Volkswagen T-Cross Review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2018
Categorie
Crossover
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

9 / 10

beoordeling van heycar

Rijdt goed maar goedkope kunststof

Voordelen

  • Groot in comfort
  • Praktische ruimte voor mensen en bagage
  • Pittige 1,0 liter turbo benzinemotoren

Nadelen

  • Een paar te veel harde kunststof elementen in het interieur
  • Luidruchtige dieselmotor
  • Een beetje prijziger dan sommige andere in de klasse
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen T-Cross

"De T-Cross is het antwoord van Volkswagen op de Nissan Juke en de Peugeot 2008. Het is een kleine crossover die is ontworpen om praktisch te zijn, goed mee te rijden en ook een vleugje stijl te hebben. De T-Cross ziet eruit als een kleine SUV, maar kost in gebruik evenveel als een gewone auto."

Natuurlijk is er geen tekort aan kleine crossovers op de markt zoals de Nissan Juke, Skoda Kamiq en Ford Puma.. De T-Cross maakt zich sterk als een van de beste op de markt met een praktisch interieur, uitstekend raffinement en een geweldige 1,0 liter motor. 


De auto is zelfs redelijk geprijsd in vergelijking met de concurrentie, met prijzen vanaf ongeveer € 28.000. Hij is dan misschien niet de goedkoopste, maar dit wordt gecompenseerd door sterke restwaarden dankzij die Volkswagen-badge die de catalogusprijs compenseert en de leasekosten redelijk houdt.


Zie de T-Cross als een crossover-versie van de Polo en je krijgt een idee van zijn omvang. De kleine afmetingen maken van de auto een ideale auto voor de parkeergarages van supermarkten, maar het interieur is groot genoeg om er een volwaardige gezinsauto van te maken met ruimte voor de kinderen achterin en een behoorlijke kofferbak, die dankzij het hoge dak zelfs groter is dan die van een Ford Focus.


Hoewel het interieur stevig en goed gebouwd is, is er vrij veel hard kunststof aanwezig, wat een beetje teleurstellend is gezien het 'premium' imago dat het Volkswagen-label met zich meebrengt en de prijs van de T-Cross. Er zijn nog een paar andere kleine dingen, zoals de zichtbare bouten voor de bodem van de achterbank.


Gelukkig is het gemakkelijk en aangenaam rijden met de T-Cross. De T-Cross stuurt op een veilige, voorspelbare manier en voelt zeer geruststellend aan bij snelwegsnelheden, waar hij heerlijk cruiset met weinig weg- of windgeruis. Maar wat de T-Cross zo bijzonder maakt, is de uitstekende 1,0 TSI-motor, verkrijgbaar met 95 of 115 pk.


De driecilinder geeft de T-Cross het broodnodige karakter en hij heeft een verrassend hoog tempo voor zo'n kleine motor. In combinatie met een vlotte handgeschakelde versnellingsbak betekent dit dat de T-Cross leuk kan zijn om mee te rijden.


Er is ook een 1,6 TDI turbodiesel, maar tenzij je gigantisch veel kilometers aflegt, waar je dan het meeste uit het uitstekende brandstofverbruik kunt halen, is dat niet de moeite waard. Volkswagen schat dat slechts vijf procent van de T-Cross klanten daarvoor zal kiezen. De auto is ook niet bijzonder verfijnd, met veel lawaai en trillingen die doordringen tot in het interieur. 


Voor kopers die een auto willen die comfortabel, praktisch en aangenaam is om in te rijden en die toch compact blijft van formaat, zal de T-Cross veel verwachtingen invullen. Het is een ideale gezinsauto en ook nog goedkoop in gebruik. Wij vinden het de beste kleine crossover op de markt op dit moment. 

Is de Volkswagen T-Cross geschikt voor jou?

In de klasse van de compacte crossovers onderscheidt de Volkswagen T-Cross zich van andere merken zoals de Nissan Juke en de Opel Mokka door zijn superieure binnenruimte. Er is verrassend veel ruimte binnenin voor een auto met een relatief kleine voetafdruk en de kofferbak heeft ook een goed formaat. Dit alles betekent dat de T-Cross misschien wel dé auto is voor jou.


De motoren in de T-Cross zijn een ander aantrekkelijk punt. Wij zouden de diesel vermijden en kiezen voor de 1,0 liter turbo benzinemotor die pittig en soepel is. Hij heeft ook lage gebruikskosten.


Een ander aantrekkelijk punt van de T-Cross is de manier waarop hij rijdt. De benzinemotor biedt goede prestaties en verfijning, terwijl het rijgedrag en de wegligging de anderen in deze klasse laten zien hoe de juiste balans gevonden kan worden tussen zachte vering en wendbaarheid.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen T-Cross?

We zouden zonder aarzelen de 1,0 TSI turbo benzinemotor in de Volkswagen T-Cross aanbevelen. De T-Cross is verkrijgbaar in een 95- en 115 pk-versie en beide zijn soepel, verfijnd en leveren behoorlijke prestaties. Als je wat extra vermogen nodig hebt omdat je regelmatig meer mensen vervoert of veel tijd op de snelweg doorbrengt, is de krachtigere 115 pk-motor zinvoller. Voor bestuurders die zich veel in de stad verplaatsen, is de 95 pk meer dan voldoende.


Deze motoren zijn verkrijgbaar met handgeschakelde of automatische DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling. Tenzij je de automaat echt nodig hebt, zouden we het bij de handgeschakelde versie houden. De vijfversnellingsbak in de 95 pk-versie schakelt strakker, terwijl de zesversnellingsbak in het 115 pk-model iets meer soepelheid biedt.


Qua uitrusting zouden wij kiezen voor de SE, die voortbouwt op de royale uitrusting van de S met lichtmetalen 17 inch wielen, adaptieve cruisecontrol, app-connectiviteit voor het infotainment en een variabele hoogte van de vloer van de kofferbak.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen T-Cross?

Het is onmogelijk om aan kleine crossovers te denken zonder de Nissan Juke te noemen. Het is een sterke mededinger dankzij een gedurfd uiterlijk en een goed samengesteld, comfortabel interieur. De Juke rijdt echter niet zo goed als de Volkswagen T-Cross.


De Opel Mokka X is een andere grote winnaar in deze klasse en hij is scherp geprijsd. De auto heeft ook een ruime keuze aan uitvoeringsniveaus en lage gebruikskosten, al mist hij de panache van de uitrusting en afwerking van de Volkswagen.


Andere modellen die je kan bekijken zijn de Skoda Kamiq, de SEAT Arona, Renault Captur, Mazda CX-3 en Ford Puma, of als je wat meer budget hebt, kan je de Audi Q2 of BMW X1 overwegen.

Populaire modellen

Terug naar boven