SEAT Ateca review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2016
Categorie
Crossover
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Modieuze, sportieve crossover SUV

Voordelen

 • Behendige besturing
 • Heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding op de tweedehands markt
 • Zou behoorlijk goedkoop in het gebruik moeten zijn

Nadelen

 • Het interieur maakt niet speciaal een boeiende indruk
 • Levert een stuggere rit op dan de Skoda Karoq
 • Modellen met vierwielaandrijving zijn slurpers
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de SEAT Ateca

"De SEAT Ateca is een van de beste crossovers op de markt, en is een sterke concurrent voor rivalen als de Skoda Karoq, Nissan Qashqai en Kia Sportage. Hij ziet er sportief uit, rijdt goed, en biedt je veel waar voor je geld. Kortom: een heel overtuigende auto om tweedehands aan te schaffen."

Er zijn tegenwoordig steeds minder kopers voor auto's als de Ford Focus en Volkswagen Golf. Iedereen wil een crossover SUV, met die hoge zitpositie en een functioneler interieur, waarvoor je weinig inlevert qua manier van rijden of betaalbare gebruikskosten.


De SEAT Ateca is een van vele heel capabele crossovers op de markt. Hij heeft dezelfde mechanische onderdelen als de Volkswagen Tiguan en Skoda Karoq, al is hij wat sportiever dan die twee auto's. Hij concurreert met collega's als de Nissan Qashqai, Peugeot 3008 en Kia Sportage.


Het interieur lijkt erg op dat van de nieuwste generatie van de SEAT Leon, dus het heeft een mooi dashboard met een acht inch mediasysteem, naast handige knoppen voor de climate control en dergelijke. Het is geen opwindend interieur, ook niet als je je verbeelding gebruikt. Maar het voelt goed gemaakt, en comfortabel. Als je luxe materialen wilt, dan kun je beter naar een Volkswagen Tiguan kijken.


Toch is het een erg praktische auto. Er is bergen ruimte voorin, en ook volwassenen achterin kunnen erg gemakkelijk zitten dankzij een gulle hoeveelheid hoofd- en beenruimte. Je kunt zelfs drie mensen op een rijtje zetten zonder al teveel ongemak.


De kofferbak kan meer herbergen dan de meeste auto's in zijn klasse, er is ruimte tot 510 liter bagage (let op: modellen met vierwielaandrijving hebben net wat minder ruimte). Als je meer plaats nodig hebt, kun je de achterstoelen makkelijk inklappen, al wordt de kofferbakvloer niet geheel vlak. Er is ook geen vernuftige schuivende achterbank.


Je hebt enorm veel keus in benzine- en dieselmotoren, maar als je een hybride versie wilt moet je naar een andere auto op zoek. Ook kun je kiezen uit handgeschakelde en automatische versnellingsbakken, net als tussen twee- en vierwielaandrijving. Wij zouden die laatste alleen kiezen als je het echt nodig hebt, want al is het erg nuttig om trailers uit modderige weilanden te trekken, het zorgt ook voor een flinke daling van het brandstofrendement.


Doe een verstandige koop, dan zal de SEAT Ateca een heel betaalbare auto zijn om te rijden. Modellen op benzine hebben een rendement tot 1 op 18, en de zuinigste diesels zouden in de praktijk de 1 op 23 moeten kunnen halen. De afschrijving betekent dat de Ateca op de tweedehands markt veel waar voor zijn geld vertegenwoordigt.


De SEAT Ateca is vrij makkelijk te rijden dankzij het goede zicht en de redelijk compacte afmetingen (en dan hebben we het nog niet gehad over de parkeersensoren en camera's op de modellen met hoge specificaties). Hij stuurt beter dan de Skoda Karoq, omdat hij erg gecontroleerd door de bocht gaat. Het rijcomfort is wel wat aan de stugge kant, helemaal als je er een koopt met grote lichtmetalen wielen.


Je zult geen spijt krijgen van je aankoop van een SEAT Ateca. Het is een van de meest capabele allround auto's in zijn klasse, met efficiënte motoren en een sterke bezetting van modellen. Ons belangrijkste bezwaar is dat de Skoda Karoq een wat comfortabeler keus is.


Is de SEAT Ateca geschikt voor jou?

Als je een modieuze en ook ongelooflijk capabele crossover SUV wilt, dan zou de SEAT Ateca wel eens dé auto kunnen zijn voor jou. Hij rijdt goed, is goedkoop in gebruik en is waarschijnlijk een betrouwbare auto. Denk na over een andere auto als je een lekker zachte vering wilt, maar kleine wielen helpen hier ook bij.


Wat is de beste keus qua model/motor voor de SEAT Ateca?

De 1,5 liter benzine zal voor de meeste kopers de juiste motor zijn, omdat hij fatsoenlijke prestaties met lage gebruikskosten combineert. Er is geen gebrek aan verschillende uitrustingsniveaus om uit te kiezen. Wij raden je een model met midden-specificaties aan zoals de Ateca FR. Wil je de nieuwste technologie, ga dan voor een model uit 2020 of later.

Welke auto's zijn vergelijkbaar met de SEAT Ateca?

Er is geen gebrek aan zeer capabele alternatieven voor de SEAT Ateca. Je zou ook moeten kijken naar de Skoda Karoq (die een familielid van de Ateca is), en naar de iets meer premium Volkswagen Tiguan. Wij waarderen ook de eigenzinnige Peugeot 3008, en de Renault Kadjar is ook een zeer capabele auto. Natuurlijk is er dan nog de heel populaire Nissan Qashqai, en de Hyundai Tucson en Kia Sportage hebben allebei een lange garantieperiode.

Populaire modellen

 • SEAT Arona
 • SEAT Ateca
 • SEAT Ibiza
 • SEAT Leon
 • SEAT Mii

Terug naar boven