Audi Q3 review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2018
Categorie
Crossover
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Begerenswaardige en toch praktische kleine SUV

Voordelen

 • Heel praktische premium SUV met een slimme schuivende achterbank
 • Hedendaags interieur, volgeladen met technologie
 • Hoogtepunt in de automotive mode

Nadelen

 • Modellen met hoge specificaties zijn duur
 • Niet de meest bevredigende SUV om in te rijden
 • 2,0 liter bezinemotoren slurpen nogal
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Audi Q3

"De Audi Q3 is een ultiem begerenswaardige kleine SUV. Goedkoop is hij niet, zeker de modellen met hoge specificaties niet. Maar het is wel duidelijk wat je krijgt voor je investering: een feel-good interieur en heel veel standaarduitrusting. Als je een gebruikt exemplaar koopt kun je wel geld besparen, en de meest betaalbare types motoren en uitvoeringsniveaus zijn eigenlijk degene die het meest voldoening geven."

Zoals vrijwel iedere Audi is de Q3 geen opwindende auto om in te rijden, maar hij is extreem verfijnd, welke motor je er ook bij kiest. Het rijcomfort is aan de stugge kant, vooral met de grotere wielen. De adaptieve vering die standaard op modellen met topspecificaties zit is een verbetering.


De vorige generatie van de Audi Q3 was een van de oorspronkelijke kleine premium SUV's, en toch viel hij op veel manieren tegen. Van binnen was hij krap, hij was saai om te rijden, en betaalbaarder alternatieven beantwoordden meer aan de verwachtingen. Toch vielen vele kopers voor het idee van een chique crossover in een kleine versie (en voor het imago daarvan), dus vlogen ze de showrooms uit. Ondanks het feit dat ze objectief gezien niet zo goed waren als de A3 hatchback waarop ze waren gebaseerd.


Gelukkig is het nieuwste model uit 2018 in bijna ieder opzicht beter. Hij is nu praktischer, en het interieur is nu meer een verkleinde versie van de Q7. En hij rijdt veel beter (al is het niet genieten zoals met een BMW X1).


Je moet meer betalen voor een Q3 dan voor een mainstream alternatief zoals de Volkswagen Tiguan, maar dat kan je deels compenseren door naar een bijna nieuw exemplaar te zoeken. Audi-dealers hebben Q3's in voorraad die als nieuw zijn met maar zo'n 150 km op de teller, en € 2000 korting op de catalogusprijs (mits je niet moeilijk doet over de nieuwste nummerplaat natuurlijk).


Als je al ideeën had over geld besparen met een meer doorsnee concurrent, dan verdwijnen die als sneeuw voor de zon zodra je in de Q3 plaatsneemt en zijn premium materialen en gulle niveau van standaarduitrusting bewondert. Misschien is hij niet zo eigenzinnig en interessant als de Volvo XC40, maar zijn pure ontwerp is niemand een doorn in het oog.


Het is ook een praktische keuze, want er is veel ruimte van binnen, en de kofferbak biedt een bruikbaar volume van 530 liter. De achterbank kan naar voren en naar achteren schuiven, wat de Q3 de veelzijdigheid geeft die veel SUV's van deze maat missen. Ook kan de leuning in een andere hoek worden gezet waardoor de Q3 ook voor passagiers achterin verrassend comfortabel is.


Tenzij je enorm veel kilometers maakt, raden we je aan om er een te nemen met de basismotor: 1,5 liter benzine (gelabeld de 35 TFSI). Met 150 pk heeft deze een mooi vermogen, en hij is zuinig genoeg voor dagelijks gebruik. Kies je voor de automatische versnellingsbak dan gebruikt de 1,5 een mild hybride systeem, maar omdat de S tronic transmissie wat traag reageert en dus frustrerend is in gebruik, ben je beter af met de handgeschakelde versnellingsbak met zes versnellingen.


De nieuwste Audi Q3 beantwoordt eindelijk aan de hoge verwachtingen die een Audi wekt. Het is niet de meest betaalbare optie, noch de meest comfortabele, of de beste om te rijden, maar het is een zeer overtuigend, allround pakketje. Het goede niveau van standaarduitrusting maakt hem een aantrekkelijke keuze op de tweedehands markt.

Is de Audi Q3 geschikt voor jou?

Als je een praktische SUV wilt die goedkoop in gebruik is en toch aan je verlangen naar een statussymbool voldoet, zet dan de Audi Q3 op je kandidatenlijstje. Door de grote kofferbak en slimme schuivende achterbank is hij praktisch genoeg om te gebruiken als gezinsauto, terwijl zijn classy imago (en dat gewilde logo van vier ringen) ook een jonger publiek zal aanspreken.


De reeks motoren is sterk en veelzijdig, en kan aan veel verschillende vereisten voldoen. De Q3 is comfortabel genoeg voor lange ritten maar ook compact genoeg om je ongehinderd door het stadscentrum te bewegen. De optionele quattro vierwielaandrijving betekent dat de Q3 niet alleen geschikt is voor stedelingen, maar ook wie aan een afgelegen zandweg woont. Als je hem net wat slanker wilt, dan is er de Audi Q3 Sportback.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Audi Q3?

Tenzij je een hele goede reden hebt om voor diesel te gaan, of per se vierwielaandrijving nodig hebt, is de 1,5 benzinemotor met turbolader (gelabeld de 35 TFSI) de motor die je moet hebben. Met zijn 150 pk is hij krachtig genoeg voor bijna alle bestuurders, en zijn officiële rendement is tot 1 op 18 (5,57 l/100 km), afhankelijk van factoren zoals de maat van de wielen. Die motor is pittiger dan je zou verwachten voor een 1,5 en daarmee lijkt de grotere 2,0 liter eigenlijk overbodig.


Hoewel de modellen met hoge specificaties, Edition 1 en Vorsprung, inderdaad verleidelijk zijn, heeft het basismodel Sport al een goede uitrusting, en bovendien standaard 18 inch wielen die voor een comfortabeler zit zorgen. De S line heeft een aantal leuke esthetische toevoegingen en interieursfeerverlichting, maar de sportvering en grotere wielen komen het rijcomfort niet ten goede.


Welke auto's zijn vergelijkbaar met de Audi Q3?

Andere eersteklas merken bieden veel concurrentie voor de Audi Q3. De BMW X1 blijft achter in praktische bruikbaarheid, maar is boeiender om te rijden. De Volvo XC40 heeft een subliem Scandinavisch interieur. De Mercedes-Benz GLA ziet er behoorlijk gedateerd uit vergeleken bij de nieuwste Q3 (en was al niet zo heel goed toen 'ie uitkwam), dus die kun je wel wegstrepen. Wat dacht je van de Lexus NX? Is 'n goeie als je betrouwbaarheid belangrijk vindt, en de benzine-elektrische hybride motor jou aanspreekt.

Populaire modellen

 • Audi A1
 • Audi A3
 • Audi A4
 • Audi A5
 • Audi Q2
 • Audi Q3
 • Audi Q5

Terug naar boven