Renault Koleos review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2016
Categorie
SUV
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Grote SUV zonder zeven stoelen

Voordelen

  • Alle ruimte voor vijf mensen en hun spullen
  • Comfortabel om mee te rijden
  • De kleinere diesel is zuinig en pittig

Nadelen

  • Je kunt hem niet met zeven plaatsen krijgen
  • Reeks motoren is beperkt
  • Bouwkwaliteit voelt niet zo goed als in een Skoda Kodiaq
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Renault Koleos

"De Renault Koleos is gebaseerd op de Nissan X-Trail, en is een grote, gezinsvriendelijke SUV. Er zit heel veel ruimte aan de binnenkant, en hij heeft een royale standaarduitrusting. Maar de beperkte variatie in uitvoeringsniveaus en motoren, die ook nog eens vrij duur zijn, drukt zijn aantrekkingskracht. Net als het soms matige rijcomfort op 19 inch wielen."

De Koleos wordt uitsluitend met vijf stoelen verkocht, maar de achterbank is wel 1.300 mm breed en daar is megaveel beenruimte voor grotere kinderen of tieners. Het standaard panoramische glazen dak zit de hoofdruimte voor hele lange mensen wel in de weg. De kofferbak is groot, breed en vlak. Er is meer dan genoeg plaats voor grote dingen zoals buggy's en wekelijkse boodschappen.


Voorin is waar de Koleos het meeste indruk maakt, met luxe en slijtvaste materialen en veel technologie. R-Link realtime navigatie, een digitaal instrumentenscherm, climate control in twee zones, lane departure warning, Android Auto en Apple CarPlay zijn allemaal standaard aanwezig. Daar had je dan ook wel op gerekend, er zijn immers maar twee uitvoeringsniveaus. De duurdere modellen hebben luxedingen zoals leren stoelen en een elektrische achterklep.


De reeks motoren is alleen maar diesel: één 1,6 liter dCi met 130 pk, en één 2,0 liter dCi met 175 pk. De Koleos wordt standaard alleen aangedreven op de voorwielen, maar als je extra tractie nodig hebt, dan is de 2,0 dCi ook beschikbaar met aandrijving op alle wielen. Ook kun je kiezen uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of een X-Tronic CVT automatische transmissie. Geen van de dieselmotoren heeft de toevoeging van AdBlue nodig.


De prestaties zijn riant, maar niet spectaculair. Het geluid dat de motor maakt is minimaal. Net als bij de Kadjar is de versnelling vanuit stilstand in het geval van de 1,6 dCi 130 aan de trage kant. De 175 pk 2,0 is echter gelijkwaardig aan de motor in een Discovery Sport, de Ingenium 180 diesel, of in een F-Pace. De Koleos is op de weg makkelijk te besturen, met lichte bedieningen, en een goede controle over de carrosserie in de bochten. De 18 inch lichtmetalen wielen 'Agapi' met banden van profiel 60 verbeteren het rijcomfort gigantisch vergeleken met de 19 inch wielen. Die kleinere wielen zitten standaard op de basisversie, en zijn optioneel op de Signature. Maar bij het rijden in de stad is hij niet zo wendbaar: de besturing is wel secuur, maar niet snel.


De motoren bestaan alleen maar op diesel, en de startprijs is hoog, wat de aantrekkelijkheid van de Koleos beperkt. Een Skoda Kodiaq heeft meer zitplaatsen en is comfortabeler, terwijl een Nissan X-Trail goedkoper is. Kun je een Koleos vinden met een goeie deal, dan heb je toch een ruime auto te pakken die bestand is tegen het gezinsleven, en vol zit met standaarduitrusting.

Populaire modellen

Terug naar boven