Volkswagen Scirocco review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2008
Categorie
Coupé
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

Stijlvolle coupé met klasse gebaseerd op de Golf

Voordelen

  • Ziet er goed uit van binnen en van buiten
  • Prettig en comfortabel om mee te rijden
  • Praktischer dan je zou denken

Nadelen

  • Beperkte veiligheidsuitrusting naar moderne normen
  • Niet bijzonder goedkoop in gebruik
  • Je kan maar moeilijk bij de achterstoelen komen
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen Scirocco

"Niemand van ons wordt er jonger op, maar ondanks onze steeds hogere leeftijd denken we allemaal dat we de wereld nog iets te bieden hebben. Het is trouwens ook niet leuk om te denken dat we afgeschreven zijn als er een rimpel of een grijze haar verschijnt."

We worden allemaal ouder (met een beetje geluk tenminste), maar op sommigen onder ons heeft de leeftijd minder vat. Kijk maar naar de Volkswagen Scirocco. Deze auto werd uitgebracht in 2008 en is dus een echte oldtimer in autotermen. En toch is deze op Golf gebaseerde coupé ongelooflijk gracieus oud geworden. 


Zelfs vandaag ziet deze auto er nog steeds goed uit, met zijn slanke lijnen en zwierige details. Het interieurontwerp is wel een beetje gedateerd en geeft een kleine indicatie van de leeftijd van de auto. Toch is het interieur nog steeds enorm indrukwekkend qua kwaliteit en degelijkheid. De Scirocco mag dan oud zijn, hij is nog altijd erg in trek. Denk aan een grijsharige George Clooney in een van die koffiereclames, en dan ben je er ongeveer.


Voor een oude jongen is ook hij nog steeds zeer beweeglijk. De ophanging zorgt voor een goede mix van comfort en controle. Dit betekent dat de auto kerels met veel branie kan bijhouden in de bochten, maar niet ten koste van een rit die zo ruw is dat je heup uit de kom gaat. Ook de motoren hebben het niet verleerd. De meeste zorgen voor topprestaties met indrukwekkende verfijning.


De Scirocco is ook praktisch gezien nog steeds vrij goed bruikbaar. De auto heeft slechts vier zitplaatsen, maar de achterbank biedt verrassend veel ruimte en de kofferbak heeft een zeer bruikbare omvang. Hij is inderdaad niet zo ruim of veelzijdig als een traditionele hatchback dus koop gewoon een Golf als jij je daar zorgen over maakt.


We geven toe dat de Scirocco op een of twee vlakken zijn leeftijd niet kan verhullen. Naar moderne maatstaven is de besturing nogal traag. Het brandstofverbruik is alles behalve geweldig en sommige van de slimmere veiligheidssystemen, zoals een automatische noodstop en een waarschuwing bij het onbedoeld afwijken van de rijstrook zijn helemaal niet aanwezig terwijl je die nu op veel meer betaalbare modellen wel kan vinden. 


Met een nogal gedateerd infotainment zonder Apple Carplay of Android Auto is de Scirocco ook helemaal niet 'met zijn tijd mee'. Verder is er geen twijfel mogelijk dat de Scirocco het nog steeds heeft, en als je op zoek bent naar glamour en plezier voor een redelijke prijs, is er nog veel om van te genieten.

Is de Volkswagen Scirocco geschikt voor jou?

Er zijn mensen die de vorm van dingen belangrijker vinden dan de functie. Voor deze mensen is de Volkswagen Scirocco ontworpen. De auto is inderdaad niet zo praktisch of veelzijdig als de Golf hatchback waarop hij is gebaseerd, maar hij ziet er veel eleganter uit. De Scirocco is zelfs meer in trek en toch heeft hij nog steeds vier zitplaatsen voor volwassenen en een grote kofferbak. 


Net als de Golf is ook de kwaliteit van de afwerking zeer indrukwekkend en hij biedt veel rijplezier, al is het met een iets sportiever accent. Een waaier aan premium coupé-concurrenten bieden inderdaad een vergelijkbare combinatie van plezier, stijl en aantrekkelijkheid. Toch zijn er maar weinig die deze factoren zo goed combineren met praktische bruikbaarheid en beschaving als de Scirocco. De auto is een zeer solide keuze voor kopers die een elegante allrounder willen.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen Scirocco?

De instap 1,4 benzinemotor is flexibel genoeg, maar toch denken we dat de meeste kopers graag willen upgraden naar de 160 pk-versie van dezelfde motor omdat die krachtiger is en duidelijk sterkere prestaties levert, terwijl de kosten redelijk blijven. We zouden het je echter niet kwalijk nemen als je wilt upgraden naar de 2,0 liter benzine uit het middensegment, met 200 pk, 210 pk of 220 pk, afhankelijk van het bouwjaar. Deze heeft enkele heerlijk pittige details en zorgt voor echte hot hatch prestaties.


Wat de uitvoering betreft, biedt het instapmodel grotendeels wat je wenst. De upgrade naar het GT-model was echter wel de moeite waard, alleen al voor de allround-parkeersensoren, de klimaatregeling met twee zones en de meer luxueuze bekleding. Vooral stijlbewuste kopers zouden de R-Line kunnen verkiezen voor zijn race-looks, om nog maar te zwijgen van de elektrisch bediende lederen stoelen. 

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen Scirocco?

Als coupé met premiumlabel, gebaseerd op de alles veroverende Volkswagen Golf, had de Scirocco een reeks rivalen, van echte coupés op maat tot opgeklopte hatchbacks met drie deuren. In de eerste categorie zitten auto's als de Audi TT en Alfa Romeo, terwijl je in de tweede categorie rivalen vindt als de Opel Astra GTC en BMW 1 Series Coupé (deze laatste lijkt meer op een sedan dan een hatchback, maar je begrijpt het plaatje). Je zou ook de Hyundai Veloster en Peugeot RCZ kunnen toevoegen.


Populaire modellen

Terug naar boven