Skoda Rapid review 2023

1 / 9

beoordeling van heycar

Jaar
2012
Categorie
Kleine hatchback
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

5 / 10

beoordeling van heycar

Ruim maar compact gezinsmodel

Voordelen

  • Zeer ruim binnenin voor een kleine auto met een grote kofferbak
  • Goedkoop in gebruik
  • Vijf sterren Euro NCAP-veiligheidsbeoordeling

Nadelen

  • De kwaliteit van het interieur is niet geweldig met goedkoop aanvoelende kunststof
  • Rapid Spaceback is zinvoller
  • Diesels zijn lawaaiig en de 1,4 TDI is traag
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Skoda Rapid

"Je hebt waarschijnlijk een Skoda Rapid gezien op de weg, maar misschien heb je hem niet opgemerkt. Saai is misschien de beste samenvatting voor de verschijning van de Rapid, Skoda's kleine hatchback die ongeveer tussen de Fabia en de Octavia in zit."

En dat vat het probleem met de Skoda Rapid een beetje samen. Niemand, naar alle waarschijnlijkheid zelfs niet de mensen bij Skoda, was ooit helemaal zeker waar hij paste in het aanbod. En inderdaad, waarom zou je hem kopen, in plaats van een Fabia Estate of de grotere Octavia?


Het feit dat hij eruitzag als een kleine sedan hielp ook niet omdat deze nooit zo populair waren bij de Engelse kopers. Het is in feite een hatchback en een zeer ruime met veel ruimte achteraan en een enorme kofferbak.


In feite zijn er weinig auto's die zoveel ruimte bieden binnenin. Er is meer dan genoeg beenruimte voor iemand die achterin zit, zelfs met de voorstoelen naar achter geschoven. Dit maakt hem ideaal voor kinderen in autostoeltjes, vooral wanneer ze tegen de rijrichting in gericht staan. Hij heeft zelfs een vijf sterren Euro NCAP-veiligheidsbeoordeling.


Dan hebben we nog de enorme kofferbak. De grote achterklep met zijn brede opening onthult een reusachtige ruimte waar veel meer in kan dan je zou denken. Met 550 liter opbergruimte komt de kofferbak dicht in de buurt van de ruimte die je vindt in een Audi A6 Avant.


Omdat het een Skoda is, heeft hij voldoende opbergruimte en is hij ook goed uitgerust met nuttige functies zoals een handige ijskrabber in de tankvulopening. Het is dan ook jammer dat het interieur hier en daar zeer goedkoop aanvoelt. Hij zit ongetwijfeld goed in elkaar, maar de gebruikte kunststoffen zijn hard en krasgevoelig. De stoelen zijn smal en bieden ook niet veel steun.


Hij rijdt echter wel goed, met een degelijke besturing en een veilig gevoel achter het stuur. Plezier staat ver onderaan in het menu, maar het is niettemin geruststellend. Op rijcomfort laat hij echter een steek vallen. In de stad, in kuilen en eigenlijk op alles wat geen glad asfalt is, rijdt hij niet bijzonder fijngevoelig.


De Rapid is echter goedkoop in aanschaf en goedkoop in gebruik. Alle motoren zijn gericht op zuinigheid en hoewel de 1,4 TDI en 1,6 TDI diesels het zuinigst zijn, raden wij de 1,2 TSI of de nieuwere 1,0 TSI aan, die beide op een rendement van 4,7 l/100 km uitkomen in het dagelijks verkeer.


Het grootste probleem met de Rapid is misschien wel zijn tegenhanger, de Rapid Spaceback. Hij heeft misschien een kleinere kofferbak, maar zijn meer traditionele hatchback ontwerp is veelzijdiger en voor de meeste kopers zinvoller.


Is de Skoda Rapid geschikt voor jou?

Hij mag er dan uitzien als een sedan, de Rapid is eigenlijk een hatchback en nog een praktische ook. Als je een auto wilt die je gemakkelijk kan parkeren en niet veel plaats inneemt op je oprit, en die toch veel ruimte achterin biedt en een grote kofferbak heeft, dan is de Rapid wellicht iets voor jou.


De Rapid heeft misschien geen opvallend design, dus als je een auto zoekt die indruk maakt, zoek dan ergens anders. Hij zal echter vooral in de smaak vallen bij mensen die minder bekommerd zijn om de vraag of de buren onder de indruk zijn van de auto waarmee je rijdt en die meer belang hechten aan veel ruimte voor hun geld.


Hij is goed voor gezinnen die geen grote auto willen, maar toch een goede ruimte achtein en een grote kofferbak nodig hebben. Hij is ook ideaal als tweede auto of voor gepensioneerde stellen die er nog af en toe met de kleinkinderen op uit willen trekken.


Wat is de beste keus qua model/motor voor de Skoda Rapid?

De Skoda Rapid heeft de gebruikelijke motoren die je in de meeste kleine auto's van de Volkswagen Group vindt. Het is vooral een auto die gericht is op lage gebruikskosten en niet zozeer op prestaties. De beste keuze is volgens ons de 1,2 TSI met turbocompressor, die in twee versies verkrijgbaar is.


De krachtigste versie is de betere keuze als je veel spullen in je Rapid gaat meenemen. Het model met het lagere vermogen is echter nog steeds meer dan voldoende in de stad. De basis 1,2 MPI is echter traag en beter te vermijden, tenzij je gewoon een basic auto wilt om van A naar B te gaan.


De 1,2 TSI is later vervangen door de 1,0 TSI, die niet zo soepel rijdt als de 1,2-liter, maar die nog steeds even enthousiast is. SE-modellen zijn het meest geschikt en voldoende beschikbaar. SE L en Elegance zijn beter uitgerust, maar we zouden er op de tweedehandsmarkt niet veel meer voor betalen.


Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Skoda Rapid?

Als je het nog niet wist, de Skoda Rapid is de zusterauto van de SEAT Toledo. Ze hebben dezelfde motoren, interieur en basisontwerp. In feite zijn alleen de koplampen en grille anders. De Rapid was echter populairder en daarom zijn er meer tweedehands exemplaren beschikbaar. 


Wat nog meer bijdraagt aan de verwarring, is de Skoda Rapid Spaceback, die een meer traditionele hatchback is maar net zoveel ruimte in een klein ontwerp biedt. Hiervan zijn er dan ook meer op de tweedehands automarkt.


Als je een praktische hatchback wilt die niet te groot is, heb je heel wat keuze. De Kia Cee'd en Hyundai i30 zijn voor de hand liggende keuzes. Je zou ook een kleine crossover zoals een Suzuki SX4 S-Cross of zelfs een Citroën C4 Cactus kunnen overwegen.

Populaire modellen

Terug naar boven