SEAT Toledo review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2012
Categorie
Kleine hatchback
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

5 / 10

beoordeling van heycar

Verbluffend ruim, voor een interessante prijs

Voordelen

 • Verbluffend ruim met een enorme kofferbak
 • Goedkoop in gebruik en waar voor je geld
 • Vijf sterren Euro NCAP-beoordeling

Nadelen

 • Een saai uiterlijk dat je snel vergeet
 • Interieur voelt goedkoop aan met niet krasbestendige kunststof
 • 1,4 TDI is lawaaierig en traag
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de SEAT Toledo

"Het is misschien de kleine gezinsauto waar je nog nooit van gehoord hebt, maar de SEAT Toledo biedt een bedrieglijke hoeveelheid ruimte voor een kleine auto. Hij ziet eruit als een saloon maar is een hatchback - en dat betekent een enorme bagageruimte. Hij kan dus bijna evenveel vervoeren als een BMW 5 Series Touring. Met andere woorden, heel veel."

Nu even twee dingen die je niet zullen verbazen. Ten eerste is de Toledo eigenlijk dezelfde auto als de Skoda Rapid (niet de Spaceback die iets anders is), alleen met een andere badge en andere grille. Maar alle andere elementen, zoals interieur, motoren en dergelijke, lijken sterk op elkaar. 


Ten tweede, de Toledo is gebaseerd op de SEAT Ibiza. Alleen langer en met meer ruimte. Voorin lijkt hij net een Ibiza. Jammer genoeg is ook hij niet briljant. Het design van het interieur is goed genoeg, maar er zijn overal goedkope en niet krasbestendige kunststoffen en hij voelt aan als een goedkope auto. Bij de modellen met hogere specificaties krijg je tenminste een lederen stuurwiel en versnellingspook.


Maar wat de Toledo wel biedt is ruimte, niet alleen in de kofferbak maar ook voor de passagiers achterin. Er is genoeg ruimte voor volwassenen, zelfs als de voorstoelen helemaal naar achteren zijn geschoven. Het is onwaarschijnlijk dat je met vier volwassenen in een Toledo zit (tenzij je hem koopt als een minibus), maar deze extra ruimte biedt uitkomst als je kinderen in autostoeltjes hebt, vooral als deze naar achteren gericht zijn. 


De motoren omvatten de gebruikelijke kleine bekenden van de Volkswagen Groep, met de 1,2 TSI als neusje van de zalm. Hij werd later vervangen door de 1,0 TSI. Er zijn ook diesels (een zeldzaamheid in kleine auto's op dit moment) met de 1,6 TDI die weinig verbruikt, ideaal als je veel lange afstanden op de snelweg aflegt.


En over snelwegen gesproken, de Toledo rijdt soepel bij een snelheid van 100 km/u en voelt kalm en comfortabel aan. In de stad of op ruigere wegen is hij niet zo goed, want de stevige ophanging zorgt voor een verre van comfortabele rit. Een pluspunt is dat de wegligging voorspelbaar is en dat hij de bochten goed neemt.


Er zijn er niet veel beschikbaar op de tweedehandsmarkt, hij was nooit echt populair, maar je hebt wel veel waar voor je geld, met veel meer ruimte dan de gemiddelde hatchback, zoals de Hyundai i30 of Kia Ceed. 


De Toledo is zeker geen auto waar je hart sneller van gaat kloppen, maar het is een degelijke auto, goedkoop in onderhoud en je hebt een ruime en praktische hatchback voor een interessante prijs. 

Is de SEAT Toledo geschikt voor jou?

Als je een auto met je hoofd en niet met je hart koopt, dan is de Toledo een verstandige keuze. Hij ziet er niet groot uit maar biedt veel ruimte en je zult verbaasd zijn hoeveel ruimte er achterin is en hoe groot de kofferbak is. 


Ja, hij lijkt op een saloon, maar hij is eigenlijk een hatchback, dus hij verliest niets aan praktische functionaliteit. De kofferbak is zelfs zo groot dat er meer in kan dan in de aanzienlijk grotere Ford Mondeo. 


De Toledo is niet alleen voordelig, maar ook goedkoop in gebruik, met lage kosten voor verzekering en een zuinige motor. Zie hem als een kleiner alternatief voor de Skoda Octavia, met dezelfde visie om jou meer auto voor minder geld te geven. Het is dus een ideale keuze als je geen grote auto wilt, maar wel meer functionaliteit en ruimte dan je standaard kleine hatchback van Focus-formaat biedt.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de SEAT Toledo?

De basisversie 1,2 E kun je beter vermijden, tenzij je een hekel hebt aan gemak en optrekken. Tenzij je veel kilometers doet en veel op de snelweg rijdt, is benzine hier de betere keuze.


De 1,2 TSI is een geweldige, kleine motor en de latere 1,0 TSI is ook een motor om naar uit te kijken. Er zijn verschillende versies, maar ze trekken allemaal stevig op wanneer dat nodig is. Wil je toch een diesel, vermijd dan de 1,4 TDI want die is zooo traag. De 1,6 TDI is veel gebruiksvriendelijker en de zuinigste keuze.


De uitvoering Xcellence biedt vrijwel alles wat je nodig hebt. Bij de oudere modellen zijn de SE of de I-Tech de best uitgeruste versies. Vermijd die met de DSG-automaat, want bij de lichtere motoren duiken gemakkelijker problemen op.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de SEAT Toledo?

Het zal je vast niet verbazen dat we hier de Skoda Rapid vermelden. Het is in feite dezelfde auto, alleen met een andere badge en andere grille aan de voorkant. Dat is de het leuke van de Volkswagen Group voor jou. Hij heeft dezelfde ruimte en motoren en hetzelfde interieur - met andere woorden, hij is bijna identiek. Er is ook de Skoda Rapid Spaceback - een conventioneler ogende hatchback. SEAT heeft nooit een eigen versie gemaakt.


Ben je op zoek naar een ruime hatchback met een goede prijs-kwaliteitverhouding, kijk dan ook eens naar de Hyundai i30 en Kia Ceed. Hun interieur is beter, met mooiere materialen. De Honda Civic is een andere praktische keuze, maar je krijgt een nieuwere Toledo voor evenveel geld. Wil je een budget auto dan is de Suzuki Baleno een capabele en goedkope hatchback.

Populaire modellen

 • SEAT Arona
 • SEAT Ateca
 • SEAT Ibiza
 • SEAT Leon
 • SEAT Mii

Terug naar boven