Mercedes-Benz B-Klasse review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2019
Categorie
MPV
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

Praktisch en premium reizen voor vijf

Voordelen

  • Interieur is helemaal ingericht op passagiers
  • Geniale opties voor het infotainmentscherm
  • Toonbeeld van de bekende betrouwbaarheid van Mercedes-Benz

Nadelen

  • Je zult er nauwelijks je hoofd voor omdraaien
  • Het is geen SUV
  • Wie op zoek is naar spanning en sensatie moet elders wezen 
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes B-Klasse

"De door-en-door verstandige B-Klasse negeert hypes en rages, en concentreert zich op wat echt belangrijk is in een vijfzits MPV: praktische bruikbaarheid en comfort. Wie de hoeveelheid ruimte belangrijker vindt dan het plaatje, moet deze auto eens goed bekijken, ook al valt hij niet meteen op als een musthave."

De MPV is het slachtoffer van de opkomst van de SUV. Nog maar een decennium geleden waren MPV's de aangewezen voertuigen voor groeiende gezinnen die een stap verder wilden gaan dan de reguliere vijfdeurs hatchback. Nu krijgen ze nauwelijks meer een kans, zo populair is de SUV geworden. Veel autofabrikanten die eerst goede zaken deden met hun MPV's hebben die zonder pardon aan de kant van de weg gezet.


Mercedes-Benz is een grote uitzondering. De oudste automaker van de wereld is ook één van de grootste, met een van de meest uitgebreide series modellen. Dus hoewel Mercedes meerdere SUV's voor gezinnen aanbiedt zoals de GLA en de GLB, hebben ze ook een optie voor wie een vijfzits MPV wil met alle sterke punten van dergelijke voertuigen: maximaal ruim en maximaal praktisch.

 

Dit is in werkelijkheid alweer de derde generatie van de B-Klasse. Mercedes-Benz is bij zijn oorspronkelijke formule gebleven en heeft de auto in de tussenliggende jaren weinig veranderd. Net als het origineel is het nieuwste model afgeleid van de A-Klasse hatchback, maar dan met een hogere carrosserie, een langere wielbasis, en niet te vergeten een duidelijke focus op ruimte eerder dan op stijl.

 

Dat klinkt misschien wat onbarmhartig, maar zo is het niet bedoeld. De B-Klasse ziet er namelijk prima uit, en heeft eerder het uiterlijk van een hoge hatchback dan van een MPV die op een bestelwagen lijkt. Hij heeft niet de stoere en robuuste looks van een SUV, maar zijn vorm is wel smaakvol en mooi. De driepuntige ster staat trots op de grille, en de met chroom afgewerkte zijramen geven hem een frisse, opgeruimde aanblik.

 

Alle geoliede onderdelen zijn overgenomen van de A-Klasse. In Nederland heeft Mercedes-Benz ervoor gekozen om de B180 benzine als basisversie aan te bieden, met de B180d als alternatief op diesel. De B200 en B200d hebben meer vermogen, en de B220, B250 en B220d komen allemaal met een indrukwekkende mate van versnelling op de proppen. Alle versies hebben een automatische versnellingsbak. 

 

Dat de wortels van de B-Klasse bij de A-Klasse liggen betekent dat zijn manier van rijden van hoge kwaliteit is. Zoals je kon verwachten is het niet de meest sensationele auto, maar hij is wel zeer stabiel en zeker, met een scherpe wegligging en een directe besturing. Mercedes-Benz heeft de vering alleen net wat zachter ingesteld dan bij de A-Klasse, dus zou je hem ietsjes meer kunnen voelen overhellen in de bochten. Maar dat is allesbehalve problematisch.

 

Zo lang jij soepel en steady stuurt, zullen je passagiers er geen problemen mee hebben. Wie achterin zit heeft veel plek om het zich gemakkelijk te maken, heel veel hoofdruimte, en veel plaats voor de voeten. Door de verhoogde stoelen kun je beter naar buiten kijken dan in de meer gedrongen A-Klasse hatchback. Ook het in- en uitstappen gaat makkelijker.


De kofferbak heeft echt een mooie maat. Er is de mogelijkheid om de achterbank naar voren te schuiven, waardoor de afmetingen van de laadruimte van indrukwekkend naar uitzonderlijk gaan. Als je de stoelen neerklapt dan worden de letters 'van' in 'minivan' ineens met hoofdletters geschreven. En als dat niet opwindend genoeg is, kijk dan eens naar het MBUX infotainmentsysteem. Dat is gemaakt voor de luxueuze S-Klasse limousine (en de B-Klasse verslaat op dit gebied zelfs zijn pretentieuze broer, want die heeft het systeem niet standaard). 

