Peugeot 308 review 2024

1 / 8

beoordeling van heycar

Jaar
2014
Categorie
Gezinshatchback
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

Stijlvolle en verfijnde Franse hatchback

Voordelen

  • In de reeks motoren zitten werkelijk geniale exemplaren
  • Grote en gezinsvriendelijke kofferbak
  • Interieur is luxueus om te zien en om te voelen

Nadelen

  • Irritant infotainmentsysteem en ongemakkelijke stuurhouding
  • Weinig ruimte voor passagiers op de achterbank
  • Standaard veiligheidsuitrusting zou genereuzer moeten zijn
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Peugeot 308

"De Peugeot 308 doet het goed op een aantal gebieden, zoals met zijn grote kofferbak, luxueuze interieur en een aantal motoren die een geniale mix bieden van prestaties, zuinigheid en verfijning. Ook rijdt hij behoorlijk goed. De ongemakkelijke stuurhouding, het irritante infotainmentsysteem en de krappe ruimte voor passagiers op de achterbank maken hem dan weer minder aantrekkelijk, net als het feit dat er standaard weinig veiligheidsuitrusting op zit."

De Peugeot 307 en de eerste generatie 308 waren onnoemlijk saaie constructies, zeker als je bedenkt wat er daarvoor was, en ze hadden erg weinig verdienstelijke kenmerken om hen te midden van het legioen erg getalenteerde, en niet eens minder betaalbare, rivalen te laten opvallen.


In 2014 werd echter een geheel nieuwe 308 geïntroduceerd, die de zaak voor Peugeot helemaal omgooide. Dat was een auto met echte glamour. Dat was een auto met echte uitstraling. Dat was nog eens een interessante auto. Hoeveel goede eigenschappen de concurrenten ook hadden, er waren niet veel auto's in zijn klasse waar je dat van kon zeggen.


Je vraagt waarom? Nou, voornamelijk vanwege zijn uiterlijk. In die periode maakte de 308 een absoluut knappe en chique indruk. En door de combinatie van een onconventioneel minimalistisch design en indrukwekkend hoogwaardige materialen aan de binnenkant voelde hij ook super classy. Nu zijn we natuurlijk weer een aantal jaar verder, maar zelfs voor de huidige standaarden ziet het interieur van de 308 er echt goed uit.


Ook op andere gebieden was hij succesvol. De reeks motoren bevatte een aantal absoluut ongelooflijke opties op benzine en diesel met een kleine motorinhoud, maar een verbluffend goede mix van prestaties, zuinigheid en verfijning. Ook de kofferbak was (en is nog altijd) een van de grootste in zijn klasse. Ook reed hij behoorlijk goed, met een prettig rijcomfort en een indrukwekkende allround verfijning. Maar inmiddels krijgt de 308 grijze haren en hebben nieuwere concurrenten de voorsprong ingehaald, en zijn hem in veel gevallen voorbijgestreefd.


En uiteraard waren er ook gebieden waarop hij niet zo goed was. Velen zullen worstelen met de onconventionele stuurhouding, en de ruimte op de achterbank is krap vergeleken bij de norm in zijn klasse. Zijn niveau qua veiligheid was in 2014 prima, maar de onderdelen van de veiligheidsuitrusting die tot op de dag van vandaag op de optielijst staan, zoals automatische noodremmen, krijg je bij de meeste concurrenten wel standaard. Met de meeste andere luxe-uitrusting is het dik in orde.


De marges in de klasse van de gezinshatchbacks zijn smal, en de 308 blijft ondanks zijn leeftijd op veel gebieden erg competitief. Vind je een vroeg exemplaar dat erg in prijs is gezakt, dan heb je waarschijnlijk een goede deal te pakken.

Is de Peugeot 308 geschikt voor jou?

Wil je een auto die hartstikke up-to-date voelt maar je wilt er geen kapitaal aan uitgeven? Dan zou de 308 wel eens het antwoord kunnen zijn. Als nieuwe auto is hij nog altijd competitief op de meeste gebieden tegenover de meeste rivalen. Maar je kunt van de 308, omdat hij al een stuk langer bestaat dan de huidige concurrenten, goede gebruikte exemplaren vinden voor heel wat minder flappen.


Waar houd jij van? Zijn stijl, ongetwijfeld, van buiten en van binnen. En je zult ook blij zijn met zijn genereuze standaarduitrusting, de grote kofferbak en de bruisende, responsieve en zuinige motoren. Waarschijnlijk ben je minder enthousiast over de matige ergonomische kwaliteiten, het clumsy infotainmentsysteem en de krappe achterbank, maar als je hem voor een zacht prijsje vindt, dan neem je dat vast op de koop toe.


Als je meer ruimte nodig hebt, dan is er de Peugeot 308 SW. Voor een versie met meer prestaties moet je de Peugeot 308 GTi hebben.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Peugeot 308?

Als je een motor uitkiest, zorg er dan voor dat het er één is met het achtervoegsel 130. Zowel de Puretech 130 (benzine) als de BlueHDi 130 (diesel) zijn echte kanjers. Ze combineren krachtige, flexibele prestaties en zeer indrukwekkende verfijning met een erg goed brandstofrendement en weinig emissies. Wie grote afstanden aflegt heeft het meest aan de tweede, voor wie alleen kleine ritjes maakt is de eerste beter.


De keus voor een uitrustingsniveau is niet onmiddellijk duidelijk. Wie op de kleintjes moet letten zit prima in de basisuitvoering Active, omdat die al ongeveer alle noodzakelijke vormen van comfort heeft, maar we begrijpen het helemaal als je voor de Allure gaat, vanwege zijn sportstoelen, gedeeltelijk kunstleren bekleding en zijn panoramische dak. Maar als je een exemplaar kunt vinden in de versie Tech Edition, dan is de kleine extra investering ten opzicht van de Allure dat best waard, alleen al vanwege de extra veiligheidsuitrusting die erop zit. Die overigens over de hele linie standaard had moeten zijn.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Peugeot 308?

Van dit type auto worden er in ons land waarschijnlijk meer auto's verkocht dan van welk type dan ook. En omdat automerken van over de hele wereld willen profiteren van die vraag, is er geen gebrek aan keuze voor wie een gezinshatchback wil aanschaffen. In willekeurige volgorde, in vrije associatie, zijn er de Ford Focus, Volkswagen Golf, Opel Astra, Honda Civic, Skoda Octavia, SEAT Leon, Mazda 3, Renault Megane, Toyota Corolla, Hyundai i30, Kia Ceed en Fiat Tipo. Dan zijn er nog de premium opties zoals de Audi A3, BMW 1 Series en Mercedes A-Klasse. Plus alle kleine SUV's die tegenwoordig zo populair zijn onder jonge gezinnen.

Populaire modellen

  • Peugeot 208
  • Peugeot 308
  • Peugeot 5008

Terug naar boven