06.10.2022

Gezinsauto's met een grote kofferbak 2022

man die ski-uitrusting uitrusting in de kofferbak van zijn auto

Ben jij op zoek naar een gezinsauto waar je lekker veel spullen in kwijt kunt? Lees dan verder, je bent op de juiste plek. Dit zijn de best beoordeelde gezinsauto's die bovendien erg praktisch en flexibel zijn.

De auto's in deze top 10 hebben niet per se de allergrootste kofferbak in hun eigen klasse, maar deze auto's zijn de beste gezinsauto's die er zijn en die ondertussen lekker veel ruimte hebben voor een groeiend gezin en alle spullen die daarbij horen. 

Maakt niet uit of jij nu een gewone gezinsauto wilt, of een SUV, of een stationwagen: in alle gevallen zit je goed met deze lijst. Dus als je veel mee moet kunnen nemen, lees dan door voor meer info over gezinsauto's met een grote kofferbak.

Skoda Karoq

Skoda Karoq

Jaar van introductie: 2018

Beoordeling van onze experts: 9/10 

De Skoda Karoq is de middelgrote crossover van Skoda, die zich tussen de kleinere Skoda Kamiq en de zevenzits Skoda Kamiq bevindt. Deze auto rijdt comfortabel en heeft een uitstekende reeks motoren beschikbaar. Het interieur is mooi afgewerkt, en het niveau van standaarduitrusting is goed. Deze auto is niet zo premium als een Volkswagen Tiguan, maar blijft toch niet ver achter. Wel levert hij scheepsladingen praktische bruikbaarheid, zoals alle Skoda’s.

Het belangrijkste foefje in het repertoire van de Karoq zijn de VarioFlex stoelen. Die stoelen zijn standaard vanaf de uitvoering SE L, en optioneel op de goedkopere modellen. Zij vervangen de achterbank door drie losse stoelen die kunnen schuiven, kunnen buigen, of geheel uit de auto worden genomen om de ruimte in de kofferbak te vergroten. Dus als je kleine kinderen op de achterbank hebt (maar wel veel bagage) kun je de stoelen naar voren trekken, waardoor er een enorm volume van 588 liter overblijft. Hiermee wordt het interieur van de Karoq zo flexibel als van geen enkele andere auto in deze klasse. Je kunt de Karoq ook krijgen met de specificatie 4WD.

Kopers die een Skoda Karoq op diesel willen kunnen kiezen uit een 1,6 of een 2,0 liter TDI. Beide varianten kunnen goed trekken, maar we geven de voorkeur aan de grotere motor met 150 pk omdat die meer dan genoeg kracht heeft zonder al teveel in te moeten leveren qua brandstofrendement.

Peugeot 3008

Peugeot 3008

Jaar van introductie: 2017

Beoordeling van onze experts: 9/10 

Ben jij op zoek naar een kleine SUV, dan moet je zeker de Peugeot 3008 overwegen. Dat is vanwege het interieur van deze auto, dat één van de beste is in de hele klasse. Inderdaad heeft Peugeot zich op dit gebied sterk ontwikkeld bij de introductie van deze modieuze SUV. Maar ondertussen heeft het merk de praktische vereisten allesbehalve uit het oog verloren, met 520 liter ruimte in de kofferbak, wat meer is dan in de Nissan Qashqai.

We moeten er wel bij zeggen dat Peugeot nog altijd bekend staat om elektrische fouten, en er zijn voorbeelden van computerstoringen die problemen geven. Een proefrit is dus essentieel. Er is geen basisuitvoering beschikbaar voor de 3008, waardoor een nieuw exemplaar meteen vrij duur is, maar dat betekent wel dat gebruikte modellen meteen heel goed zijn uitgerust. Voor gebruik in en rond de stad raden wij de 1,2 liter benzine aan. Maar de 1,6 liter dieselmotor met 130 pk (of 120 pk op oudere modellen) is de beste allround motor.

Met de achterstoelen neergeklapt heb je de beschikking over 1.670 liter ruimte. Ikea, we komen eraan! Als je de kofferbakvloer op zijn hoogste instelling zet heb je bovendien een vlakke laadruimte. Omdat de auto hoog is kan het inladen van zware voorwerpen lastig zijn.

