Mercedes-Benz X-Klasse review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2017
Categorie
Pick-up
Brandstof
Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

De Mercedes-Benz onder de pick-ups

Voordelen

  • Het imago van Mercedes-Benz
  • Aantrekkelijke styling
  • Mooi interieur plus een praktische laadbak

Nadelen

  • Duur in de aanschaf
  • Alleen de hogere uitvoeringen geven het echte Mercedes-Benz gevoel
  • Nissan-wortels schemeren erdoorheen
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes X-Klasse

"De X-Klasse is een begerenswaardige premium pick-up, mooi om te zien, met een prettige cabine en de optie van een heerlijke V6-motor. De moeilijkheid is dat hij zo duur is, en dat is hij in een sector waar men op de dubbeltjes moet letten. Het is een aantrekkelijk voertuig, maar voor veel kopers ligt hij toch net buiten bereik."

Mercedes-Benz is een gigantisch, wereldwijd autobedrijf dat zich in bijna iedere voertuigsector laat gelden. Heel lang was de markt voor pick-ups daarop de grote uitzondering. Totdat Mercedes dat via een alliantie met Renault-Nissan eindelijk rectificeerde in 2017, toen de X-Klasse werd gelanceerd: een 'sjieke pick-up'. Hij was het helemaal voor mobiele bouwvakkers die in de lift zitten.


Het is niet onmiddellijk zichtbaar dat deze pick-up gebaseerd is op een Nissan Navara. Er zijn veel verschillen, zeker aan de voorkant, waar de grote driepuntige ster van Mercedes-Benz op de grille schittert. Hij heeft een sportieve, agressievere uitstraling dan de meeste reguliere auto's van het merk, wat een weerspiegeling is van de voorkeuren van de beoogde kopers.


Het interieur is ook extreem goed opgesierd. Dat ziet eruit als een heuse Mercedes-Benz. De wijzerplaten, het infotainmentscherm en zelfs de ventilatieopeningen komen je waarschijnlijk bekend voor als je in een E-Klasse of zelfs een S-Klasse hebt gereden. Er zijn een aantal prachtige details in het ontwerp, zoals een optie voor afwerking met een zeer aantrekkelijke houtimitatie.


Dat gezegd hebbende, beantwoordt de interieurkwaliteit niet aan de verwachtingen van wie een andere Mercedes-Benz heeft gereden, die is namelijk niet helemaal op het gebruikelijke niveau van het merk. Maar dat kun je ook als voordeel zien: de materialen zijn niet zo soft touch, maar waarschijnlijk kunnen ze beter tegen intensief gebruik.


Aan de praktische veelzijdigheid is ook niet getornd. De X-Klasse heeft een trekcapaciteit van 3,5 ton, en een grote laadbak, en zelfs ruime achterstoelen met hun eigen portieren. De Nissan Navara is exemplarisch voor de praktische inzetbaarheid en de X-Klasse volgt zijn voorbeeld.


Het is geen verrassing dat de motoren alleen op diesel zijn: een 2,3 liter viercilinder motor die ofwel 163 pk (in de gedaante X 220 d), ofwel 190 pk levert (die heet de X 250 d). Het is een effectieve motor, zeker de 190 pk versie met het grotere koppel, maar niet iets speciaal bijzonders. Hij voelt wat teveel 'Nissan'. Dat is waarom we sterk de voorkeur geven aan de X 350 d V6-motor. Die produceert 258 pk, en nog meer trekkracht dan de andere motor.


De V6 kost echter veel meer, en dat benadrukt de belangrijkste tekortkoming van de X-Klasse nog verder: de zeer hoge prijzen. Zelfs zonder btw is hij duur, en als je hoger in de reeks gaat zitten om de kenmerken te hebben die je verwacht van het merk Mercedes-Benz, dan wordt hij alleen maar nog prijziger. Voor een machine die het tegen mainstream rivalen moet opnemen is dat misschien teveel gevraagd.


