Volkswagen Touareg review 2024

1 / 9

beoordeling van heycar

Jaar
2018
Categorie
SUV
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

6 / 10

beoordeling van heycar

De grote en premium SUV van Volkswagen

Voordelen

  • Enorme interieurruimte en een grote kofferbak
  • Verbazingwekkende infotainment functionaliteit
  • Zeer rustig op de weg

Nadelen

  • Niet zo leuk of comfortabel als sommige rivalen
  • Geen zevenzits optie
  • Niet de beste op interieurkwaliteit
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen Touareg

"De Touareg is een goede auto, maar hij concurreert in een klasse van echt geweldige auto's en kan zich niet meten met de beste op het vlak van kwaliteit, prestige of aantrekkingskracht voor de bestuurder. En toch, als je van techniek houdt, kan dit nog steeds de grote SUV zijn voor jou."

SUV's zijn momenteel een echte rage, en vooral dan de grote, luxueuze exemplaren. Kopers houden ervan omwille van hun stijl, hun aantrekkelijkheid en hun imago, en ze houden er ook van dat dit alles gecombineerd wordt met het praktische aspect dat ze van hun gezinsauto verwachten. Als je een autofabrikant bent, kun je echt niet zonder.


De Touareg is van Volkswagen, en in vergelijking met andere luxe SUV's zoals de Audi Q7 of de BMW X5, gaat hij zijn eigen weg. Sommige proberen je te verleiden met het ultieme gebruiksgemak van zeven zitplaatsen met slimme in- uitklapmechanismen (de Touareg heeft er maar vijf), terwijl andere beweren de sportiefste auto in hun klasse te zijn. Het pronkstuk van de Touareg is helemaal anders: het draait allemaal om de techniek.


Technologie hoofdzakelijk vanuit het oogpunt van infotainment. Welke versie van de auto je ook kiest, je krijgt een systeem met een touchscreen van minstens 9,2 inch met allerlei slimme functies die je misschien nog niet eerder bent tegengekomen: gebarenbediening, verschillende verbonden diensten, de mogelijkheid om het systeem via je smartphone te bedienen. Hij heeft alles.


Kies een model met meer opties, en het gaat nog verder. Het interieur wordt getransformeerd door een nog slimmer systeem dat een 15 inch infotainment touchscreen combineert met een 12 inch touchscreen achter het stuurwiel dat dienst doet als instrumentenpaneel. Het is zo hightech, dat het de Starship Enterprise op een openbaar toilet laat lijken.


Er is ook elders veel technologie. De auto deelt het onderstel met exotische auto's zoals de Bentley Bentayga en de Lamborghini Urus, en slimme optionele upgrades zoals luchtvering, vierwielsturing en actieve demping van de rolbeweging worden aangeboden, ook al zijn ze zeer prijzig.


In zijn standaardvorm is de auto ook nog steeds een zeer competente auto om mee te rijden. Hij heeft een atletisch kantje (maar hij is niet zo uitgesproken sportief als een Porsche Cayenne of BMW X5) en biedt redelijk wat comfort (al is hij niet zo knus als een Audi Q7 of Mercedes GLE). Dat is zeer gerespecteerd gezelschap, en voordat je denkt dat het aanbod van Volkswagen misschien een goedkope optie is, vergeet het maar. De Touareg heeft genoeg in huis om ze allemaal te evenaren.


Er is echter één belangrijk gebied waarop de Touareg niet aan de rest kan tippen: kwaliteit. Ja, in het algemeen is het een zeer chique auto, en de meeste onderdelen die je bekijkt en aanraakt zijn zo glanzend als maar kan. Maar als je elders kijkt, zie je sporen van kostenbesparing die je bij de rest niet ziet, en dan voel jij je misschien een beetje tekortgedaan.


Maar hij heeft wel zijn eigen voordelen. Hij ziet er goed uit, kan een indrukwekkende 3,5 ton trekken en zal als meer alternatieve keuze niet zo alomtegenwoordig zijn als de rest. Als dat je aanspreekt, dan is de Touareg misschien iets voor jou.

Is de Volkswagen Touareg geschikt voor jou?

Als je, net als iedereen, een luxueuze SUV wilt, maar je wilt niet dezelfde luxueuze SUV als alle anderen, dan is de Volkswagen Touareg misschien wel iets voor jou. Het is een beetje een alternatieve keuze in deze klasse, waar de meeste mensen gaan voor Audi's, BMW's, Mercs of Range Rovers.


Hij is ook geschikt voor jou als je technologie belangrijker vindt dan praktisch nut. Hij heeft geen zeven zitplaatsen zoals sommige rivalen, maar hij heeft wel een heleboel slimme infotainmentfuncties die dingen kunnen doen die je misschien niet voor mogelijk had gehouden. Ook trekkers van aanhangwagens en caravans opgelet, want deze auto heeft een indrukwekkend maximaal trekvermogen van 3,5 ton.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen Touareg?

Wat de motor betreft, is er niet echt een slechte keuze, maar wij zouden het houden bij het instapmodel, de 231 pk V6 diesel. Het houdt de aankoopprijs en het brandstofverbruik laag en hij is meer dan gespierd genoeg om je zo snel te vervoeren als je ooit zelf wilt.


Wat het uitvoeringsniveau betreft, hangt het veel af van jouw smaak. Het instapmodel SE beschikt over de meeste luxueuze uitrusting die je wenst, maar wij denken dat het alleen al voor de lederen bekleding de moeite waard is om te upgraden naar de SEL.


Tech-fans moeten er wel rekening mee houden dat het 15 inch touchscreen pas verkrijgbaar is in de hogere SEL Tech, R-Line Tech en Black Edition-uitvoering, dus als je daar je zinnen op hebt gezet, zal je verder in het gamma moeten gaan.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen Touareg?

Als grote vijfpersoons luxe SUV heeft de Touareg geen gebrek aan rivalen. De BMW X5 en Mercedes GLE springen het meest in het oog, hoewel beide modellen ook met zeven zitplaatsen verkrijgbaar zijn. Andere zevenzitters, zoals de Audi Q7 en Volvo XC90, zullen je ook proberen te verleiden. Ondertussen zijn er tal van Land Rover en Range Rover-producten die als rivalen kunnen worden beschouwd: Land Rover Discovery, Range Rover Velar, Range Rover Sport, noem maar op. De Lexus RX is ook een optie voor diegenen die waarde hechten aan betrouwbaarheid.

Populaire modellen

Terug naar boven