SEAT Mii review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2012
Categorie
Stadsauto
Brandstof
Benzine

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Klein, stijlvol: een verstandige aankoop

Voordelen

 • Voelt kwalitatief beter aan dan de standaard in deze klasse
 • Leuk om mee te rijden en nog comfortabel ook
 • Goedkoop in gebruik, behoudt zijn waarde ook vrij goed

Nadelen

 • De versie met automaat is zwak
 • Niet verkrijgbaar met de 90 pk turbomotor die beschikbaar is in de Volkswagen Up
 • Alleen vierzitters
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de SEAT Mii

"Het basisontwerp van de Mii is eenvoudig en verstandig. Hij lijkt nog het meest op een vierkante doos, zonder op een bus te lijken. Achteraan betekent dat een bijna verticale achterklep voor een optimale binnenruimte met een lange daklijn en korte overhangen aan beide uiteinden."

Je herinnert het je misschien niet, maar SEAT heeft al wel wat ervaring op de markt van stadsauto's. De Spaanse onderneming heeft al in de jaren tachtig een aanbod in dit gamma gehad, waarbij zij een bestaande auto van haar moederfabrikant van een eigen model voorzag. En zo gaat het verder met de Mii, die in 2012 werd geïntroduceerd en opvallend veel gelijkenissen vertoont met de Skoda Citigo en, belangrijker nog, de Volkswagen Up.


Dit trio van kleine auto's werd ontworpen om maximale binnenruimte en een volwassen gevoel te bieden, terwijl ze toch gemakkelijk te besturen zijn en goedkoop in gebruik. 


De Mii deelt zijn basis, mechaniek en interieur met zijn zusterauto's, terwijl het silhouet van het exterieur vrijwel identiek is, op een paar kenmerkende details na. De drie vrijwel identieke auto's van verschillende merken onderscheiden zich vooral op het vlak van prijs en specificaties. De Volkswagen legt de nadruk op semi-luxe en de Skoda op waarde, terwijl de Mii voor de stijlvolle aanpak kiest.


Aan de binnenkant houdt de Mii het simpel en verstandig. De ramen zijn enorm, waardoor er veel licht binnenvalt en het interieur luchtig aanvoelt, terwijl de lay-out van het dashboard ook het ruimtegevoel versterkt. De voornaamste bedieningselementen zijn centraal en hoog bij de bestuurder gemonteerd, met een beeldscherm. 


De instrumenten zijn ook duidelijk en aantrekkelijk, met een handige boordcomputer onderaan de snelheidsmeter. Luxueus is deze SEAT niet, maar de Mii biedt wel een gevoel van kwaliteit, zodat het niet lijkt alsof je gewoon de goedkoopste auto hebt gekocht die je je maar kon veroorloven.


Het motorengamma is ook supereenvoudig. De basismotor van de Mii is een 1,0-liter driecilinder die verkrijgbaar is in 60 pk en 75 pk. Beide versies hebben hetzelfde koppel van 95 Nm en, hoewel er niet veel te kiezen valt, is de extra trekkracht van de 75 pk de moeite waard - het brandstofverbruik en de emissies worden er niet slechter door, dus is het logisch om voor de sterkere optie te kiezen. Een handgeschakelde vijfversnellingsbak is standaard, het schakelen verloopt soepel en ongecompliceerd.


Ook de rest van de rijervaring is geslaagd: comfortabel, met een lichte maar directe besturing en een wegligging die boven de norm ligt die je zou verwachten van een auto van deze omvang en prijs. Ook hier komt de goede prestatie van het Mii-personage tot uiting.


De SEAT Mii is een zeer sympathieke auto. Deze auto kan alles wat je verwacht, en geeft je ook nooit het gevoel dat het een compromis is om niet voor een grotere auto te kiezen.


De SEAT Mii met benzinemotor is dan wel niet meer nieuw te koop, maar je kunt op zoek gaan naar de EV-versie.Is de SEAT Mii geschikt voor jou?

Zoals bij zowat elke stadsauto bepalen vooral de binnenruimte en de frequentie van lange ritten of de Mii in je leven past. 

Als eerste auto is deze Mii een zeer aantrekkelijke optie als hij binnen het budget valt, en zou zelfs voor kleine gezinsauto kunnen doorgaan. De Mii is geschikt voor lange ritten op de snelweg, maar dit zal je niet regelmatig willen doen, alleen al omdat de motor relatief hard moet werken om het tempo te kunnen bijhouden.


De Mii steekt gunstig af bij zijn belangrijkste concurrenten, hoewel de Skoda Citigo iets goedkoper is en de Volkswagen Up dat sterkere imago heeft, ook zonder veel meer te moeten betalen. Als je meer ruimte nodig hebt in je stadsauto, dan is de Hyundai i10 waarschijnlijk de beste keuze.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de SEAT Mii?

Er zijn heel wat Mii modellen om uit te kiezen, maar met slechts twee motoropties is er niet veel om over na te denken. De 60 pk-versie is prima, maar als je voor hetzelfde geld een 75 pk-model kunt krijgen, wordt het leven buiten de stad een beetje gemakkelijker. Sla de automatische versnellingsbak maar over, want die heeft last van gierende schakelbewegingen. Daardoor voelt de auto langzamer aan dan hij in werkelijkheid is.

Sla de basisuitvoering S over, want die heeft een vrij beperkte uitrusting, en ga voor de Ecomotive of SE. Beide hebben minimaal airco, vergrendeling op afstand en elektrisch bedienbare voorruiten, terwijl de SE ook een aantal leuke interieurdetails heeft. Kijk ook eens naar de vele speciale edities die later zijn verschenen. Die zijn echt de moeite waard. De Toca- en I-TECH-modellen zijn standaard uitgerust met een touchscreen, terwijl de Mii by Mango in speciale kleuren en met een chique interieurbekleding werd geleverd.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de SEAT Mii?

De Skoda Citigo en de Volkswagen Up lijken erg veel op elkaar: ze hebben hetzelfde interieur en dezelfde buitenkant, veel van dezelfde motoropties en - dat zal je wel niet verbazen - ze rijden op een vergelijkbare manier. Als je een tweedehands auto koopt, is het de moeite waard alle drie te overwegen en de auto te kiezen die het best binnen je budget past.

De drieling van de Peugeot 108, Citroën C1 en Toyota Aygo zijn ook allemaal het overwegen waard, omdat ze een vergelijkbare, lage kostprijs bieden en veel waar voor je geld. Ze zouden ook iets minder moeten kosten dan de gelijkwaardige SEAT. Een andere favoriet in de markt van de stadsauto's is de Hyundai i10, die niet zo fijn rijdt, maar ruimer is van binnen en goed gebouwd. Net zo betrouwbaar is de Kia Picanto.


Populaire modellen

 • SEAT Arona
 • SEAT Ateca
 • SEAT Ibiza
 • SEAT Leon
 • SEAT Mii

Terug naar boven