Peugeot 208 review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2019
Categorie
Kleine hatchback
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Kleine auto met het hart van een leeuw

Voordelen

  • Ziet er van buiten en van binnen top uit
  • Heel comfortabel
  • 100 pk benzinemotor is een echte alleskunner

Nadelen

  • Interieurkwaliteit kan beter
  • De achterbank is niet de ruimste
  • Voor rijhulpsystemen betaal je veel extra
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Peugeot 208

"Om een kleine auto te vinden waar Peugeot met recht trots op kon zijn moest je helemaal teruggaan naar de 205, maar de Peugeot 208 zet dat weer helemaal recht. Met zijn leeuwachtige exterieur (als je het eenmaal ziet...) en zijn opvallende interieur, vol met infotainment, met zijn comfortabele manier van rijden en de uitstekende benzinemotoren, is de 208 een product met klasse, dat je zeker moet overwegen als je op zoek bent naar een kleine auto."

Dat de 208 er uitziet als een leeuw, is geen toeval. De leeuw is de mascotte van Peugeot. Die puntige led-koplampen zien eruit als de tanden van een grote kat tegen de achtergrond van de grote zwarte grille, en met zijn katachtige belijning blijft de 208 in het thema. Wat wel toeval is, is dat de auto op onze foto's is uitgevoerd in een kleur geel die een ideale camouflage zou vormen als je door de Sahara zou sluipen.


In het interieur is er niet veel dat aan een katachtige doet denken, tenzij het een cyborg-kat is: de 208 is zwaar beladen met infotainment, inclusief een digitaal instrumentenpaneel (op alle modellen behalve het basismodel) dat er cool uitziet en fijn multifunctioneel is.


Helaas komt het ontwerp voor het interieur van de iCockpit ontwerpschool van Peugeot, wat betekent dat de wijzerplaten boven (niet achter) het stuurwiel zitten. Het ziet er mooi uit, maar afhankelijk van je lichaamslengte is dat niet altijd functioneel. Het kan ervoor zorgen dat belangrijke informatie, zoals je snelheid, tot je frustratie verstopt blijft achter het stuurwiel.


Zolang je de wijzerplaten kunt zien, pas je ook op comfortabele wijze op de voorstoel, maar dat kunnen we niet zeggen van de achterbank. Kleine achterdeuren maken instappen lastig, zeker als je een kinderzitje probeert te bevestigen, en je langere passagiers zullen het gebrek aan beenruimte niet waarderen. Dit is een kenmerk waarop de 208 achterblijft bij concurrenten zoals de Volkswagen Polo en de Hyundai i20.


Die auto's hebben allebei bovendien een grotere kofferbak, al heeft de Peugeot wel genoeg plek voor paar koffers. Maar de kofferbak is niet zo goed ontworpen als die van de Volkswagen Polo, en de bobbel die overblijft wanneer de achterbank is neergeklapt maakt het inladen van grotere voorwerpen in de laadruimte onhandig. 


Als je eenmaal hebt ingeladen en bent ingestapt, dan komt het helemaal in orde. De vering van de 208 verwerkt hobbels extreem goed. Dat is iets waar Peugeot vroeger beroemd om was, maar tot voor kort hadden ze daar op verloren. De comfortabele manier van rijden maakt het een heel prettige auto voor lange reizen, en de auto is ook erg stil.


Dat is vooral dankzij de 100 pk PureTech benzinemotor. Er zijn andere motoren beschikbaar, maar deze hebben wij gekozen. Hij heeft een fijne grom tijdens accelereren, maar op constante snelheid lost het geluid op en het 100 pk model heeft, anders dan de 75 pk, een versnellingsbak met zes versnellingen waardoor het een ontspannen reiswagen is.


Dezelfde motor is ook verkrijgbaar met een achttraps automatische versnellingsbak, ideaal voor als je veel in de stad rijdt. De auto schakelt soepel tussen de versnellingen en past bij het op comfort gerichte karakter van de 208. Het is een kostbare keuze, die op zijn beurt een serie van zelfrijdende modi mogelijk maakt als optie. Daar moeten we wel bij zeggen dat die kit standaard wordt geleverd op de uitmuntende Toyota Yaris.


Van de 208 kunnen we niet zeggen dat de rijervaring erg bevredigend is. Die zachte en weke vering vertaalt zich in aanzienlijk scheefhangen in de bochten. De Peugeot voelt niet zo alert als een Ford Fiesta, maar toegegeven, dat geldt voor geen enkele andere kleine auto.  


Is de 208 kortom de koning der kleine stadsauto's? Dat hangt natuurlijk af van je voorkeuren, maar voor een automerk dat eens bekend stond om zijn aanbod van kleine auto's die barsten van de stijl en de flair, is de 208 de langverwachte comeback. Als de oudere Peugeots bij je in de smaak vallen, dan zul je gek zijn op deze nieuwe.

Is de Peugeot 208 geschikt voor jou?

De Peugeot 208 is de geschikte auto voor jou als je een kleine auto wilt die er van alle kanten fantastisch uitziet, met een heel stijlvol interieur. De auto is erg comfortabel om te rijden en de 100 pk PureTech benzine is een geniale kleine motor. Het is de moeite waard om uit te zoeken of je je kan vinden in de stuurhouding van de 208, en als je op zoek bent naar een kleine auto met zoveel mogelijk zitruimte op de achterbank, dan is de 208 niet de juiste kleine auto voor jou.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Peugeot 208?

De Peugeot 208 komt het beste uit de verf in de uitvoering Allure, wat ook meteen de goedkoopste route is naar het fancy digitale dashboard dat een perfecte aanvulling is op het stijlvolle interieur. Allure modellen hebben ook upgrades in het exterieur die de stijlvolle look van de auto het meest tot zijn recht laten komen. 


Als we het hebben over motoren, gaan wij voor de 100 pk PureTech benzine. Die motor is lekker vinnig, klinkt sportief als je gas geeft maar komt fijn tot rust op constante snelheid waardoor de 208 erg ontspannen rijdt op lange ritten. En dat allemaal voor een prikkie in gebruikskosten. 

Welke auto's zijn vergelijkbaar met de Peugeot 208?

In dit opzicht heb je een ruime keus. De beste allrounder is de Volkswagen Polo, die fijn en comfortabel rijdt. Hij heeft een ruim interieur, chic en goed ontworpen. De nieuwste Toyota Yaris is een goede gooi als je een auto wil die relaxed rijdt en goedkoop is in gebruik, dankzij zijn hybride motor en rijhulpsystemen. Houd je ervan om het rijden zelf te doen, dan is de Ford Fiesta jouw auto. 


De Franse collega-hatchback, de Renault Clio, is ook een sterke keus en kijk ook eens naar de uitmuntende Hyundai i20 die een garantie heeft van vijf jaar. We raden je aan om ook de nieuwste Opel Corsa te bekijken, die stukken verbeterd is.

Populaire modellen

  • Peugeot 208
  • Peugeot 308
  • Peugeot 5008

Terug naar boven