SEAT Tarraco review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2019
Categorie
SUV
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Stijlvol alternatief voor de Skoda Kodiaq

Voordelen

 • Stijlvolle SUV met zeven zitplaatsen
 • Ruim en luxueus interieur
 • Goedkoper dan de vergelijkbare Volkswagen Tiguan Allspace

Nadelen

 • Het is geen echte zevenzitter
 • Je kunt veel geld kwijt zijn aan een hightech model
 • De 2,0-liter benzine slurpt nogal
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de SEAT Tarraco

"De SEAT Tarraco is een praktische SUV met zeven zitplaatsen, in een stijlvollere verpakking dan de Skoda Kodiaq. De auto heeft een hoogwaardig en veelzijdig interieur, rijdt goed en is goedkoop om mee te rijden, op voorwaarde dat je de dorstige 2.0-liter benzine vermijdt. Hoewel ze waar voor hun geld bieden, zijn modellen met hoge specificaties verrassend duur - zelfs op de tweedehandsmarkt."


Skoda lanceerde zijn Kodiaq in 2016 en het werd al snel de standaardkeuze voor autokopers met een groot gezin. Toen zustermerk SEAT een paar jaar later zijn eigen versie van de SUV met zeven zitplaatsen wilde introduceren, stond het dus voor een grote uitdaging. Hoe zou het iets kunnen aanbieden dat even concurrerend is zonder de formule precies te kopiëren?


Het resultaat is de Tarraco. Deze auto bouwt voort op de Kodiaq met extra technologie, een iets sportievere rijdynamiek en een - betwistbaar - stijlvoller uiterlijk.


Hij deelt een motorenaanbod met de Kodiaq (en de iets duurdere Volkswagen Tiguan Allspace). Concreet betekent dit dat je als koper de keuze hebt uit 2,0-liter diesels en 1,5- of 2,0-liter benzinemotoren. Je kunt ook kiezen tussen een handgeschakelde versnellingsbak of een DSG-automaat, en tussen twee- of vierwielaandrijving.


Hoewel het tegenwoordig niet politiek correct is om het te zeggen: we waarderen de diesels in de Tarraco. Ze zijn beter opgewassen tegen het gewicht van een SUV van deze omvang, met een hoog sterk koppel dat voor een ontspannen rijervaring zorgt. De 150 pk dieselmotor met lager vermogen zal de meeste kopers bevallen, maar de 190 pk versie zorgt voor bijzonder moeiteloos rijden op de snelweg. De Tarraco wordt standaard geleverd met vierwielaandrijving en een automatische versnellingsbak - de gedroomde combinatie voor wie met een caravan reist..


Als je maar weinig kilometers maakt (of veel in de stad rijdt), ben je beter af met een benzine. Helaas is de 2.0-liter benzine bijzonder dorstig, en dus niet echt aan te bevelen. De 1,5-liter benzine is zuiniger, hoewel je bereid moet zijn om een versnelling of twee terug te schakelen als je in de buurt van heuvels komt of wilt inhalen.


De Tarraco is wendbaarder dan de Skoda Kodiaq, hoewel de auto nog steeds aanvoelt als een grote oude bus in vergelijking met de kleinere SEAT Ateca. En omdat de ingenieurs hebben geprobeerd om de Tarraco beter te laten rijden, is hij nogal stevig. Hij dreunt over kuilen en je moet flink afremmen voor verkeersdrempels. Het is beter op de 17- of 18-inch wielen dan de 19- of 20-inch legeringen waarmee de hightech-modellen zijn uitgerust.


Op het interieur.scoort de Tarraco heel goed. Het is misschien niet zo interessant om naar te kijken als dat van een Peugeot 5008, maar het is functioneel en voelt behoorlijk stijlvol aan. Alle modellen zijn uitgerust met een acht inch-mediascherm en een 10,25 -inch digitaal instrumentenpaneel achter het stuurwiel.


En de auto is natuurlijk heel praktisch. Er is veel ruimte voorin, met een hoge zitpositie en comfortabele stoelen. Volwassenen zullen even gelukkig zijn op de middelste rij, hoewel de stoelen op de derde rij echt alleen bedoeld zijn voor occasioneel gebruik. Moet je veel passagiers vervoeren, dan kijk je beter naar de saaie, maar uiterst praktische SEAT Alhambra, auto voor personenvervoer.


Alles bij elkaar genomen, neemt de SEAT Tarraco een bestaande succesformule (zoals gezien in de Skoda Kodiaq) over, en maakt die nog aantrekkelijker. Als je van een goed wendbare SUV houdt, die er stijlvol uitziet en over de nieuwste technologie beschikt, dan is de SEAT Tarraco inderdaad een zeer sterke keuze.


Is de SEAT Tarraco geschikt voor jou?

Zoals de meeste SUV's met zeven zitplaatsen is de Tarraco niet geschikt als je regelmatig zeven volwassenen wilt vervoeren. Maar het is nog steeds een zeer praktische keuze, met een stijlvol interieur dat goed is uitgerust voor het dagelijkse gezinsleven. De auto rijdt ook goed, met een brede waaier aan efficiënte benzine- en dieselmotoren.


Welk(e) SEAT Tarraco model/motor is de beste keuze?

We vinden de 2.0-liter TDI de beste van het gamma, hoewel je beter een benzine kunt nemen als je maar weinig kilometers rijdt. Wat de modellen betreft, kies je best voor een middenklasser - de SE Technology biedt alles wat de meeste kopers nodig hebben, zonder dat je veel betaalt.


Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de SEAT Tarraco?

Overweeg je een SEAT Tarraco,dan moet je ook de Skoda Kodiaq en Volkswagen Tiguan Allspace overwegen. Beide delen motoren en een platform met de Tarraco en dat maakt de keuze tussen beide moeilijk. De Tiguan Allspace is iets luxueuzer dan de SEAT, maar daar betaal je wel voor, terwijl de Kodiaq iets minder soepel rijdt (wat al dan niet een goede zaak kan zijn, afhankelijk van wat je zoekt).


Buiten de Volkswagen Groep zou je ook de stijlvolle Peugeot 5008 met zijn futuristisch interieur moeten overwegen. De Hyundai Santa Fe en Kia Sorento bieden waar voor hun geld, terwijl de Ford Kuga een andere sterke keuze is (hoewel hij niet met zeven zitplaatsen verkrijgbaar is).


Populaire modellen

 • SEAT Arona
 • SEAT Ateca
 • SEAT Ibiza
 • SEAT Leon
 • SEAT Mii

Terug naar boven