30.08.2022

Waar let je op bij het kopen van een occasion?

Je bent op zoek naar een nieuwe occasion? Dan is het slim vooraf in kaart te brengen wat goed bij jouw situatie past. Natuurlijk let je op het budget, aantal kilometers en de kleur? Maar kijk je ook naar je situatie? Mag je iedere zaterdag met de kids naar het sportpark, wil je in de zomer lekker cruisen in een cabriolet of zoek je juist een compacte occasion voor korte afstanden? In deze blog nemen we je mee op weg, zodat je de juiste keuze maakt. Lees ook: 5 tips van experts.

Handige filters op onze website  

Het zoeken en vinden van een occasion, die aan al je wensen voldoet, kan een tijdrovende bezigheid zijn. Zeker als je daarvoor meerdere dealers moet bezoeken. Via onze website is het een stuk eenvoudiger. Door onze handige zoekfilters te gebruiken breng je overzichtelijk in kaart welke occasions voor jou geschikt zijn. Bijkomend voordeel: je ontdekt ook andere occasions die bij je passen, maar waar je misschien nog niet aan gedacht had. In jouw tempo en lekker vanuit huis.  

Bepaal vooraf je budget  

Het kopen van een nieuwe occasion kan een flinke uitgave voor je zijn. Wat kan je betalen, of sterker nog: wat wil je betalen? En hoeveel wil je maximaal kwijt aan maandelijkse lasten, zoals verzekering en wegenbelasting? Dit hangt onder andere af van het type brandstof, het gewicht van de auto en je woonomgeving. We geven je nog enkele tips om rekening mee te houden bij het bepalen van je budget: 

  • Zijn er forse uitgaven opkomst? Denk aan een verbouwing, verhuizing of gezinsuitbreiding 
  • Ben je in loondienst of ZZP’er en hoe zeker is de toekomst van je baan? 
  • Houd rekening met eventuele reparatiekosten en de jaarlijks APK keuring er zijn op internet allerlei handige rekentools te vinden:

Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg financiële middelen hebt, om eventuele onverwachte kosten te kunnen dekken. Zo heb je geen financiële stress, en kan je zorgeloos op weg.  

Aantal kilometers op de teller  

Heeft de auto veel kilometers op de teller staan, dan daalt het automatisch in waarde. Toch zegt het aantal kilometers nog niks over de kwaliteit van het onderhoud. Een auto met 140.000 kilometer op de teller kan beter onderhouden zijn, dan een auto met 80 kilometer op de teller. Wel leidt een hogere kilometerstand over het algemeen tot hogere onderhoudskosten. Denk aan een nieuwe distributieriem of koppeling. Om dit soort teleurstellingen te voorkomen verkopen wij met name auto’s die niet meer dan 150.000 kilometer op de teller hebben staan. Ook bieden we 100% zekerheid dat kilometerstanden niet zijn teruggedraaid en dat de geschiedenis van de auto volledig gecontroleerd is.  

Kleur bekennen  

Over smaak valt niet te twisten. Toch kunnen bepaalde keuzes onbedoeld ook een invloed hebben op je portemonnee. Kies je bijvoorbeeld voor een veel gekozen kleur zoals zwart, grijs of wit, dan blijft je auto in dat opzicht waardevast. Ga je voor een opvallende kleur, zoals oranje, geel of roze dan zakt je auto eerder in waarde.  

Benzine, diesel, gas, elektrisch, hybride of waterstof  

Hoe maak je de juiste beslissing uit dit aanbod? Dit doe je door te berekenen hoeveel kilometers je per maand/jaar rijdt, en wat je maximaal kwijt wilt aan motorrijtuigenbelasting en verzekering. Zoek je een plug-in hybride of wil je elektrisch rijden? Bekijk dan vooraf wat de mogelijkheden zijn op het gebied van laadpalen. Wil je rekening houden met het milieu, kies dan voor zuinige auto’s met een lage CO2-uitstoot. Je kunt ook filteren op emissie, zodat je snel bij de juiste auto’s terechtkomt. Aan de hand van de kleuren rood, oranje en groen zie je direct of het goed of minder goed is voor het milieu.  

Extra opties  

Zeker op het gebied van auto’s, zijn er volop innovatieve ontwikkelingen. Het maakt het autorijden net iets aangenamer. Heb je bijvoorbeeld moeite om op drukke parkeerplaatsen in te parkeren, dan zijn parkeersensoren je beste vriend. Heb je kinderen of zijn ze op komst dan is het handig om een ruime occasion te kopen die beschikt over isofix-bevestigingspunten. Er zijn ook voorkeuren die conflicteren. Wil je bijvoorbeeld hybride rijden, dan ligt er een zwaardere accu achterin de auto. Dit heeft weer gevolgen voor het maximale gewicht op de trekhaak. Let wel: wil je extra opties later toevoegen, dan ben je vaak duurder uit.