Mercedes-Benz V-Klasse review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2015
Categorie
MPV
Brandstof
Diesel

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

Groot en luxueus, maar prijzig

Voordelen

  • Mooi om te zien, en een goed imago
  • Van binnen heel veel ruimte voor acht
  • Heeft een soepele manier van rijden

Nadelen

  • Zelfs het basismodel is duur
  • Dieselmotoren kunnen rauw klinken
  • Autostoelen zijn zwaar om te verplaatsen
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes V-Klasse

"Hoewel we niet kunnen ontkennen dat de Mercedes V-Klasse zijn wortels heeft in de bestelwagendivisie van het bedrijf, is deze luxueuze MPV heel veel meer dan een grote doos waar wat stoelen in zijn gekwakt. Het interieur van de V-Klasse heeft meer gemeen met een luxe sedan dan met een bestelwagen of een MPV. Luxueuze materialen, een hoogwaardig dashboard, en een uitstekende verfijning, zelfs op de snelweg."

Er zitten standaard acht stoelen in, of zeven als je kiest voor een van de luxere varianten. De achterstoelen kunnen naar voren en achteren schuiven, of worden omgedraaid zodat passagiers naar elkaar kijken in plaats van in de rijrichting. Je kunt de indeling aanpassen om de laadruimte te maximaliseren, of de ruimte voor de passagiers, afhankelijk van het type gebruik van de V-Klasse. Je kunt er zelfs voor kiezen om maar vier stoelen te hebben, zodat de V-Klasse wordt omgetoverd tot een rijdend kantoor of een limousine.


De elektrische zijschuifdeuren zijn standaard, waardoor de passagiers makkelijk kunnen instappen. Ook de achterklep werkt elektrisch. Die kun je bovendien instellen om te stoppen op een vastgestelde hoogte, wat handig is in parkeergarages met lage verdiepingen. Heel praktisch is dat je het raamgedeelte ervan afzonderlijk open kunt doen, zodat je ook op hele krappe plekken kleine voorwerpen kunt inladen.


Het niveau van comfort is erg goed, zowel voor- als achterin. Dit is dankzij de standaard leren bekleding en, in de variant Extra Long, de climate control achterin. De voorstoelen zijn standaard verwarmd. De standaarduitrusting is goed, inclusief een infotainmentsysteem dat is overgenomen uit de nieuwste A-Klasse, met MBUX voor bediening met stemcommando's, en een totaalpakket aan connectiviteit.


De meeste modellen V-Klasse worden aangedreven door de 2,0 liter turbodieselmotor die 163 pk en 380 Nm koppel produceert. Die is capabel genoeg om het voertuig met volle belading te verplaatsen op snelwegsnelheid, en is redelijk stil en verfijnd tenzij je hem erg pusht. Hij rijdt ontspannen dankzij de standaard toegepaste negentraps automatische transmissie, die ook in de krachtigere versie V 300d zit.


De 300d is ook een 2,0 liter maar heeft een meer substantieel vermogen van 239 pk, plus een gewichtige trekkracht van 500 Nm. Samen zorgen die ervoor dat deze V-Klasse boven de 100 km/u uitkomt vanuit stilstand in slechts 7,8 seconden, in het geval van het model met de standaard wielbasis. Indrukwekkend is dat. En de V-Klasse kan ondertussen ook een gecombineerd rendement leveren van 6,24 l/100 km.


Net zo belangrijk als zijn goede acceleratie en fatsoenlijke zuinigheid, is de manier waarop de V-Klasse zich over de weg beweegt. Het heeft geen enkele zin om een luxueus interieur te hebben als de vering op iedere hobbel crasht. Gelukkig is de Mercedes goed in het gladstrijken van het wegdek, en de motoren zijn aangenaam rustig tenzij je ze dichtbij hun toerentallimiet laat werken.


De V-Klasse is niet zo betaalbaar als een Ford Tourneo Custom of een Volkswagen Caravelle, maar als je een echt luxe, upmarket ruimtewagen nodig hebt, is hij zijn extra investering zeker waard. De luxueuze sedan-achtige cabine, de uitstekende geluidsisolatie, de royale hoeveelheid ruimte, de kwaliteit van de afwerking, zijn veelzijdigheid en hoge specificaties maken dat de V-Klasse inderdaad boven de concurrenten uitsteekt.

 Is de Mercedes V-Klasse geschikt voor jou?

Als je een grote familie hebt die je de hele tijd van hot naar her rijdt, of je bent een grootindustrieel die geen tijd heeft om reistijd te verdoen, dan is de Mercedes V-Klasse de MPV voor jou. In zijn standaard vorm heeft hij zeven zitplaatsen, dus je kunt de kinderen en oma er in alle comfort in kwijt.


De modellen met hogere specificaties hebben zeven zitplaatsen, of je kunt kiezen voor minder stoelen om meer loungeruimte te creëren. De versies met de langere carrosserie hebben standaard acht zitplaatsen. Er zijn talloze mogelijkheden om het interieur nog weelderiger te maken, en er zijn drie carrosserielengtes om precies zoveel mensen en bagage mee te nemen als jij wil.


Er is maar één keus qua motor in de V-Klasse, maar die 2,0 liter turbodiesel is verkrijgbaar in een hogere en een lagere vermogensoutput. De minder krachtige versie is voor de meeste wensen helemaal prima. De versie met hoger vermogen is een soort verkapte hot hatch dankzij het tempo waarmee hij kan versnellen. Ze hebben allebei standaard een strakke negentraps automaatbak.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes V-Klasse?

Laten we er geen doekjes om winden: welk model V-Klasse je kiest heeft alles te maken met de dikte van je portemonnee. De prijzen beginnen al hoog voor het model Sport met de standaard lengte, en gaan vanaf daar steil omhoog. Wij zouden de versie Sport nemen, omdat die standaard acht stoelen heeft, wat zorgt voor de maximale veelzijdigheid voor passagiers en bagage.


Wat de lengte van de carrosserie betreft is het model Extra Long degene die je moet hebben: meer ruimte voor bagage, en de stoelen kunnen worden ingesteld op meer beenruimte. Maar als je daarentegen vooral in de stad rijdt en je moet het gevaarte in kleine parkeervakken manoeuvreren, dan is het model met de standaard wielbasis geschikter.


Wat het aandrijfsysteem betreft is de V 220d alles wat je nodig hebt, en die heeft ook al standaard de strakke negentraps automatische versnellingsbak. Hoewel het genieten is om het extra tempo van de V 300d tot je beschikking te hebben, is de meerprijs die je neer moet leggen voor dat extra vermogen voor de meeste bestuurders moeilijk te verantwoorden.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes V-Klasse?

De natuurlijke rivaal voor de Mercedes V-Klasse is de Caravelle van Volkswagen. Die heeft niet alleen de zitplaatsen om tegen de Merc op te kunnen, maar óók een aantrekkelijk logo. Net als de V-Klasse is die Volkswagen duur in de aanschaf en compenseert dit met sterke restwaardes en een zeer comfortabele cabine.


De Citroën SpaceTourer en de Peugeot Traveller zijn betaalbaarder alternatieven voor de Mercedes en die rijden allebei erg goed. De Toyota Proace Verso is een andere om over na te denken, al kan die zijn oorsprong als bestelwagen niet zo goed verbergen als de Mercedes, je merkt dat in de manier waarop hij rijdt.


De Tourneo Custom van Ford is de andere grote speler in het segment van de grote MPV. Die rijdt goed, is betaalbaarder dan de Mercedes, maar geeft je niet datzelfde sjieke gevoel.

Populaire modellen

Terug naar boven