Fiat 500 review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2008
Categorie
City
Brandstof
Benzine

Geschreven door

6 / 10

beoordeling van heycar

Stijlvol, prijzig, compact, maar middelmatig

Voordelen

  • Styling is chic
  • Lage brandstofkosten
  • Middenmodellen hebben goede uitrusting

Nadelen

  • Krap van binnen
  • Besturing is zwak 
  • Onevenwichtige Dualogic automaatbak
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Fiat 500

"De Fiat 500 is een modieuze stadsauto die zijn klassieke erfgoed inzet om bij jou de juiste snaar te raken. Hoewel hij chic en retro is, valt de 500 toch tegen op andere belangrijke fronten. Dat gezegd hebbende, zul je waarschijnlijk met liefde zijn tekortkomingen accepteren als je op zijn looks valt."

De Fiat 500 is geïnspireerd op de klassieker uit 1957, en is nu een moderne stadsauto om mee door de stad te rijden in Italiaanse stijl. De 500 is helaas ook vergelijkbaar met een ijsje dat hoe lekker ook onder invloed van de Italiaanse zon wegsmelt als je hem vergelijkt met de beste auto's in zijn klasse van Volkswagen, Kia en Suzuki.


Maar laten we eerlijk zijn, als je dit leest, ben je waarschijnlijk al helemaal verkocht aan de retro uitstraling van de Fiat 500. En we zijn het met je eens: de Fiat 500 is inderdaad één van de allermooiste stadsauto's die je maar kunt krijgen. Zijn compacte en schattige vormgeving is een duidelijke verwijzing naar het verleden. Helaas is de 500 niet alleen onmiskenbaar een van de meest aantrekkelijke kleine auto's op de markt, maar kan hij ook een van de meest frustrerende zijn.


Het merendeel van de nadelen van de Fiat 500 wordt veroorzaakt door het feit dat hij wel erg klein is. Het interieur is krap, de stoelen smal en de kofferbak kan nauwelijks je wekelijkse boodschappen aan. Technisch gesproken is de 500 een vierzitter, maar alleen kinderen kunnen iets met de zitplaatsen achterin.


Versies van de 500 met gemiddelde specificaties worden aangeprezen als hadden zij een bestuurdersstoel die in de hoogte verstelbaar is. Maar de hendel aan de zijkant verandert alleen maar de hoek waarin de stoel staat, niet de hoogte. Verder heeft het stuurwiel geen enkele aanpassingsmogelijkheid, dus korte en lange mensen zullen de 500 beiden evenzo frustrerend vinden omdat zij geen fatsoenlijke stuurhouding kunnen bepalen.


En dan rijdt de 500 ook nog eens niet zo goed. De besturing werkt licht en precies maar er is weinig terugkoppeling in de gevoeligheid van de wielen of de pedalen. Onder de 50 km per uur is dat niet echt een probleem, maar neem je deze kleine Fiat mee naar een slingerende N-weg op 80 km per uur, dan maakt de té bekrachtigde stuurinrichting het moeilijk om feeling te ontwikkelen met de besturing. De 500 is veilig en voorspelbaar in zijn rijgedrag (hij heeft veel grip) maar er is weinig rijplezier te beleven aan deze ondermaatse Fiat.


De hantering wordt verder verslechterd door de zachte vering, die bij lage snelheden een hobbelende en oncomfortabele rijkwaliteit tot gevolg heeft. Dit komt wat tot rust als je harder gaat dan 80 km per uur, maar dan nog is er veel zijwaartse beweging in de ophanging, wat wil zeggen dat zelfs een bescheiden bocht de opbouw van de 500 zwaar laat overhangen.


Het algemene uitrustingsniveau is prima. Het basismodel Pop heeft een basale DAB-radio en een USB-aansluiting waarmee je muziek kunt afspelen vanaf een mobiel apparaat. Wij raden je aan om wat extra te betalen voor een Fiat 500 in de versie Lounge, die een mooi 7 inch touchscreen toevoegt met Bluetooth en Apple CarPlay/Android Auto. 


De meeste versies hebben een lengte van slechts 3,6 meter, waardoor de 500 een makkie is voor in het centrum of de stad waar weinig ruimte is. Nog belangrijker, met een breedte van 1,7 meter heeft de 500 er geen enkele moeite mee om door druk verkeer te manoeuvreren of zich in een krappe parkeerplaats te wurmen.


Is de Fiat 500 geschikt voor jou?

Als je een chique stadsauto wilt die opvalt te midden van de massa, dan is de Fiat 500 het overwegen waard. We moeten vermelden dat hij het niet zo goed doet als zijn concurrenten in prijs-kwaliteitverhouding, in prestaties of praktische bruikbaarheid, maar we geven toe dat het nog altijd een van de meest stijlvolle kleine auto's op de markt is.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Fiat 500?

De Fiat 500 heeft vele revisies ondergaan sinds zijn herlancering in 2008. De belangrijkste wijziging was in 2015, toen de 0,9 liter TwinAir en de 1,2 liter benzinemotoren werden geïntroduceerd. Beide motoren zijn zuinig en merkbaar verfijnder dan de oude 1,2 liter en 1,4 liter motoren die zij vervingen. 


In 2019 werd er een mild hybride benzinemotor toegevoegd. Deze combineert een 1,0 liter motor met een 12V elektrische motor en een lithium-ion batterij om de emissies uit de uitlaat te reduceren en versnelling op lage toeren te stimuleren. De 70 pk 1,0 liter hybride is getrouwd met een soepel schakelende handmatige versnellingsbak met vijf versnellingen. Hij levert een goed brandstofrendement op, volgens Fiat 1 op 23 (4,44 l/100 km).


De oudere 1,2 liter benzine ontwikkelt 69 pk maar wordt alleen aangeboden met een Dualogic automatische versnellingsbak. Deze transmissie maakt van de 1,2 liter motor een lawaaiig monster bij versnelling. Hij is niet bepaald verfijnd bij lage snelheden, met veel aarzeling bij de wisseling tussen versnellingen.

Welke auto's zijn vergelijkbaar met de Fiat 500?

Binnen de groep stadsauto's rijdt de Volkswagen Up het beste. De Hyundai i10 en Kia Picanto zijn ruim en komen met lange garantieperiodes. Wil je echter iets opvallenders dan de doorsnee kleine auto, dan is de Suzuki Ignis de moeite van het overwegen waard. Die heeft een eigenzinnige retro vormgeving met een duidelijke verwijzing naar de Whizzkid hatchback uit de jaren zeventig. 

Populaire modellen

  • Fiat 500

Terug naar boven