30.08.2022

Een tweedehands auto kopen ? automaat of handgeschakeld

Je bent op zoek naar een tweedehands auto, maar je twijfelt. Ga ik voor een automaat of een handgeschakelde auto? Het antwoord op deze vraag is per persoon en situatie verschillend. Toch is het slim om je erin te verdiepen. En uiteindelijk win je er tijd mee, het maakt je keuze uit een gigantisch aanbod tweedehands auto’s een stuk eenvoudiger. 

Om je op weg te helpen hebben we dit blog geschreven. Het geeft antwoord op jouw vraag: wordt het een automaat of een handgeschakelde tweedehands auto? 

Het rijden in een automaat 

Wat houdt het rijden in een automaat precies in? Zoals de naam al doet vermoeden is het een auto met een automatisch schakelsysteem. Je hoeft dus niet meer zelf de koppeling in te drukken en met de hand te schakelen, dat doet de auto voor je. 

In vrijwel alle gevallen heb je de volgende functies bij een automaat:

P - parking, de parkeerstand 

R - reverse, achteruit rijden

N - neutral, in zijn vrij zetten

D - drive, rijden 

Die functies zijn universeel. Wel kunnen er nog extra functies zoals ecostand of sportstand in de auto aanwezig zijn. Qua inrichting heeft de automaat maar twee pedalen in plaats van drie. Je linkervoet is dus vrij tijdens het rijden. 

De voordelen van een automaat 

Vroeger werd een automaat gezien als ‘tuttig’ en onzuinig. Tegenwoordig wordt het rijden in een automaat steeds ‘hipper’. hey, het rijden in een automaat is gewoon wat relaxter. Zeker als je onzeker bent in de auto. Je hoeft in feite alleen nog maar gas te geven en te remmen, en dat geeft vertrouwen en rust. Je auto slaat niet meer af bij het stoplicht. Sta je in de file? Ook dan is het een stuk aangenamer rijden, kan je mooi zonder spanning naar je favoriete Podcast of playlist luisteren. Tot slot zijn de automaten van tegenwoordig vaak zuiniger en sneller dan handgeschakelde auto's. 

Handige tips voor rijden in een automaat

  1. Wil je dat de auto even stilstaat? Laat dan nooit het rempedaal los. Zodra de auto in de D zet en het rempedaal loslaat, dan begin je met rijden. 
  2. Laat het gaspedaal rustig opkomen, zodat de auto in de juiste toeren de gewenste snelheid bereikt.
  3. Probeer af te remmen op de motor, dit doe je door het gaspedaal eerder los te laten. Beter voor je portemonnee en het milieu. Win, win! 

De nadelen van een automaat 

Stel je bent met z'n tweeën thuis en je hebt allebei de auto nodig, dan kan het zijn dat je een keer een auto moet lenen. Dan is de kans groot dat je een handgeschakelde auto te leen krijgt. Daar ben je niet meer aan gewend, en dan kan het lastig zijn. Onze tip: als je jong bent is het slim om eerst ervaring op te doen in een handgeschakelde auto. En als je nog moet starten met je rijlessen dan raden we, indien het mogelijk is, eveneens een handgeschakelde auto aan. Leer je autorijden in een automaat, dan mag je niet in een handgeschakelde auto rijden. Mocht je willen overstappen, dan moet je eerst het praktijkexamen in een handgeschakelde auto afleggen. Een ander nadeel, al wordt dat steeds minder, is dat de aanschaf van een automaat ten opzichte van een handgeschakelde auto, over het algemeen duurder is.

Oke, maar wat zijn dan de voordelen van handgeschakeld rijden?

Handgeschakeld rijden is en blijft autorijden voor de echte liefhebbers. Het geeft je het gevoel dat je ‘echt’ aan het rijden bent. Zeker als je een sportieve bestuurder bent, past handgeschakeld rijden beter. Daarbij heb je meer zelf de controle over de auto. Bij het stoplicht trek je sneller op, je kunt langer optrekken en iemand inhalen gaat makkelijker. Een ander groot voordeel van handgeschakeld zijn de aanschafkosten. 

De nadelen van handgeschakeld rijden 

Bij een handgeschakelde auto zijn er vaak vijf of zes versnellingen plus de achteruit om tussen te wisselen. Om te kunnen schakelen moet je eerst je koppeling intrappen met je linkervoet, zodat je tegelijkertijd met je rechterhand de versnellingspook kunt bedienen. Het is dus minder comfortabel rijden, dan een automaat. Een ander groot nadeel is dat de auto kan afslaan. Zeker als je wat minder zeker bent achter het stuur kan dat stressvolle situaties opleveren. Denk maar aan het rijden in een drukke stad, in files of stilstaan voor een stoplicht met een enorme vrachtwagen achter je. Daarnaast kan het bij lange afstanden of in de file vermoeiend zijn om continu te moeten schakelen. 

Dus: automaat of handgeschakeld?

Een jaar of 20 geleden zou de keuze niet zo moeilijk zijn geweest. Automaten waren truttig, onzuinig en saai. Tegenwoordig is een automaat vaak zuiniger dan een handgeschakelde auto. En steeds meer jongeren gaan in een automaat rijden, waardoor het truttige imago verleden tijd is. Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt waar je je prettig in voelt. 

Ben je een liefhebber, een sportieve rijder en wil je graag zelf de controle hebben? Dan biedt een tweedehands handgeschakelde auto alles wat je nodig hebt. Wil je comfortabel, relaxed en zuinig rijden? Dan is een occasion automaat voor jou de juiste keuze. 

Het beste van twee werelden 

Kom je er niet uit, dan kan je natuurlijk altijd het beste van twee werelden kiezen. Veel merken bieden een semi-automaat, zoals de Fiat 500 of de Mercedes-Benz C 63 AMG. Twee totaal verschillende prijsklassen, maar de keuze is er dus wel. Voor zowel een groot als klein budget. Zeker als je veel met bochtige wegen of bergen te maken hebt, is dit ideaal. Of als je gewoon eens zin hebt om sportief te rijden.