Skoda Yeti review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2009
Categorie
Crossover
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

Een beetje vreemde maar fantastische vroege crossover

Voordelen

  • Heel praktisch en ruimtebesparend
  • Echte offroad-capaciteiten
  • Aantrekkelijke rijervaring

Nadelen

  • De look zal misschien niet iedereen bevallen
  • Af en toe weinig rijcomfort
  • Luidruchtig bij hogere snelheden
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Skoda Yeti

"Er is al vaak geschreven over hoe Skoda van een Oostblokfabrikant veranderde in een zeer concurrerend merk met een trouwe aanhang. Wat echter minder bekend is, is dat Skoda de steun van Volkswagen gebruikte om het merk echt te boosten en een aantal radicale ideeën om te zetten in productierealiteit."

Niet lang nadat Nissan met zijn Qashqai de crossover populair maakte, introduceerde Skoda zijn Yeti, met een naam die net zo wild en maf was als de auto zelf. De Yeti, die veel meer weg had van een SUV dan de meeste van zijn crossover-rivalen, had een stoer, vierkant design dat alle 4x4-kenmerken had. Het was een relatief compacte auto, en ook al zat je iets hoger, het was helemaal niet overdreven.


Het relatief sobere ontwerp van de buitenkant had echter een reden, namelijk om zoveel mogelijk binnenruimte vrij te maken. De Yeti biedt een indrukwekkende hoeveelheid binnenruimte, maar is aan de buitenkant toch vrij compact. De auto is korter dan de huidige Ford Focus, en de hoge, doosachtige achterkant betekent een immense hoeveelheid praktische ruimte. 


De Yeti is ook een van de eerste Skoda's die echt laat zien dat er gronding is nagedacht over hoe mensen de ruimte gebruiken: je kunt de achterstoelen onafhankelijk van elkaar naar voren en naar achteren schuiven. Je kunt zelfs de middelste stoel verwijderen en de buitenste twee dichter naar elkaar toe plaatsen.


Mechanisch gezien combineert de Yeti een conventionele hatchback met echte offroad-capaciteiten. Het gamma benzinemotoren omvat alles van een 1,2-liter benzine tot een 1,8-liter met 160 pk en een levendige acceleratie. Bij de diesel zijn er vier opties, bestaande uit een 1,6-liter, en een 2,0-liter in drie verschillende vermogens.


De Yeti is ook leverbaar met vierwielaandrijving, afhankelijk van de motor. Sommige waren standaard uitgerust met vierwielaandrijving, andere alleen met voorwielaandrijving en nog andere konden met beide worden geleverd. Na een facelift in 2013 werd het gamma herzien en werd een Yeti Outdoor-model toegevoegd. Dat model had andere bumpers en beschikte standaard over vierwielaandrijving om kopers tegemoet te komen die echt behoefte hadden aan offroad-capaciteiten.


De Yeti biedt een rijervaring die waarschijnlijk gewoner is dan je zou verwachten. Ondanks het stoere uiterlijk en licht verhoogde rijpositie is de Yeti gemakkelijk, comfortabel en handig te besturen. Dit gebruiksgemak en de praktische bruikbaarheid maken de Yeti zo aantrekkelijk.


Zeker, het is een ietwat onverwachte optie, het geheim van de aantrekkingskracht van de Yeti is echter heel eenvoudig. Het is een mooi voorbeeld van de crossover-formule: de visuele aantrekkingskracht en de ruimte van een 4x4 (en het vermogen als je dat wilt) worden gecombineerd met het gebruiksgemak en het verbruik van een conventionele auto.


Eigenlijk werd de Yeti vervangen door twee modellen - de Skoda Karoq en de Skoda Kamiq.


Is de Skoda Yeti geschikt voor jou?

Er zijn meer dan genoeg - waarschijnlijk zelfs te veel - compacte hatchbacks die passagiers en spullen comfortabel kunnen vervoeren, maar de Yeti levert je diezelfde eigenschappen met een beetje meer flair en persoonlijkheid. Het is een auto die geschikt is voor een brede doelgroep: stijlvol genoeg voor een single of een stel, praktisch genoeg voor een gezin, en comfortabel genoeg om er regelmatig mee door het stadsverkeer te toeren.


Ben je echter uit op een plezierige rijervaring dan is de Yeti minder geschikt. Er is niets mis met de rijeigenschappen en de 1,8-liter TSI-versie is zelfs indrukwekkend snel, maar bij de conventionelere hatchbacks ligt het zwaartepunt lager en dat draagt bij tot een betere wegligging. De Yeti is ook niet de meest verfijnde auto van deze grootte, dus als je regelmatig lange afstanden aflegt, ben je misschien beter af met een gewone sedan of hatchback.


Wat is de beste keus qua model/motor voor de Skoda Yeti?

De Yeti is een zeer veelzijdige auto, daarom hangt de beste motorkeuze voor een groot deel af van het soort ritten dat je wilt gaan maken. Als je regelmatig in de stad rijdt, is de 1,2-liter TSI waarschijnlijk alles wat je nodig hebt. 


Deze auto is behoorlijk verfijnd, heeft een bruikbaar koppel en is zuinig en je zult geen last hebben van bescheiden prestaties bij hoge snelheden. Voor de meeste kopers is de dieseloptie wel de meest logische. Heb je geen vierwielaandrijving nodig, en de meeste mensen hebben die niet nodig, ga dan voor de 110 pk-versie in tweewielaangedreven uitvoering. Of voor de krachtigere 140 pk 2,0-liter TDI die standaard de 4x4-optie heeft en alles aankan.


Voor wat de uitrustingsniveaus betreft, biedt de SE voor auto's van vóór de facelift de beste verhouding tussen prijs en uitrusting, het is een van de populairdere opties, met parkeersensoren achter, airco, cruisecontrol en standaard een MP3-compatibele CD-speler. Op de modellen van na 2014 is de basisuitrusting S al vrij royaal, maar de SE-uitvoering voegt dezelfde nuttige voorzieningen toe.


Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Skoda Yeti?

Er zijn maar weinig auto's die qua uiterlijk lijken op de Yeti, maar er zijn wel een paar alternatieven die op dezelfde doelgroep zijn gericht. De Qashqai van Nissan was een van de auto's die zorgde voor het succes in crossovers, waarbij de gemakkelijke rijdynamiek van een gewone auto wordt gecombineerd met de praktische bruikbaarheid en hoge rijpositie van een SUV.


Verder gingen de Toyota RAV4 en de Honda CR-V al dezelfde richting uit nog voor de Qashqai, met een mix van SUV-styling en mechanica die vergelijkbaar is met die van een auto. Skoda's moederbedrijf Volkswagen is ook van de partij met zijn Volkswagen Tiguan met een luxueuzere benadering van hetzelfde segment.


Populaire modellen

Terug naar boven