De driepuntige ster is begeerlijk, maar is die werkelijk zó begeerlijk? Niet in het minst omdat ook de gebruikskosten heftig zijn. Het tegenargument is dat dit echt, hoe zullen we het zeggen, ja, de Mercedes-Benz onder de pick-ups is, en het is ontegenzeggelijk een voertuig dat indruk maakt. Hij verleent je veel meer status dan bijvoorbeeld een Nissan, een Mitsubishi of een Isuzu.


Als bedrijfsvoertuig is de Mercedes-Benz X-Klasse heel aanlokkelijk om in in te stappen. Hij heeft een aandrijfsysteem op alle wielen met goede specificaties, en met nog meer elektronische ondersteuning als je omhoog gaat in de serie. Als je op zoek bent naar een alternatief voor een premium SUV dat je tijdens de werkweek lekker kunt laten zwoegen, dan is de X-Klasse het overwegen waard. Als je het je kunt veroorloven dan...

Is de Mercedes X-Klasse geschikt voor jou?

Voor het ultieme opscheppen aan de balie van de bouwmarkt gaat er niets boven het rinkelend neerleggen van je Mercedes-Benz sleutels. Dat betekent instant respect van je collega's die in een Ford of een Mitsubishi rijden, en het definitieve bewijs dat het met je bedrijf goed genoeg gaat om de lijvige extra aankoopprijs of maandelijkse leasekosten te dragen.


Maar op het gebied van bruikbaarheid levert de X-Klasse niets in hoor. Hij heeft het robuuste karakter van de Nissan Navara overgenomen, en houdt dat intact. De versie met de krachtige V6 is zo mogelijk nog handiger, simpelweg vanwege die overdaad aan trekkracht die hij bezit.


Maar als je bedrijf een kleiner budget heeft, dan moet je ofwel genoegen nemen met een back-to-basics X-Klasse, of de driepuntige ster inruilen voor een logo dat wat meer gewoontjes is. Blijkbaar kunnen zelfs pick-ups een premium prijskaartje hebben.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes X-Klasse?

Wij zijn gek op de X 350 d V6. Het is een supermotor, die 258 pk levert, en die deze pick-up met dubbele cabine een passend rijk en luxe gevoel verleent. Het probleem is dat de catalogusprijzen er niet om liegen, dus hoewel het de meest aanlokkelijke versie is, is het in de praktijk niet noodzakelijk de beste keus voor kopers van een pick-up.


Dit is waar de 190 pk viercilinder diesel om de hoek komt kijken. Nee, hij is niet zo soepel als die andere, maar hij heeft genoeg pit op zijn eigen manier, en kost heel wat minder. Ook levert hij een beter brandstofrendement, dus is hij goedkoper in gebruik: belangrijk als je werkvoertuig door de boekhouding van een klein bedrijf moet worden gedragen.


Er zijn drie niveaus qua uitvoering. Maar de eerste, Pure, is wel erg basaal. Die heeft namelijk niet eens gelakte bumpers of lichtmetalen velgen. De beste waarde vertegenwoordigt de Progressive. De Power heeft veel fancy extra's die er geweldig uitzien op je oprit, maar niet per se goed tegen het heavy duty gebruik op het bouwterrein bestand zijn.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes X-Klasse?

Het meest evidente alternatief voor de Mercedes-Benz X-Klasse is het voertuig waar hij losjes van is afgeleid: de Nissan Navara. Die machine heeft in de loop der jaren een formidabele reputatie opgebouwd om zijn stevigheid, en heeft dan ook een behoorlijk grote aanhang.


De Mitsubishi L200 is een andere populaire pick-up, net als de Isuzu D-Max. Een semi-premium concurrent vinden we in de gedaante van de Volkswagen Amarok (het Duitse merk biedt zelfs een versie met een eigen V6 aan), en van de Ford Ranger. Die heeft namelijk een duur, zonderling topmodel met de naam Raptor, dat de mensen met het geld voor een X-Klasse ook zou kunnen verleiden.


Dan is er nog de legendarische Toyota Hilux, een icoon van een pick-up waar we niet omheen kunnen. Die is ongeëvenaard op het gebied van betrouwbaarheid, capaciteit en goede reputatie.

Populaire modellen

Terug naar boven