Volkswagen Golf SV review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2014
Categorie
MPV
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

Een overtuigende combi van MPV en hatchback

Voordelen

  • Weet de ruimte binnen zijn afmetingen goed te benutten
  • Erg veel comfort op de achterbank
  • Zuinige motoren en redelijk betaalbaar

Nadelen

  • Vlees noch vis
  • De nadruk ligt meer op nut dan op spanning
  • Je hebt toch liever een Golf… of beter nog, een Tiguan
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen Golf SV

"De Volkswagen Golf SV is geen opwindende auto, maar beantwoordt wel aan de wensen van mensen die een ruime gezinsauto nodig hebben om hun dagelijks leven makkelijker te maken. Het is een authentieke Volkswagen, just like a Golf... maar dan met wat meer ruimte en comfort voor wie daar behoefte aan heeft."

De Golf SV, wat is dat voor auto? Zijn officiële Europese naam verklapt het: Sport Van. Het is een veelzijdiger model dan een Golf, maar met een sportievere uitstraling dan een klassieke MPV. Hij vervangt de Golf Plus, en is een product zo halverwege twee anderen, dat alleen een bedrijf zo groot als Volkswagen het zou kunnen maken. Maar voor sommige mensen is hij noch te klein, noch te bestelwagenachtig, maar precies goed.


Als je niet dat volume van de Touran MPV wilt, maar wel meer ruimte en praktische veelzijdigheid nodig hebt dan een gewone Golf, vooral achterin en in de achterbak, dan moet je je vizier richten op de Golf SV. Die zet namelijk het comfort van zijn passagiers hoog op zijn prioriteitenlijst. Normaal gesproken is er in reguliere hatchbacks achterin toch een bepaalde mate van achteruitgang ten opzichte van voorin.


Ook de ruimte in de kofferbak is substantieel groter dan in een normale Golf: er is 498 liter beschikbaar, zoveel als in een stationwagen. Over stationwagens gesproken, de Golf Estate is verbazingwekkend praktisch, met een enorme ruimte van 605 liter achter de achterstoelen...


De kofferbak heeft overigens niet alleen een mooie maat. Hij heeft ook een goede vorm, met een lage laaddrempel waardoor je er gemakkelijk voorwerpen in kan schuiven. De achterstoelen kunnen helemaal plat, en zelfs de rugleuning van de voorste passagiersstoel kan aan de kant, wat helemaal past bij het 'van' gedeelte in zijn naam.


Gezinsvriendelijke vrolijkheid is zijn specialiteit. Er is heel veel been- en hoofdruimte achterin, en de stoelen zelf zijn ook comfortabeler dan in een equivalente Golf. Ze bevinden zich hoger boven de vloer, en zijn steviger, waardoor je er niet na een paar uur op de snelweg last van krijgt. De hoek van de rugleuningen kan worden aangepast, en de ruimte achterin is lekker breed. Dus ook reizen met drie mensen achterin is goed te doen.


De geluidsniveaus blijven laag, het interieur is heel licht en open, en de uitrustingsniveaus zijn niet slecht: stop je bijvoorbeeld het grote dashboardkastje vol met drankjes en chocola, dan worden die voor het hele gezin lekker gekoeld dankzij een leiding van de airconditioning die koele lucht aanvoert. Ga op zoek naar een model van na de facelift, vanaf begin 2018, want die hebben een veel beter infotainmentsysteem en extra veiligheidsfoefjes.


Het is geen opwindende auto voor de bestuurder. Maar dat is eerlijk gezegd ook weinig van belang. Nee, de Golf SV is veilig, verfijnd en comfortabel, met een goede rijkwaliteit, en een indrukwekkende reeks moeiteloze turbomotoren op benzine en diesel. Onze voorkeur gaat uit naar de 1,6 TDI, en daar is ook een Bluemotion versie van die een nog beter rendement levert.