Mercedes E-class Estate

Mercedes-Benz E-Klasse Estate

Jaar van introductie: 2016

Beoordeling van onze experts: 9/10 

De Mercedes-Benz E-Klasse Estate is onderdeel van een groep uitstekende stationwagens waarin de iets grotere en minder dure Volvo V90 aan de ene kant zit, en de praktische en sportieve BMW 5 Series Touring aan de andere kant. Maar waar blinkt de E-Klasse Estate in uit? Puur comfort en pure luxe, en een gigantische kofferbak.

De E-Klasse Estate is net zo luxueus als veelzijdig. De kofferbak is met zijn 1.820 liter werkelijk enorm (640 liter met de stoelen omhoog), en daar kun je als je de voorwielen demonteert twee fietsen in kwijt. De kofferbak is ietsjes kleiner dan in de Skoda Superb Estate, maar de E-Klasse krijgt dan weer een he-le-boel technologie standaard, waardoor het een goede investering is.

De verstandige keus op benzine is de E200, een 2,0 liter viercilinder eenheid met turbolader, die 184 pk levert. Die is snel maar niet zo zuinig met brandstof, dus wij bevelen de 2,0 liter dieselmotor met 190 pk aan. Die motor kan de volgepakte auto heel goed aan zonder al te hoge gebruikskosten, maar als je niet regelmatig langere stukken dan 25 km rijdt kun je beter niet voor een diesel kiezen.

Skoda Superbe Estate

Skoda Superb Estate

Jaar van introductie: 2015

Beoordeling van onze experts: 9/10 

Als het om grote stationwagens gaat, dan komt de Skoda Superb Estate het dichtst bij de perfecte stationwagen. De auto pronkt met een kofferbak van 660 liter, die met de stoelen naar beneden groeit tot wel 1.950 liter. Verder geeft hij je het gevoel van een premium auto, maar dan met een veel lager prijskaartje dan in het geval van een concurrent van Audi of BMW. Op het gebied van waarde voor je geld is Skoda absoluut indrukwekkend. 

De enorme kofferbak heeft verticale zijwanden, een brede achterklepopening, en een lage laadvloer. Het is dus heel makkelijk om grote dingen zoals fietsen in en uit te laden. Inderdaad kunnen er met de achterstoelen neergeklapt twee fietsen voor volwassenen in. Als je de binnenkant van de auto echter liever niet vuil maakt dan heeft Skoda ook een fietsenrek voor op het dak op of de trekhaak voor je. Ook zijn de standaardspecificaties van de Superb goed. Het basismodel, de S, is niet zunig, maar we raden de SE aan als een goed compromis tussen luxe en betaalbaarheid, omdat er standaard zaken bijkomen zoals de climate control in twee zones, lendensteunen en adaptieve cruisecontrol.

Wat betreft de reeks motoren zit er geen zwakke schakel in de ketting. De 1,5 liter benzinemotor is logisch als je niet vaak zware lasten meeneemt of trekt, en wel veel korte ritjes maakt. Maar de 2,0 liter diesel met 150 pk is de meest verstandige keus als je grotere afstanden aflegt en vaker zware ladingen meeneemt. Als jij een gezinsauto wilt met een ruime kofferbak, is dit de auto die je moet hebben.

Kia Sorento

Kia Sorento

Jaar van introductie: 2020

Beoordeling van onze experts: 9/10 

Wil jij een echte zevenzits auto met genoeg ruimte zodat er zeven volwassenen in kunnen zitten in drie rijen achter elkaar, dan is de Kia Sorento de auto voor jou. Dat is een van de beste auto's qua hoeveelheid ruimte, en de nieuwste versie ervan is naast de variant op diesel verkrijgbaar met hybride aandrijving.

De diesel is de door Kia geteste en beproefde 2,2 CRDi motor. Deze viercilinder eenheid is overgenomen uit de oudere Sorento van de derde generatie, en produceert ongeveer dezelfde vermogensoutput als eerst, namelijk 202 pk en 440 Nm. Voor eigenaren van een caravan is deze ideaal met het maximale geremde trekgewicht van 2.500 kg. 

De kwaliteit van het interieur van de nieuwste Kia Sorento is sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De assemblage en afwerking is overal goed, met veel mooie en soft touch materialen. Verder heb je natuurlijk de garantie van zeven jaar.

