Peugeot 5008 review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2017
Categorie
SUV
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Modieuze en geraffineerde zevenzits SUV

Voordelen

  • Ziet er top uit zowel van binnen als van buiten
  • Net zo praktisch bruikbaar als zijn concurrenten
  • Motoren zijn pittig, verfijnd en zuinig

Nadelen

  • Infotainmentsysteem zou beter kunnen zijn
  • Optioneel zonnedak snijdt wel erg in de hoeveelheid hoofdruimte
  • Sommige belangrijke onderdelen van de uitrusting zitten alleen op de topuitvoering
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Peugeot 5008

"De Peugeot 5008 is zonder twijfel een van de beste auto's van dit type. Belangrijk is dat hij de praktische bruikbaarheid en veelzijdigheid heeft waarmee hij iedere concurrent aankan. En hij rijdt comfortabel, boeiend, en verfijnd. En hij heeft een goede voorraad luxe- en veiligheidsuitrusting. Het wordt nog beter: hij ziet er stijlvoller uit dan de meeste rivalen en heeft een adembenemend aantrekkelijk interieur."

Men zegt dat de aanhouder wint, en wie naar de Peugeot 5008 kijkt, ziet dat dat waar is. Want weet je, Peugeot had heel wat tijd nodig om de auto goed te krijgen.


De auto van de eerste generatie was erg praktisch en degelijk, maar beging een aantal fundamentele vergissingen. De rit was wat stug, de kwaliteit liet hier en daar te wensen over, maar het allerbelangrijkste: hij zag er niet uit. Peugeot had de vorm van een MPV genomen en die verfraaid met een paar details in SUV-stijl. Het resultaat was merkwaardig en onaantrekkelijk. De auto deed het niet eens slecht qua verkoop, dus er was zeker vraag naar, maar het had zoveel meer kunnen zijn.


Gelukkig heeft Peugeot zijn lesje geleerd en het recept veranderd voor de bereiding van de nieuwste versie. Het resultaat is ontegenzeggelijk een van de mooiste auto's in zijn soort. Dit keer is het een heuse SUV, zonder die schizofrenie over zijn eigen stilering, en wel een van de mooiere in zijn klasse dankzij die gedurfde zwierige vormen. 


Als je nog meer zwier wilt, dan is het enige wat je hoeft te doen een portier te openen en naar binnen te kijken. Het interieur in deze auto is niet te vergelijken met enige andere auto in zijn klasse. Een geraffineerd ontwerp, prachtige materialen en aandachtige, stijlvolle details: je kunt hem makkelijker vergelijken met veel duurdere SUV's van Audi en Mercedes, dan met de versies van Skoda en SEAT die er op deze aardkloot rondrijden.


Belangrijker nog is dat de 5008 ook aan de andere eis van een zevenzits SUV voldoet, de praktische bruikbaarheid. Het is een van de ruimere auto's van dit type, voor ieder van zijn zeven stoelen. Hij is beter dan de meeste concurrenten als het aankomt op het vervoeren van zeven volwassenen. En door de geniale manier waarop alle zeven individuele stoelen kunnen vouwen en draaien kun je hem ook omtoveren in een veelzijdig transportvoertuig. Klopt, er blijven wat stukken uitrusting liggen die alleen op de topmodellen in de reeks zitten, maar de meeste versies hebben bijna alles wat je nodig hebt voor een comfortabel gezinsleven.


Nu we het toch over comfort hebben, die rijkwaliteit die onbestendig en onrustig was in de auto van de eerste generatie, is nu veel veel prettiger geworden. Dit is nu een van de meest comfortabele auto's in zijn klasse, en in het geval van een auto die erop is ontworpen om veel mensen heen en weer te rijden, is dat het allerbelangrijkste. De wegligging is ondertussen ook stabiel en zeker, en zelfs de basismotoren op benzine en diesel leveren lekker veel pit, een uitstekend rendement en erg goede finesse.


Perfect is hij natuurlijk ook weer niet. Het infotainmentsysteem kan verwarrend en frustrerend in gebruik zijn, zelfs als je aan zijn tekortkomingen gewend bent geraakt. En haal je het in je hoofd om een versie te nemen met het panoramische dak (standaard op de twee topuitvoeringen, optioneel voor de meeste andere uitvoeringen), dan verknal je daarmee de beschikbare hoofdruimte. 


Behalve dat is er verder weinig om over te klagen, dus is de 5008 niet alleen een indrukwekkende allrounder maar ook een van de meer begeerlijke auto's in zijn klasse. Hij is het helemaal waard om over na te denken, en een van onze favoriete SUV's.

Is de Peugeot 5008 geschikt voor jou?

Er zijn vele zevenzits SUV's op de markt tegenwoordig, en er zijn er nog meer die kunnen worden uitgebreid met zeven stoelen als optionele extra. De vraag is, met zoveel aanbod, welke moet je nu kiezen?


Laten we eerst eens kijken naar waarom mensen SUV's kopen. Dat is omdat die de praktische ruimte bieden die een gezin nodig heeft, in combinatie met het stijlvolle karakter dat kopers zo graag willen. 


Nu, als jouw focus bij dat laatste ligt, dan zou de 5008 wel eens dé auto voor je kunnen zijn. Zijn uitgesproken exterieurdesign valt echt op vergeleken bij de toch meer conservatieve concurrenten. En als je erin klimt, dan ontdek je dat de kwaliteit, finesse en glamour van zijn interieur de anderen helemaal uit het veld slaat. En helemaal fijn is dat hij ook op het gebied van praktische bruikbaarheid voldoet: het is een van de ruimste en meest veelzijdige auto's in zijn klasse.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Peugeot 5008?

Het antwoord op de kwestie van de uitvoeringen is erg eenvoudig. De basisuitvoering Active heeft het meeste wel van wat je in je dagelijks leven nodig hebt, maar wij gaan ervan uit dat de uitvoering Allure zijn extra uitgave waard is. Die voegt immers parkeersensoren voor- en achter toe, een achteruitrijcamera, een gedeeltelijk imitatieleren bekleding, een invouwbare passagiersstoel voorin (erg handig voor het vervoeren van extra lange ladingen), satellietnavigatie, lane keeping assistance en dode-hoekdetectie. Daarom denken wij dat dat de versie is met de beste balans tussen uitrusting en uitgave.


Wat betreft de keus voor een motor hangt dat af van hoe je de auto rijdt en gebruikt. In elk geval is er weinig reden om verder te kijken dan de basismotoren op benzine en diesel, omdat die allebei absoluut voldoende presteren, en absoluut indrukwekkend lage gebruikskosten hebben. Als je ritten kort zijn dan ben je financieel beter af met de 1,2 Puretech benzine, maar als je regelmatig lange afstanden doet, dan moet je de 1,5 BlueHDi diesel hebben.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Peugeot 5008?

De Peugeot 5008 bevindt zich in het meer compacte en betaalbare gedeelte van de schaal van zevenzits SUV's. Daar bevinden zich nog heel wat andere concurrerende auto's zoals de Skoda Kodiaq, SEAT Tarraco en Land Rover Discovery Sport. Je kunt de Honda CR-V en Nissan X-Trail ook met zeven in plaats van vijf stoelen krijgen als extra specificatie.


De Volkswagen Tiguan Allspace is ook vergelijkbaar qua formaat, maar is groter wat de prijs betreft, en daardoor eerder te vergelijken met grotere auto's zoals de Kia Sorento en Hyundai Santa Fe als je kijkt naar de investering die je ervoor moet doen.

Populaire modellen

  • Peugeot 208
  • Peugeot 308
  • Peugeot 5008

Terug naar boven