SEAT Ibiza review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2017
Categorie
Kleine hatchback
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Comfort wint het van het rijplezier

Voordelen

 • Lenige vering geeft egaal comfort
 • Verfijnd op alle snelheden
 • Lekker veel ruimte overal in de auto

Nadelen

 • SEAT zou meer standaarduitrusting kunnen aanbieden
 • Sommigen zullen de frisse besturing van eerdere Ibiza's missen
 • Ventilatiesysteem reageert traag
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de SEAT Ibiza

"De Ibiza is slim, stijlvol en aangedreven door een reeks mooie benzinemotoren. Daarmee is hij volwassener en gebalanceerder dan ooit. Met zijn enorme kofferbakruimte en verfijnde rijcomfort heeft hij je meer te bieden dan heel veel concurrenten."

De SEAT Ibiza is mechanisch gesproken bijna identiek aan de Volkswagen Polo en de Skoda Fabia. Dit model is echter een tikkeltje korter dan de Ibiza die hij vervangt en, mensen met smalle garages opgelet, 87 mm breder. Ook is de wielbasis ietsjes langer. Hiermee zijn rijcomfort en binnenruimte beide meer geworden.


De Ibiza is geen fascinerende auto om in te rijden, maar als je verfijning en praktische bruikbaarheid belangrijker vindt dan heel specifieke bochtdynamiek, dan is dit zeer zeker de goede kleine auto voor jou. Gezien de eisen van de meeste kopers van een kleine hatchback heeft SEAT ook hierin de juiste toon aangeslagen. De rijkwaliteit is eersteklas en de zachte vering strijkt de meest ruwe wegen voor je glad. Zelfs putdeksels worden genomen met een fijne, zachte bons.


Binnen is de auto groot genoeg voor vier volwassenen en de stoelen geven uitstekende ondersteuning voor de rug en bovenbenen. Er is ook veel opbergruimte, met diepe deurvakken en een handige verzameling bekerhouders. De kofferbak van 355 liter is enorm voor een auto van dit formaat en echt veel beter dan in de Fiesta of zelfs de Focus hatchback. Het enige wat een beetje tegenvalt is de ventilatie. Er zit standaard airconditioning op, maar het systeem is log en langzaam, dus op een koude morgen kan het zomaar gebeuren dat je 10 minuten op warme lucht zit te wachten.


De driedeurs SC versie van de Ibiza bestaat in deze generatie niet meer. Niet getreurd, bijna alle kopers gingen toch al voor de vijfdeurs hatchback. Dit betekent ook dat je altijd de praktische bruikbaarheid van de vijfdeurs hebt, ongeacht de uitvoering die je kiest.


De motorreeks omvat drie- en viercilinder benzinemotoren, met de 1,0 TSI als het paradepaardje. Deze driecilinder benzinemotor met turbolader is een van de allerbeste, en bestaat in twee versies, de 95 pk en 115 pk. Beide hebben een rendement rond de 1 op 21 (4,70 l/100 km). Een 150 pk 1,5 TSI en een 1,6 TDI met 80 pk of 95 pk zijn ook beschikbaar.


Kijken we naar het grote plaatje, dan is de Ibiza een zeer goede kleine auto. Hij is supercomfortabel en praktisch, en weinig van zijn concurrenten kunnen op tegen zijn opvallend goede benzinemotoren. 


Het enige gebied waarop hij achterblijft zijn de mogelijkheden qua specificaties. Het niveau van de standaarduitrusting is ronduit mager, dus moet je extra betalen voor basale dingen zoals DAB-radio, navigatie met touchscreen en cruise control. In vergelijking met de SEAT bieden de Ford Fiesta en Suzuki Swift meer uitrusting voor dezelfde prijs, al maakt de eerste dat weer goed met lagere gebruikskosten.


 Is de SEAT Ibiza geschikt voor jou?

Hoewel er veel wordt gepraat over hoe goed bepaalde kleine hatchbacks door de bocht gaan, willen de meeste van ons in de praktijk een comfortabele auto, en dat is de SEAT Ibiza. Zijn soepele ophanging verwerkt de klappen die de meeste wegdekken hem geven erg goed, waardoor de inzittenden uitgerust op hun plaats van bestemming komen in plaats van door elkaar geschud.


Deze verfijnde karaktertrek van de Ibiza wordt verder versterkt door de motoren die vrijwel in stilte hun werk doen. En binnenin biedt hij je meer ruimte dan ongeveer iedere andere kleine hatchback op de Kia Rio na. Dat wil zeggen dat de SEAT geschikt is als de enige auto voor gezinnen, dankzij de beschikbare ruimte op de achterstoelen en in de achterbak.


Waar je bij de SEAT over na moet denken is hoeveel je bereid bent extra neer te leggen voor aanvullende uitrusting. Op de meeste modellen is de standaardspecificatie zodanig dat je tenminste een paar opties moet aanvinken om de Ibiza op hetzelfde niveau te brengen als zijn directe concurrenten, waardoor de prijs omhoog gaat.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de SEAT Ibiza?

Zonder aarzeling zouden wij meteen mikken op de 1,0 TSI turbo benzinemotor. Hij bestaat met twee vermogensoutputs, 95 en 115 pk. Neem de versie met meer vermogen, want die heeft dezelfde brandstofzuinigheid als die met minder vermogen, maar beschikt over meer puf voor op de snelweg.


Op snellere wegen is deze motor soepel en stil. Hij heeft genoeg power achter de hand om ook steilere hellingen met gemak te nemen of een volle lading mensen en bagage te vervoeren. Ook kun je kiezen uit de makkelijk schakelende handmatige versnellingsbak met zes versnellingen of de gelikte zeventraps automatische transmissie met dubbele koppeling.


Deze motor bestaat alleen in combinatie met de hogere uitrustingsniveaus, niet met SE of SE Technology, wat prima is wat ons betreft want die hogere modellen zijn ook guller met de standaarduitrusting. 


Welke auto's zijn vergelijkbaar met de SEAT Ibiza?

Je kunt het niet hebben over rivalen van de SEAT Ibiza zonder de Ford Fiesta, Opel Corsa of Volkswagen Polo te noemen. Het chassis van de Ibiza komt grotendeels overeen met dat van de Polo maar de eerste is betaalbaarder. De Fiesta rijdt scherper, en de Corsa kan zich goed meten met de SEAT op het gebied van comfort.


Andere auto's in deze klasse waar je aan kunt denken, als je ruimte en comfort wilt die vergelijkbaar zijn met de Ibiza, zijn de Skoda Fabia en Kia Rio. Of de Toyota Yaris, Mazda 2 en Honda Jazz, die goede kwaliteit leveren. Vergeet de Franse collega's niet: de Peugeot 208 en Renault Clio.


Populaire modellen

 • SEAT Arona
 • SEAT Ateca
 • SEAT Ibiza
 • SEAT Leon
 • SEAT Mii

Terug naar boven