 

Okay, MPV's zijn uit de mode. Je ogen zullen nog steeds als door een magneet naar de stoere Mercedes-Benz GLB in de showroom worden getrokken. Maar schrijf de B-Klasse niet af. Hoe meer je erover te weten komt, hoe logischer hij wordt. Voor groeiende gezinnen die graag bij het M-B merk willen blijven maar niet meer in een A-Klasse passen heeft hij scheepsladingen verstandige voordelen.

Is de Mercedes B-Klasse geschikt voor jou?

De Mercedes-Benz B-Klasse is een auto met een helder doel voor ogen, waar hij ongetwijfeld meer op gefocust is dan welke crossover SUV dan ook. Dat doel is het bieden van de maximale hoeveelheid praktische ruimte aan vijf mensen en ondertussen aan de buitenkant zo min mogelijk wegdek innemen. Het is de tover-met-de-ruimte gezinsauto in de Mercedes-Benz reeks.

 

Dat hij zoveel zaken leent van de A-Klasse voor het chassis, de ophanging en de infotainmentsystemen is een prettige gedachte. Kruisbestuiving is geen slechte zaak als de zaden zo goed zijn. Hierdoor kunnen Mercedes-Benz dealers het perfecte antwoord uit hun mouw schudden voor wie zich beklaagt dat de A-Klasse van binnen te gezellig is. "Ach ja! Heeft u de B-Klasse al geprobeerd?"

 

Het enige wat je niet krijgt is dat opvallende gebaar van een SUV, waar tegenwoordig zoveel mensen op vallen. Het is daar een te verstandige auto voor, en hij is teveel bezig met efficiënt zijn. Maar er zijn van die momenten in je leven dat je je prioriteiten moet bijstellen. Probeer niet om je gezin in een ding te proppen dat daar niet geschikt voor is: je kunt beter blij zijn met een B-Klasse, die immers nog altijd een echte Mercedes-Benz is.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes B-Klasse?

De modelbadges van Mercedes-Benz bevatten tegenwoordig geen informatie meer over de maat van de motor. De B180 is niet een 1,8 liter motor, het is in werkelijkheid een 1,3 liter turbo, die je ook kunt vinden in de Nissan Qashqai (via een omslachtige regeling tussen bedrijven). De B200 is een 1,3 liter met meer vermogen, en de B180d is een 1,5 liter diesel. De B250, B200d en B220d zijn motoren van 2,0 liter.

 

Geen paniek. Die motoren met turbolader hebben verrassend veel power, en de B180 levert een volkomen aanvaardbare hoeveelheid tempo. Wij zouden blij zijn om erin te rijden, en vinden zelfs de gewone uitvoering Sport meer dan acceptabel. AMG Line specificaties maken dat hij er sportiever uitziet, maar je kunt beargumenteren dat dat irrelevant is bij een MPV. Als je ondertussen wel meer uitrusting wilt, dan kun je het upgrade-pakket Executive nemen op de Sport, of de pakketten Executive, Premium en Premium Plus op de AMG Line (het is minder verwarrend dan het klinkt).

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes B-Klasse?

De directe concurrent van de Mercedes is de BMW 2 Series Active Tourer, en het gaat nog een stapje verder dan de B-Klasse met de zevenzits 2 Series Gran Tourer. Audi is te übercool om een vijfzits MPV aan te bieden, dus moet je het in plaats daarvan met de A3 Sportback (een vijfdeurs hatchback) doen. Of misschien de Volkswagen Golf SV, als je een net zo premium aanvoelende vijfzitter wilt maar voor wat minder geld.

 

Hebben we het toch over waar-voor-je-geld, de allereerste vijfzits MPV, de Renault Scenic, is (nu) nog steeds in de verkoop, en die heeft een eigen styling die duidelijk op de SUV geïnspireerd is. 


De Peugeot 3008 is een andere vijfzits MPV die meer SUV-achtig is geworden in zijn ontwerp. Maar daarmee begeven we ons op het gebied van andere rivalen zoals de Honda CR-V, Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan enzovoorts. De keuzemogelijkheden in die prijsklasse zijn eindeloos, maar de opties voor pure MPV's zijn veel zeldzamer, en dat is nu precies waar de B-Klasse het zo goed doet.

Populaire modellen

Terug naar boven