Audi Q5

Audi Q5

Jaar van introductie: 2017

Beoordeling van onze experts: 10/10 

De Audi Q5 is een stijlvolle SUV die precies zo luxueus en verfijnd aanvoelt als je ervan verwacht. Het is een fantastische allround auto die moeiteloos rijdt, en comfortabel is voor lange reizen. Ook is het een soepele kameraad voor dagelijks gebruik. De nadelen zijn een gierige uitrustingslijst en een relatief kleine serie motoren, maar dat zijn zaken die niet voor alle potentiële kopers van belang zijn. En terecht.

Moderne diesels zijn nog steeds de meest efficiënte manier om goede prestaties te verkrijgen voor een auto zo groot als deze en ondertussen een slecht brandstofrendement te vermijden. Daarom is in onze ogen de Q5 op zijn best in de versie 40 TDI quattro. De 2,0 liter motor is indrukwekkend soepel, en snel genoeg om nooit overbelast te voelen, zelfs niet met een volgeladen auto. Hij is niet opvallend zuinig, maar met een officiële score van om en nabij 5,9 l/100 km zijn de gebruikskosten lager dan voor de benzinemotoren. 

De capaciteit van de kofferbak van de Q5 is 550 liter. Vouw je de achterstoelen in dan stijgt het volume naar 1.550 liter. In het geval van de plug-in hybride exemplaren gaat dat omlaag vanwege de ruimte voor de accu's. De achterbank kan ook standaard in drieën worden ingeklapt. Daardoor kun je onhandige voorwerpen zoals ski's binnen meenemen met toch ook twee passagiers achterin.

Honda CR-V

Honda CR-V

Jaar van introductie: 2018

Beoordeling van onze experts: 8/10 

Met zijn comfortabele interieur, zuinige motoren en plaats tot voor zeven mensen, is het niet makkelijk om een betere grote gezinsauto te vinden qua waarde voor je geld dan de CR-V. Toch is bijvoorbeeld het infotainment niet zo goed als in een Volkswagen Tiguan, dus dat is iets om op te letten als jij graag een hightech interieur wilt. Ook bestaat er geen dieselvariant van de CR-V.

De versie met zeven stoelen moet het doen met minder ruimte in de kofferbak. In het standaard model met vijf zitplaatsen is dat 497 liter met de stoelen omhoog. Verder zouden wij het basismodel S mijden (die is wel erg basaal), maar de rest van de reeks is behoorlijk goed uitgerust. Veiligheidsuitrusting is onder meer Lane Assist, autonome noodremmen en Isofix-bevestigingspunten voor kinderzitjes, allemaal standaard in de hele reeks, wat heeft bijgedragen aan een vijfsterren veiligheidsbeoordeling van Euro NCAP.

De keuzes voor de motor zijn onder andere een 1,5 liter benzine en een 2,0 liter hybride benzine. De laatste is alleen verkrijgbaar als automaat. Wij zouden die hybride nemen omdat die verfijnder is en voor dit model de betere versnellingsbak heeft. Omdat het een Honda is kun je er ook van uitgaan dat de CR-V betrouwbaarder is dan andere concurrenten.

Volvo V60

Volvo V60

Jaar van introductie: 2018

Beoordeling van onze experts: 2/10 

De Volvo V60 is verkrijgbaar met een slimme serie motoren, heeft een oogverblindend interieur en een enorme kofferbak. Het is niet de meest opwindende stationwagen om te besturen, maar hij is comfortabel, veilig, en classy. Daardoor is deze auto perfect voor gezinnen die meer ruimte nodig hebben dan een sedan kan geven. Als je op zoek bent naar een auto die up-to-date is wat betreft automatische besturing, weet dan dat de V60 ook Park Assist Pilot heeft als extra optie. 

Het interieur is deftig maar minimalistisch. Het interieur voorin wordt gedomineerd door een negen inch touchscreen dat zich centraal op het dashboard bevindt. De reeks motoren maakt het je niet makkelijk om te kiezen: vier benzinemotoren, één diesel en twee hybride modellen. De 2,0 liter benzine met 197 pk heeft een goede balans tussen zuinigheid, kracht en waarde voor je geld. De D4 diesel is een goede keus als je een groter bereik wilt en bovendien een beter brandstofrendement. De hybride modellen zijn buitengewoon indrukwekkend, maar ook erg duur.

De kofferbak is heel bruikbaar met 529 liter als je de stoelen in gebruik hebt, wat stijgt tot 1.441 liter met alle stoelen ingevouwen. De ruimte zelf is ook praktisch in gebruik, met een lager gelegen compartiment voor extra opbergruimte. Je kunt echter niet kiezen voor de specificatie 4WD tenzij je de V60 Cross Country neemt.

