Volkswagen Beetle review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2012
Categorie
Familie hatchback
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

6 / 10

beoordeling van heycar

Iconische Kever-looks, Golf-mechaniek

Voordelen

  • Een charmante, vrolijke auto
  • Goede reeks motoren 
  • Niet praktisch vergeleken met de Golf, maar praktisch in vergelijking met een Fiat 500 of Mini

Nadelen

  • De Beetle zou een perfecte EV of hybride zijn geweest, maar Volkswagen heeft er geen gemaakt
  • Het is eigenlijk gewoon een Golf in een retrojasje
  • Slechts twee zitplaatsen achterin en ook een relatief kleine kofferbak
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Volkswagen Beetle

"Een vrolijke auto, die misschien niet in grote aantallen werd verkocht, maar daar zorgde de Golf voor. Dat hij niet meer te koop is, stemt ons droevig, want de Beetle zorgde voor een zonnestraal in deze soms veel te serieuze wereld. De Beetle wordt makkelijk beschouwd als schattig en zinloos maar de humor en charme van de auto zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor zijn aantrekkingskracht. Als je hem snapt, hoeven we je niet te overtuigen."

Eind jaren negentig werd de Concept One geboren omdat iemand bij Volkswagen in een nostalgische bui was. Dit concept toonde de wereld hoe een nieuwe Kever eruit kon zien. Het werd in productie gezet en de eerste 'New Beetle' kwam op de markt in 1998. Hij bleef in de showrooms totdat Volkswagen hem in 2012 door dit model verving.


Net als zijn voorganger is de nieuwe versie, de new Beetle, die door sommigen de A5 wordt genoemd, gebaseerd op zijn hedendaagse Golf-kompaan. Hij deelt een groot deel van het chassis en de mechanische onderdelen, maar de auto heeft bovendien een retro-ogende carrosserie die zijn iconische vorm deelt met de oorspronkelijke 'wagen voor het volk' van Volkswagen. 


Die vorm lijkt misschien op die van zijn voorgangers, waarvan er miljoenen zijn verkocht, maar niet zonder een aantal compromissen: de carrosserie van de hatchback heeft maar twee deuren en de ruimte achterin (en in de kofferbak) is behoorlijk krap. 


Dit beperkt zijn aantrekkingskracht tot kopers die alleen op het uiterlijk afgaan, en dat is maar een kleine markt. Een Beetle kopen doe je dan ook met je hart want als je praktisch ingesteld bent, is de Golf beter voor jou. Als je echter houdt van de nostalgische stijl in een leuke auto, ben je beter af met een Mini. 


Desondanks heeft de Beetle veel charme, en hoewel sommigen zaken zoals het bloemenlogo op het dashboard sentimenteel vinden, moet je wel echt een koele kikker zijn om niet te glimlachen als je naar een Beetle kijkt. Dat geldt ook voor het interieur, dat net zoals het exterieur een moderne interpretatie is van de klassieke Kever. 


De duidelijke instrumenten zijn gemonteerd in een cool dashboard in carrosseriekleur en de auto is uitgerust met twee handschoenenkastjes. Achteraan is de ruimte beperkt, de achterbank biedt maar plaats aan twee personen. Er is een retro knipoog, een grote ruit en een oprecht gevoel van geluk dat onmiskenbaar aantrekkelijk is. 


Dit alles was niet genoeg om Volkswagen te overtuigen hem te vervangen. In 2019 voerde Volkswagen uiteindelijk de Kever af door de stopzetting van de productie aan te kondigen en het Kever-logo naar de geschiedenis te verwijzen. Voor het eerst in de geschiedenis van Volkswagen is het niet meer mogelijk om een gloednieuwe Kever te kopen (tenzij je een niet-geregistreerd exemplaar vindt dat ergens in de voorraad van een dealer staat weg te kwijnen). Sommigen onder ons zullen hem misschien niet missen, maar wij kunnen het heengaan van het meest iconische model van Volkswagen alleen maar betreuren. 

Is de Volkswagen Beetle geschikt voor jou?

Als er ooit een auto was die de clichématige uitdrukking van 'love it or hate it'-keuze definieerde, dan was het de Volkswagen Kever wel. Terwijl de originele, luchtgekoelde Kever met achtermotor een goedkope auto was en noodzakelijk om miljoenen mensen mobiel te maken, is de Beetle 2012-2019 een auto die gekocht werd door mensen die iets wilden dat er anders uitzag en leuk was, ook al deed de vorm dankzij de retrostijl volkomen vertrouwd aan. 


De Beetle is het auto-equivalent van een SMEG-koelkast, die er oud uitziet, maar moderne mechanica gebruikt en door zijn retro-uiterlijk wat compromissen moet sluiten. 


Je bent of verkocht aan het idee van een auto, of niet. Ondanks al het gepraat over compromissen hier, is de Beetle toch niet compleet hopeloos om dienst te doen als een dagelijkse gezinsauto. Als je dus van die gewelfde lijnen houdt en de onmiskenbaar vrolijke uitstraling ervan en bovendien graag een naam geeft aan je auto, lees dan verder.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Volkswagen Beetle?

De Beetle wordt aangedreven door vrijwel dezelfde motoren als de Golf en is verkrijgbaar vanaf een 1,2 liter benzine met 105 pk tot een 2,0 liter benzine met meer dan het dubbele vermogen, geleend van de GTI. De Beetle is echter geen scheurijzer. Hij is op zijn best wanneer hij niet gehaast is, wat betekent dat de kleinere, minder krachtige motoren gewoon goed zijn.


Vooral als je in de stad rijdt, is die 105 pk 1,2 prima, maar als je veel kilometers op de snelweg aflegt, is het zinvoller om voor de soepele en zuinige turbodiesels te kiezen. Er is ook de keuze tussen een cabriolet of de hatchback. De cabriolet boet echter een beetje in op het praktische van de hatchback om plaats te bieden aan het stoffen vouwdak. Wat de afwerking betreft, is de Design-uitvoering standaard voorzien van een dashboard in carrosseriekleur, en dat is dus wat wij aanraden. 

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Volkswagen Beetle?

Vergelijkbare, dus zwaar retro-ogende auto's, zijn te vinden in een verspreide groep alternatieven, zoals de MINI Hatch, Fiat 500 en zelfs een auto als de Citroën DS3. Het is onmogelijk om de Volkswagen Golf niet te vermelden, want onder het gewelfde koetswerk van de Beetle schuilt in wezen een Golf, ook al ziet hij er niet zo uit. Met de Cabriolet ga je nog een stap verder, maar het is heel goed mogelijk dat een koper een van de bovenstaande modellen in open koetsvorm bekijkt, of een auto zoals een Mazda MX-5. 

Populaire modellen

Terug naar boven