Volkswagen Crafter review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2017
Categorie
Bestelwagen
Brandstof
Diesel

Geschreven door

9 / 10

beoordeling van heycar

Veelzijdige, grote bestelwagen van Volkswagen

Voordelen

  • Heel gemakkelijk te besturen voor zo'n grote bestelwagen
  • Comfortabel en geraffineerd, om ontspannen lange ritten te maken
  • Uitstekend cabineontwerp en functies

Nadelen

  • Modellen met achterwielaandrijving zijn luidruchtig
  • Niet de meest zuinige in zijn klasse
  • Veel van die geweldige technologie kost extra
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen Crafter

"De Crafter is de hoofdact van Volkswagen in de bestelwagenwereld. De Crafter is de grootste Volkswagen bedrijfswagen die je kunt kopen en een van de meest flexibele wat betreft het enorme aanbod aan verschillende versies."

In de komende jaren zal deze generatie Crafter een zeldzaamheid worden omdat hij uitsluitend door Volkswagen werd ontwikkeld. Het vorige model werd gebouwd door Mercedes-Benz, naast de Sprinter, terwijl Volkswagen sinds de lancering van deze versie met Ford is beginnen samenwerken om in de toekomst bedrijfsvoertuigen te bouwen.


Aangezien de Crafter die werd gelanceerd in 2017 uitsluitend op Volkswagen-basis is gebouwd, zijn de motoren en versnellingsbakken allemaal bekend bij iedereen die de andere modellen van het merk kent. Er zijn vier versies van een 2,0 liter TDI-dieselmotor die ook in voertuigen als de Transporter te vinden is. De Crafter wordt geleverd met een keuze uit vier verschillende vermogens met 102 pk, 122 pk, 140 pk en 177 pk.


De Cafter heeft naast deze vier motoren een duizelingwekkend aantal verschillende opties beschikbaar. Je kunt kiezen tussen een versie met voor-, achter- of vierwielaandrijving, een handgeschakelde of automatische versnellingsbak en tussen drie verschillende hoogtes en drie lengtes. Als je dan nog niet vindt wat je zoekt, zijn er naast de vele ombouwmogelijkheden die al worden aangeboden, nog een elektrische versie en een wagen met dubbele cabine.


Het is ook een zeer praktische bestelwagen, met een indrukwekkend laadvermogen. De Crafter kan wel zes europallets vervoeren en hij heeft een laadvermogen tot 1.456 kg op de 3,5-ton versie. Het zwaardere 5,0-ton model kan tot 2.516 kg vervoeren. Het laadvolume stijgt eveneens naar 18,4 kubieke meter.


Voor de Crafter zijn slechts twee afwerkingsniveaus beschikbaar, Startline en Trendline. Je kunt ze echter op allerlei manieren upgraden en personaliseren dankzij een optielijst die meerdere pagina's beslaat in de officiële brochure. Je krijgt nog steeds een behoorlijke hoeveelheid uitrusting op de Startline. Je hoeft de optielijst dus zeker niet te plunderen. 


Je krijgt standaard een enkele zijdelingse schuifdeur achteraan, een doorlopend stalen tussenschot, bluetooth- en USB-aansluitingen, hill-hold control, zijwindassistentie, een waarschuwingssysteem voor de bestuurder en een noodremsysteem voor stadsverkeer. Trendline voegt hier nog een acht inch touchscreen met Apple Carplay en Android Auto, cruisecontrol met een snelheidsbegrenzer, een multifunctioneel stuurwiel en een houten laadvloer aan toe.


De cabine van de Crafter is een heerlijke plek waar comfort en kwaliteit allebei in overvloed aanwezig zijn. De rijervaring is echter het echte hoogtepunt. Voor zo'n grote bestelwagen is hij verrassend gemakkelijk te besturen. De besturing en het goede zicht maken hem veel toegankelijker dan zijn afmetingen doen vermoeden. Technologie zoals een parkeerhulpsysteem en een waarschuwingssysteem voor kruisend verkeer achteraan zal velen helpen die niet vertrouwd zijn met het besturen van een bestelwagen, om hun angst te overwinnen.


Dankzij het comfort en de technologie is de Crafter een zeer gedegen concurrent in een klasse met een aantal indrukwekkende bestelwagens, zoals de Ford Transit en de Mercedes-Benz Sprinter. De Crafter is een waardige concurrent voor deze twee, en hij is een uitstekende grote bestelwagen.

Is de Volkswagen Crafter geschikt voor jou?

De Crafter is een van de technologisch meest geavanceerde bestelwagens die beschikbaar zijn en hij is uitstekend uitgerust. Wat zo bijzonder goed is, is dat een deel van deze belangrijke uitrusting standaard wordt geleverd. Alle Crafters zijn standaard uitgerust met zijwindassistentie en een autonoom noodremsysteem. Andere merken bieden dit ondertussen ook aan, maar Volkswagen was een van de eersten die het standaard monteerde.


Ook als je niet je volledige werkdag in een sobere en industriële omgeving wilt doorbrengen, schittert de Crafter. De cabine bulkt van de comfortabele materialen, is goed ontworpen en de stoelen bieden een fantastische ondersteuning. Als je op zoek bent naar een grote bestelwagen met alle praktische voordelen ervan, maar die toch gemakkelijk te besturen is en niet zo groot aanvoelt, dan is de Crafter nagenoeg perfect.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen Crafter?

Het motorenaanbod van de Crafter is breed en gevarieerd, maar het neusje van de zalm is de 140 pk-versie vanwege zijn allroundvermogen en kracht. Deze versie voelt minder gespannen aan dan sommige minder krachtige versies en is goed opgewassen tegen zijn taak om een zware lading te vervoeren en een aanhangwagen te trekken.


Op het gebied van uitrusting schittert de Crafter wanneer hij is uitgerust met de uitstekende technologie die hij ter beschikking heeft. Om deze bestelwagen echt te waarderen voor wat hij kan, kan je beter nog enkele extra opties kiezen. De hogere Trendline-versie beschikt hierover en voegt nog een paar dingen toe zoals een verbeterde bestuurdersstoel, het acht inch scherm met App Connect en deuren die verder opengaan.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen Crafter?

De Mercedes-Benz Sprinter is dé tegenstander van de Volkswagen, met een vergelijkbaar aanbod van technologie en uitrusting. Als je de modernste bestelwagens op de markt wilt, moeten deze twee zeker op jouw shortlist staan.


De Ford Transit zou zeker ook op die lijst moeten staan. Dankzij zijn meest recente update komt deze sterk in de buurt van deze twee wat betreft techniek en mogelijkheden.


Als je echt waar voor je geld wilt, hebben de oudere modellen in deze klasse in die zin meer te bieden. Renault Master, Opel Movano en Fiat Ducato zijn niet zo modern, maar kunnen heel wat spullen vervoeren voor niet al te veel geld.


De MAN TGE ten slotte, is de Crafter met een ander logo. MAN is echter in de eerste plaats een vrachtwagenfabrikant., dus je kan er een ander serviceaanbod van verwachten met andere mogelijkheden.

Populaire modellen

Terug naar boven