Audi Q7 Review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2015
Categorie
SUV
Brandstof
Benzine, diesel

Geschreven door

9 / 10

beoordeling van heycar

Briljante luxe SUV met zeven zitplaatsen

Voordelen

 • Comfortabel en stil op de weg
 • Interieur is praktisch en geweldig van kwaliteit
 • Veel luxe uitrusting

Nadelen

 • Afleidend infotainmentsysteem met touchscreen
 • PHEV-versie heeft maar vijf zitplaatsen
 • Verder weinig eigenlijk
Inhoudsopgave

Algemeen oordeel over de Audi Q7

"De Q7 is een fantastisch voorbeeld van wat er mogelijk is met aandacht voor details. Laat geen middel onbeproefd en er zijn geweldige dingen mogelijk."

Er is eigenlijk geen enkel gebied waar de grote zevenzitter SUV van Audi ook maar iets te wensen over laat. Dat maakt hem de beste allrounder in zijn klasse, en trouwens de beste auto in zijn klasse.


Het is in de eerste plaats een schitterende gezinsauto. Hij is een van de ruimste in zijn soort, met royale ruimte rondom elk van de zeven zitplaatsen. En met zoveel verschillende opties over hoeveel van de ruimte wordt gebruikt voor zitplaatsen en hoeveel voor spullen is de Q7 ook ongelooflijk veelzijdig. De inzittenden zullen zich ook verwend voelen dankzij de geweldige kwaliteit van het interieur en de royale luxe uitrusting.


Even belangrijk is dat het een ideale gezinsauto is in de manier waarop hij rijdt. Op alle soorten wegen blijft de Q7 comfortabel en stil, waardoor het leven elke reis opnieuw ontspannen en rustig blijft.


En ondanks zijn indrukwekkende comfort is de Q7 nog steeds indrukwekkend wendbaar in bochten, houdt alles veilig en geregeld voor passagiers, en verrassend leuk voor de bestuurder. Een snel voorbehoud is hier op zijn plaats: de beste Q7's rijden op luchtvering. Die was standaard op auto's na de facelift vanaf 2019, maar werd daarvoor alleen als optie geleverd. Als je een oudere auto koopt is het zinnig om te controleren of die luchtvering heeft, want dat is wat je beslist wilt.


De motoren bieden ondertussen een indrukwekkende mix van prestaties, zuinigheid en verfijning, terwijl een heleboel veiligheidsuitrusting en een vijfsterren Euro NCAP-classificatie garanderen dat er goed op je gezin wordt gepast. Nog iets te klagen? Nou ja, het touchscreen-systeem op auto's na de facelift is een beetje onhandig en leidt af, en de automatische versnellingsbak zou sneller kunnen reageren, maar verder is er maar weinig om over te mopperen.


Toen deze auto in 2015 voor het eerst op de markt kwam gebruikten veel leden van de autopers de termen saai en karakterloos. Daar zijn wij het niet mee eens, maar iedereen heeft recht op een eigen mening. Trouwens, wie heeft karakter nodig als je absoluut fantastisch bent in al het andere? Neem nou bijvoorbeeld David Beckham...

Past de Audi Q7 bij jou?

Stel jezelf één vraag: wil ik misschien wel de beste SUV met zeven zitplaatsen die er is? Omdat je dit leest denken wij van wel. En waarom ook niet? Als dat je die wilt, dan is de Audi Q7 wat je zoekt.


Het is niet de grootste auto in zijn soort, of de goedkoopste, of de meest praktische of de meest ergonomische. Maar in die gebieden waar hij niet aan kop ligt in zijn klasse (en er zijn er trouwens genoeg waarin hij dat wel doet) kan hij nog steeds meer dan prima mee met de auto's die dat wel doen. Dit maakt de Q7 tot een ongelooflijke alleskunner die naadloos in het dagelijkse leven van een welgesteld gezin past, waardoor dat meteen gemakkelijker, ontspannender, comfortabeler, leuker en ja, sophisticated' wordt.


Natuurlijk, als je op zoek bent naar een luxe terreinwagen met zeven zitplaatsen in plaats van een SUV, dan zal de robuustere Land Rover Discovery beter bij je passen. Maar als je net als de meeste SUV-kopers bent en je nooit verder het platteland ingaat dan de parkeerplaats van je lokale groenteboer, dan is de Q7 de perfecte gezinsauto.

Welk model/motor voor de Audi Q7 kan ik het beste kiezen?

Welke jaaruitvoering van de Q7 je ook overweegt, we adviseren om voor een van de 3,0-liter V6-dieselmotoren te gaan. De sterkere van de twee is de hogere prijs dankzij zijn extra kracht en meer ontspannen prestaties zeker waard als je het kunt betalen, maar in werkelijkheid zullen de meeste rijders waarschijnlijk prima met de zwakkere uit de voeten kunnen.


Als je een oudere auto overweegt is er niet veel dat je zou kunnen willen dat het instapniveau van de SE-auto je niet al geeft, dus daar zouden wij het bij houden om de prijs laag te houden. Maar probeer als het lukt dan een auto te vinden met de optionele luchtvering, want die maakt echt het verschil hoe de Q7 zich op de weg gedraagt. Auto's na de facelift hebben die gelukkig standaard. En nogmaals, ga gewoon voor de instapversie, die vanaf dat moment onder de naam Sport werd geleverd.

Welke andere auto's lijken op de Audi Q7?

Als grote en luxueuze SUV met zeven zitplaatsen zijn de meest voor de hand liggende concurrenten van de Q7 de Volvo XC90 en de Land Rover Discovery. Uiteraard kun je niet praten over een Audi zonder het te hebben over BMW en Mercedes, en hoewel de BMW X5 en de Mercedes GLE standaard vijfzitters zijn, worden die ook in zevenzitsuitvoering aangeboden.


Een stap hoger in zowel grootte als kosten zou je ook de BMW X7 en de Mercedes GLS kunnen overwegen. De Lexus RX-L zou ook een concurrent voor je wensen kunnen zijn, terwijl meer betaalbare alternatieven de Peugeot 5008, de Skoda Kodiaq en de Volkswagen Tiguan Allspace zijn.

Populaire modellen

 • Audi A1
 • Audi A3
 • Audi A4
 • Audi A5
 • Audi Q2
 • Audi Q3
 • Audi Q5

Terug naar boven