Citroën C5 Aircross

Citroën C5 Aircross

Jaar van introductie: 2019

Beoordeling van onze experts: 8/10 

De Citroën C5 Aircross heeft niet de beste rijeigenschappen en is niet het meest premium model dat er is, maar deze auto offert die dingen op in ruil voor een zeer goed rijcomfort. Een van de beste in zijn klasse. Ook heeft deze auto een reeks stille, verfijnde motoren, en een grote kofferbak. Het exterieurontwerp van de auto is wat lukraak, dus of je hem mooi vindt is een kwestie van smaak. We kunnen in ieder geval stellen dat hij er niet uitziet als andere SUV's op de markt.

Met de achterbank naar voren geschoven is er 720 liter ruimte voor bagage in de kofferbak. Met de stoelen op de meest naar achtergeschoven positie daalt dat tot 580 liter, maar dan nog is dat heel wat meer dan in een Nissan Qashqai of Kia Sportage. De kofferbak heeft ook een heel handige vorm waardoor het makkelijk is om er grote voorwerpen in te laden. Het model Fair Plus met hoge specificaties heeft bovendien een elektrische achterklep, dus die kan je openmaken met een beweging van je voet onder de achterbumper als je je handen vol hebt bijvoorbeeld.

Wat we minder waarderen is het langzame infotainment, en de C5 Aircross wiebelt op hogere snelheden meer dan andere SUV's. Maar qua praktische bruikbaarheid vertegenwoordigt deze auto een fatsoenlijke waarde voor je geld op de tweedehands markt.

Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan

Jaar van introductie: 2016

Beoordeling van onze experts: 8/10 

De Volkswagen Tiguan is een comfortabele en praktische optie met lage gebruikskosten. De auto is een tikkeltje saai met de typische conservatieve styling van Volkswagen, en je kunt voor minder geld een vergelijkbare Skoda Karoq krijgen, maar de Tiguan blijft behoorlijk populair. Weet je waarom? De reeks motoren is uitstekend en alle uitvoeringsniveaus zijn goed uitgerust. De modellen met hogere specificaties komen in de buurt van die van Audi en dergelijke.

De indrukwekkende 2,0 TDI biedt 150 pk en zou onze keus zijn, zeker als je van plan bent een caravan te trekken. Als je zelden verder rijdt met je Tiguan dan het ritje naar school, dan ben je uiteraard beter af met een benzinemodel zoals de 1,4 of 1,5 TSI. Die is verfijnd op de gewone weg en op de snelweg. Het is niet de meest dynamische auto, maar we vinden het leuk dat je hem als optie ook met vierwielaandrijving kunt krijgen.

De kofferbak biedt 615 liter met de achterstoelen naar voren geschoven, waardoor die kofferbak bruikbaarder is dan in rivalen zoals de Honda CR-V. Het is daarentegen het prijskaartje waardoor de Tiguan een deel van zijn aantrekkelijkheid verliest. Tenzij je een tweedehands exemplaar met een goede uitrusting kunt krijgen natuurlijk.

Wat is de beste SUV met een grote kofferbak?

De Peugeot 3008 doet het uitstekend, met een heerlijk interieur, stijlvolle looks en een werkelijk praktische kofferbak voor grote gezinnen. Peugeot verkoopt ook de grotere 5008 maar die is niet zo goed als de 3008. De Kia Sorento is ook een geweldige optie met een garantie van zeven jaar. De Audi Q5 staat bovenaan de lijst voor kopers die een sjieke, praktische en premium auto willen.

De Skoda Superb Estate en de Mercedes-Benz E-Klasse zijn de beste stationwagens die er zijn: ze hebben allebei een enorme kofferbak, maar behoorlijk verschillende prijskaartjes en dus ook een ander publiek.

Voor kleinere gezinnen is de Skoda Karoq onze favoriet. Voor grotere gezinnen die een stationwagen willen is het de Skoda Superb Estate als je budget beperkt is. Zo niet, dan de E-Klasse. Mensen die een SUV willen kunnen het moeilijk beter doen dan met een Peugeot 3008, al rijdt de Audi Q5 beter, is de Kia Sorento een betrouwbaarder werkpaard, en de Honda CR-V is gewoonweg giga (en betrouwbaar). De Citroën C5 Aircross is ten slotte één van de meest comfortabele SUV’s die er zijn.