden je niet tegenspreken.


En wat zijn die andere kenmerken van luxeauto's waaraan de A7 voldoet? Nou, kwaliteit is het belangrijkste. Het interieur ziet eruit alsof het rechtstreeks uit de A8 is gelicht, en dat betekent dat de materialen stevig en verfijnd zijn, terwijl de pasvorm en afwerking onberispelijk zijn. Dit is een auto die chique genoeg is voor de allerhoogste hoogvliegers. Welke versie je ook kiest, hij bulkt van een enorme hoeveelheid luxueuze uitrusting aan boord, en ook dat helpt om de inzittenden een verwend gevoel te bezorgen.


Het uitstekende weggedrag van de A7 doet ook zeer sterk denken aan de luxe van een limousine. Wind- en weggeluiden worden echt goed onderdrukt, terwijl de hele reeks benzine- en dieselmotoren stil en soepel is, en niet te vergeten krachtig. Wat niet zo sterk lijkt op een limousine, is het rijcomfort. 


Alle versies zijn aan de stevige kant, zelfs oncomfortabel op de versies met verlaagd sportonderstel. Het is dus niet het zwevende landjacht dat je misschien zou verwachten. Het is ook geen sportwagen: hij voelt capabel en zelfverzekerd aan in de bochten, maar vanwege zijn forse gewicht en de afstandelijke besturing is het niet echt leuk.


Misschien zal je ook niet zo goed overweg kunnen met het complexe infotainmentsysteem met touchscreen, maar verder is de A7 een zeer verleidelijk pakket. Wil je nog steeds die Mercedes CLS?

Is de Audi A7 Sportback geschikt voor jou?

Als je de eigenschappen van een luxueuze sedan wilt, maar dan wel in een iets minder saai en iets stijlvoller jasje, dan is de A7 een zeer goede keuze. 


Hij is glamoureus en aanlokkelijk genoeg om bewonderende blikken van voorbijgangers te trekken, en om eerlijk te zijn hoef je er niet al te veel praktisch nut voor in te leveren: de hoofdruimte achterin is een fractie krapper dan in een sedan, maar het is slechts een fractie. Hij biedt je ook de onberispelijke bouwkwaliteit, de royale uitrustingslijst, de sterke veiligheidsprestaties en het uitstekende raffinement dat je verwacht van een Audi uit het topsegment.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Audi A7 Sportback?

Het uitrustingsniveau dat wij aanbevelen is het basismodel Sport. Deze is voorzien van alle mogelijke luxe, maar wat nog belangrijker is, de auto heeft een zachtere ophanging dan de S line en Black Edition modellen en is dus comfortabeler. De Vorsprung modellen hebben standaard luchtvering, wat iets beter is, maar deze zijn te prijzig om aan te bevelen.


Wat de motor betreft, denken we dat de meeste mensen tevreden zullen zijn met de basismotor op diesel, die voldoende vermogen heeft. Als je echter meer pit wilt, zoals in een glamoureuze auto als de A7 wel past, ga je het beste voor een van de soepele en krachtige V6 diesels. We hebben de 45 TDI nog niet geprobeerd, maar de krachtigere 50 TDI is echt iets bijzonders.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Audi A7 Sportback?

De meest directe concurrent van de A7 is ongetwijfeld de Mercedes-Benz CLS, die qua grootte, prijs en ethos absoluut helemaal goed zit. Ooit zou de BMW 6 Series Gran Coupé ook een concurrent zijn geweest, maar BMW heeft dat model gedumpt rond de tijd dat deze versie van de A7 werd uitgebracht. 


De 6 Series Gran Turismo blijft nog over, een andere auto die een iets andere stilistische kijk geeft op de gewoonlijke sedanformule, maar die lijkt meer op een SUV dan op een coupé. Er is de BMW 8 Series Gran Coupé, maar die is een stuk duurder dan de A7, net als de andere grote Duitse vierdeurs coupé, de Porsche Panamera.

Populaire modellen

 • Audi A1
 • Audi A3
 • Audi A4
 • Audi A5
 • Audi Q2
 • Audi Q3
 • Audi Q5

Terug naar boven