Renault Kadjar review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2015
Categorie
Crossover
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

Ruime en betaalbare gezins-SUV

Voordelen

  • Smaakvol exterieurontwerp is aantrekkelijker dan veel andere SUV's
  • Zowel de diesel- als de benzinemotoren zijn zuinig
  • Standaarduitrusting is goed (behalve op de basismodellen)

Nadelen

  • Zicht naar achteren is slecht zonder achteruitrijcamera
  • De kwaliteit van het interieur kon beter
  • De manier van rijden is nu niet echt bevredigend
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Renault Kadjar

"De snelle opkomst van de SUV valt zelfs op voor wie er niet op let. Het lijkt wel of de helft van de auto's op de weg nu een hoog op zijn wielen rijdende gezinswagen is. Maar zij zijn praktischer in gebruik en ook betaalbaar geprijsd, dus is het niet moeilijk te zien waarom ze zo in trek zijn."

Binnen het alsmaar groeiende gezelschap van concurrenten probeert de Renault Kadjar een graantje mee te pikken uit het SUV-veld door een gedistingeerde styling te bieden, gecombineerd met een interieur dat slim ingedeeld en ruim is. Verwant zijn aan de populaire Nissan Qashqai is al een sterk uitgangspunt, maar Renault voegt zijn eigen Gallische draai aan het recept toe. 


De allure van de Kadjar leunt sterk op zijn styling van het exterieur. Met zijn opvallende grille, welgevormde flanken en veel chromen details onderscheidt hij zich zeker van de massa SUV's. De lichtere kleuren lak zullen grijze dagen zeker opfleuren, ook al is het interieur meer monochroom.


Anders dan de buitenkant, is de binnenkant van de Kadjar een kwestie van verstand. Je moet rekenen op veel zwart en grijs kunststof, met hier en daar chromen details. Kenmerken zoals een digitale snelheidsmeter met instelbare kleuren helpen, maar dan nog is de Kadjar duidelijk 'feestje van buiten, doelmatigheid van binnen'. Sommige van de kunststof afwerkingen voelen wat goedkoop aan, en een rammelend dashboard is niet ondenkbaar. 


Waar de Kadjar duidelijk in zijn element is, is in de hoeveelheid ruimte die hij achterin biedt. De achterbank kan met gemak drie kinderen kwijt, en is voor twee volwassenen volkomen aanvaardbaar. Er zouden geen klachten moeten zijn over hoofd- of beenruimte, en ook de achterstoelen zijn goed opgevuld. 


Ook de kofferbak van de Renault wint het van die van de Nissan Qashqai in ruimte en bruikbaarheid. Met zijn capaciteit van 472 liter is hij 42 liter groter dan de Nissan, wat de Kadjar dichter in de buurt brengt van de leidende rivalen in zijn klasse zoals de SEAT Ateca en Peugeot 3008. Slimme bagage-oplossingen zijn bijvoorbeeld een kofferbak met twee niveaus op de luxere modellen, en achterstoelen die invouwen door aan een hendel in de kofferbak te trekken. 


De standaarduitrusting van de Kadjar is royaal. Alle modellen krijgen airconditioning, cruisecontrol, DAB-radio en Bluetoothverbinding voor mobiele telefoons. De duurdere modellen hebben kenmerken zoals leren stoelen en een krachtig Bose geluidssysteem. 


Renault biedt een breed scala benzine- en dieselmotoren aan, die meer gericht zijn op brandstofrendement dan op uitgesproken prestaties. Je zult dus geen snelheidsrecords kunnen breken met de Kadjar, maar je hoeft wel minder vaak naar het tankstation. De wegligging is acceptabel voor een gezins-SUV, maar het rijcomfort is wat aan de stugge kant in de modellen met de 19 inch lichtmetalen wielen. 


De Kadjar is verkrijgbaar met optioneel vierwielaandrijvingssysteem, waardoor hij verder van het gebaande pad af kan gaan. In werkelijkheid is de Kadjar echter zinvoller op het asfalt, als een trouw extra gezinslid.


Dit is niet de meest opwindende SUV om te kopen of te rijden, maar de Kadjar zal alle huishoudelijke uitdagingen aankunnen die je van hem vraagt. 

Is de Renault Kadjar geschikt voor jou?

Als je een betaalbare en ruime SUV wilt voor een snelgroeiend gezin, dan zou de Renault Kadjar wel eens een schot in de roos kunnen zijn.


Hoewel de Nissan Qashqai de standaardkeus is geworden in deze sector, wil niet iedereen de kudde volgen. De Kadjar heeft allerlei goede eigenschappen gemeen met de Nissan, maar voegt daar extra ruimte en praktische bruikbaarheid aan toe. Ook zijn de standaard uitrustingsniveaus van de Renault genereus.


Doe je daar de voordelen van zuinige motoren en een charmant exterieurontwerp bij, dan heb je een aantrekkelijk pakketje voor wie veelzijdig vervoer nodig heeft. 


De kern van de Kadjar is zijn gezinsvriendelijke karakter, een SUV die geschikt is voor iedere dag. Nee, het is niet de meest opwindende of meeslepende auto om op je oprit te zetten, maar daar is hij ook niet voor gemaakt.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Renault Kadjar?

Een van de belangrijke sterke punten van de Kadjar reeks is dat bijna alle uitvoeringsniveaus genereus zijn uitgerust. Het belangrijkste advies is om uit de weg te blijven van de basismodellen: Expression+ op de auto's van voor de facelift, en Play voor de modellen na de update. Het is ook de moeite waard om de grootste 19 inch lichtmetalen wielen aan de wilgen te hangen, want die kunnen het rijcomfort bederven.


De uitvoering Dynamique Nav van voor de facelift heeft die dan ook niet, maar wel satellietnavigatie, climate control in twee zones, en aanvullende veiligheidsfuncties. Na de update van 2018 is er het model Iconic, dat ruim voorzien is van uitrusting, maar wel de 19 inch wielen heeft. 


In de stad levert de 140 pk 1,3 liter TCe motor voldoende power terwijl hij toch mooi zuinig blijft. Van de populaire dieselmotoren levert de 1,5 liter dCi het beste brandstofrendement terwijl hij toch geschikt is voor langere ritten. 


Voorkom dat je extra betaalt voor een model met vierwielaandrijving, tenzij je er zeker van bent dat je dat echt nodig hebt.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Renault Kadjar?

De markt voor gezins-SUV's groeit nog steeds explosief, dus er zijn talloze concurrenten voor de Kadjar. De Qashqai van Nissan, die zijn platform en motoren deelt met de Renault, is de meest voor de hand liggende rivaal. Die heeft een interieur van hogere kwaliteit, maar minder ruimte binnen.


Andere betaalbare mogelijkheden zijn onder andere de SEAT Ateca en Peugeot 3008, die allebei een grotere kofferbak hebben dan de Kadjar. De Ford Kuga, Skoda Karoq en Volkswagen Tiguan sluiten zich aan bij de groeiende rij rivalen. Een alternatief is de Renault Megane Sport Tourer, die een grotere kofferbak heeft dan de Kadjar, maar dan in de gedaante van een stationwagen.

Populaire modellen

Terug naar boven