Mercedes-Benz GLE review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2019
Categorie
SUV
Brandstof
Benzine, Diesel, PHEV

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

De rivaal van Mercedes-Benz voor de BMW X5

Voordelen

  • Innovatief infotainmentsysteem dat er fantastisch uitziet
  • Aantrekkelijke reeks motoren, en een heel efficiënte PHEV-versie
  • Ruim voor vijf mensen en bagage

Nadelen

  • Als zevenzitter is hij niet zo goed; concurrenten zijn beter
  • Veel rivalen rijden geraffineerder
  • Bouwkwaliteit kan niet helemaal op tegen de allerbesten
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes-Benz GLE

"Deze auto heeft in de loop der tijd heel wat verschillende namen gehad. Hij werd oorspronkelijk geïntroduceerd in 1997 als de M-Klasse, en stond later bekend als de ML. Maar vanaf 2015 draagt de grote luxe-SUV van Mercedes de naam GLE. Dus, ondanks dat deze nieuwste versie officieel pas de tweede generatie is van de GLE, kan je zijn afkomst nog veel verder terugvoeren."

De vroege versies waren ook een groot succes, omdat toen grote, luxe SUV's net zo gewild waren als tegenwoordig, alleen waren er veel minder van beschikbaar. Tegenwoordig moet de GLE het echter opnemen tegen een grote verscheidenheid aan zeer getalenteerde rivalen, dus moet hij harder zijn best doen. De vraag is dus, heeft deze grote Merc dat wat hem concurrerend maakt?


Wel, er is alvast één verandering in de nieuwste versie van de GLE waardoor hij concurrerender is dan eerst. De eerdere versie had maar vijf stoelen in een klasse auto's waar zeven stoelen de norm was, maar de nieuwe GLE geeft je die mogelijkheid wel. Het moet gezegd worden dat de ruimte rondom deze twee extra stoelen behoorlijk krap is vergeleken bij zijn rivalen, dus is hij niet zo praktisch of veelzijdig als de beste zevenzitters: het extra stel stoelen moet eerder als een reservemogelijkheid worden gezien, dan als een dagelijkse oplossing.


Het interieur van de GLE is op andere gebieden wel heel concurrerend op de markt. Hij is classy genoeg om zich thuis te voelen te midden van zulk welgesteld gezelschap, en de meegeleverde luxe-uitrusting is net zo royaal. Bovendien is het geavanceerde infotainmentsysteem van de GLE een echt succesnummer, met twee high-definition schermen met glazen frontjes die goed werken en er super uitzien.


Ook is er veel keus in motoren, met meerdere opties in benzine en diesel, die het voor elkaar krijgen om een wonderbaarlijk vermogen en een indrukwekkende finesse te combineren met meer dan competitieve zuinigheid. Er wordt zelfs een plug-in hybride variant aangeboden, waarvan de officiële cijfers claimen dat hij maar liefst 106 kilometer kan rijden op alleen batterijen. Dat is echt een respectabel getal, en dat zijn ook de gecombineerde CO2-emissies van 19 g/km, en het brandstofverbruik van 0,92 l/100 km (wat beide overigens laboratoriumresultaten zijn, die je in het echte leven nooit zult halen).


Waar de GLE zijn allerbeste concurrenten helaas niet kan verslaan, is op de weg zelf. Begrijp ons niet verkeerd, het is een goede auto om in te rijden, met redelijk goed rijcomfort, en een competente wegligging. Het is gewoon zo dat zijn beste rivalen, en met name de Audi Q7, op dit gebied zó goed werk leveren, dat de Merc hen niet helemaal kan bijhouden.


Alles bij elkaar genomen is de GLE een aantrekkelijke en begeerlijke auto op zijn eigen manier. En als je erop bent gevallen, is er geen enkele reden waarom je daar geen goed aan gedaan zou hebben. Toch denken wij dat de beste rivalen meer praktische bruikbaarheid bieden, een tikkie betere bouwkwaliteit, en een meer gepolijste en geraffineerde rij-ervaring.

Is de Mercedes-Benz GLE geschikt voor jou?

Als je eerder de eigenaar bent geweest van een M-Klasse, ML of oudere GLE, dan voelt deze GLE als een echte stap voorwaarts. Hij is luxer dan ooit, rijdt beter dan ooit, heeft scheepsladingen luxe-uitrusting en hij biedt nu, net als veel grote SUV-concurrenten, de veelzijdigheid van zeven stoelen.


Oké, de zeven stoelen zijn niet allemaal zo groot als die van rivalen, dus de laatste twee zijn meer om af en toe te gebruiken. Toch is het een nuttige mogelijkheid om te hebben. Waar de GLE echt op zijn eigen terrein is, is met zijn infotainmenttechnologie. Die heeft enorm veel verschillende functionaliteiten, en de goede bediening, plus echt slimme stemcommando's, maken het makkelijk in gebruik. Liefhebbers van technologie zullen er gek op zijn.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes-Benz GLE?

Als wij het zouden moeten uitgeven, zouden we ons geld aan de basismotor op diesel besteden, de 300 d. Het is de goedkoopste motor in de aanschaf, hij is sterk en verfijnd op de weg, en het is, de plug-in hybride versie daargelaten, degene die het beste brandstofrendement levert. Voor bestuurders die lange afstanden afleggen is het echt de beste keus. 


Als je echter niet ver weg hoeft voor je werk, of als je de auto zakelijk rijdt, dan zou je de 350 de PHEV moeten overwegen. Dat is omdat hij tot 106 kilometer kan rijden op alleen batterijen, wat betekent dat de prijs van korte ritjes verwaarloosbaar is. Denk er wel aan dat de PHEV niet verkrijgbaar is met zeven stoelen.


Wat betreft uitvoeringen raden we je aan het bij het basismodel AMG Line te houden, omdat die uitvoering eigenlijk alles heeft wat je wil.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes-Benz GLE?

Er was een tijd dat de concurrenten van de GLE precies duidelijk waren: de BMW X5, Audi Q8, de Porsche Cayenne, de Range Rover Sport, en iedere andere grote, luxe SUV met maar vijf stoelen. Maar omdat de meeste concurrenten de weg van zeven stoelen zijn ingeslagen net als de meeste andere grote, luxe SUV's, heeft de GLE dat ook gedaan. Dat betekent dat auto's zoals de Audi Q7, Land Rover Discovery en Volvo XC90 nu ook het pad van de GLE kruisen. En je kunt ook beargumenteren dat de grotere BMW X7 en de GLC van Mercedes zelf er ook bij horen.

Populaire modellen

Terug naar boven