Met zijn frisse en duidelijk weinig MPV-achtige styling is de Golf SV de stiekeme ruimtewagen voor wie er zo één nodig heeft maar dat niet wil toegeven. Van binnen is hij in Volkswagenstijl, de gebruikskosten zijn redelijk betaalbaar, en hij is veel bereikbaarder in de aanschaf dan een grote MPV, of de modieuze SUV's waar zoveel mensen op overstappen die een hatchback saai zijn gaan vinden. Bovendien is de Golf SV vergeleken bij een SUV een grote stap vooruit in praktische bruikbaarheid.


Het is bijna zeker dat hij niet bovenaan je boodschappenlijstje staat, maar hij verdient er echt een plaatsje.

Is de Volkswagen Golf SV geschikt voor jou?

De Volkswagen Golf SV is een bijzonder gezinsvriendelijk apparaat, net als alle MPV-achtige voertuigen van goede kwaliteit. Hij is helemaal geoptimaliseerd op ruimte en comfort voor passagiers. Ga je daarna terug naar de achterbank van een reguliere Golf hatchback, dan voelt dat als een stap achteruit als je gewend bent geraakt aan dat verwelkomende karakter.


Hij is ook bijzonder goed voor wie regelmatig achterin drie mensen meeneemt in plaats van maar twee. De passagier in de middelste stoel krijgt niet het gevoel in de derde klas te reizen, wat wellicht de onenigheden tussen de kinderen aan het begin van een lange reis kan verhelpen. We kunnen niks beloven, maar je weet maar nooit...


Het feit dat hij een beetje duurder in aanschaf en gebruik is dan een reguliere Golf is ook een voordeel. Hij biedt heel veel extra ruimte zonder daar enorm veel meer voor te hoeven betalen. Als je gezin groter wordt, en je hebt oneindig veel andere uitgaven te doen in plaats van een nieuwe auto te kopen, dan ben je blij dat het zo moeilijk is om uit deze te barsten. Een zegen voor wie op de kleintjes moet letten.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen Golf SV?

De meest populaire versies van de Golf SV waren de TDI diesels, vooral de 1,6 liter TDI. De 2,0 liter TDI heeft meer trekkracht, wat van pas kan komen als je regelmatig met vijf volwassenen rijdt, maar de kleinere motor doet het over het algemeen prima, en is een stukkie zuiniger.


De turbomotoren op benzine zijn echter in opmars, en de reeks TSI motoren van Volkswagen zijn een van de beste in de sector. Misschien ontbreekt het de 1,0 TSI net aan wat trekkracht als je regelmatig de stad uitgaat, maar de 1,4 TSI is een uitstekende allround motor, met een goed tempo en een goed brandstofrendement. Zoals voor de meeste motoren van de Golf SV geldt, kun je die krijgen met een DSG automaat als optie ten opzichte van de reguliere handgeschakelde versnellingsbak.


Als je budget beperkt is, dan is de basisuitvoering S hartstikke adequaat, maar de SE biedt veel meer luxe onderdelen die in het dagelijks gebruik het verschil kunnen maken: van lichtmetalen wielen, tot een mooi leren stuurwiel, of adaptieve cruisecontrol, en fijne picknicktafeltjes en ventilatie achterin.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen Golf SV?

Het was Renault die het MPV-segment uitvond, en hoewel de Renault Scenic al lang niet meer zo populair is als hij was, is het nog altijd een sterke keuze. BMW biedt ook een crossover aan die tussen hatchback en MPV in zit, de BMW 2 Series Active Tourer. Mercedes-Benz heeft een vergelijkbaar voertuig in de vorm van de Mercedes B-Klasse.


Sommige voormalige directe concurrenten zijn getransformeerd in MPV-SUV wannabe's. We bedoelen auto's zoals de Peugeot 3008. En de Opel Grandland X is in feite de vervanging voor de oude Opel Zafira Tourer. 


Dan is er natuurlijk nog de interne competitie van het merk Volkswagen zelf: de nieuwste Volkswagen Golf, de Volkswagen Touran MPV, de Volkswagen Touareg, en zelfs de kleinere Volkswagen T-Roc voor wie van die hogere stuurpositie houdt maar voor hetzelfde geld iets modieuzers wil.

Populaire modellen

Terug naar boven