Mercedes-Benz Sprinter review 2024

1 / 6

beoordeling van heycar

Jaar
2018
Categorie
Bestelwagen
Brandstof
Diesel

Geschreven door

10 / 10

beoordeling van heycar

Leider van de grote roedel bestelwagens

Voordelen

  • Enorme laadcapaciteit
  • Makkelijk om te rijden
  • Spectaculair veel keus in carrosseriestijlen

Nadelen

  • Een van de duurdere grote bestelwagens
  • Smart technologie kost extra
  • Dode-hoekdetectie zou er standaard op moeten zitten
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes-Benz Sprinter

"De Mercedes-Benz Sprinter is de maatstaf waarmee alle andere grote bestelwagens zouden moeten worden beoordeeld. Deze versie van de Sprinter is gemakkelijk om te rijden, comfortabel en in staat om gigantische ladingen te vervoeren. Hij volgt de succesvolle trend van zijn voorgangers, en bepaalt nieuwe standaarden voor bruikbaarheid, technologie en veiligheid voor de bestuurder."

Mercedes-Benz beschrijft de Sprinter als een 'gereedschapskist op wielen'. Hij kan inderdaad alles wat je van een grote bestelwagen verwacht, en zijn laadvermogen bereikt een indrukwekkend record van 3.150 kg. Bestuurders kunnen nu ook kiezen voor voorwielaandrijving naast de traditionele varianten met achterwiel- en vierwielaandrijving. Vergelijkbare bestelwagens zijn onder meer de Volkswagen Crafter, de Peugeot Boxer en natuurlijk de Ford Transit.


Alle versies van de Sprinter zijn van een degelijke kwaliteit, met een laadcompartiment dat 1,7 meter breed is achter de wielkasten, en met een maximale vloerlengte van 4,8 meter.


Zoals de eerdere generaties van de Sprinter heeft ook deze een van de beste wegliggingen van alle grote bestelwagens, wat zelfs de meest onervaren bestuurders zelfvertrouwen achter het stuur bezorgt. Ook de controle over de carrosserie is uitstekend, wat betekent dat de bestelwagen comfortabel en voorspelbaar blijft, ook op bochtige en hobbelige wegen, zelfs met een volle lading.


Een hele dag achter het stuur van de Sprinter doorbrengen brengt geen extra stress met zich mee. De stoelen zijn groot en hebben vele stevige steunkussentjes voor de rug en de benen. Alle bestelwagens zijn voorzien van Bluetoothverbinding, airconditioning en een uitgebreide verzameling veiligheidsuitrusting, met adaptieve cruisecontrol, een 360 graden parkeercamera en monitoring van de vermoeidheid van de bestuurder. Het infotainmentsysteem kan ook via stemcommando's worden bediend, dus hoeft de bestuurder om handsfree te kunnen bellen alleen maar te zeggen "hey Mercedes, bel even m'n baas...".


Het meest populaire model in de reeks is de 143 pk viercilinder diesel met zijn 330 Nm koppel, dat hem lekker veel trekkracht in de lage toeren bezorgt. Die bestaat zowel met voor- als achterwielaandrijving. De meeste motoren maken gebruik van een handgeschakelde zesversnellingsbak, maar er is een zeventraps of negentraps koppelomvormer automaat verkrijgbaar als extra optie.


Eigenaren kunnen hun Sprinter in de gaten houden met Mercedes Pro Connect. Dat systeem is door de Duitse bestelwagenfabrikant zelf ontwikkeld en stuurt telematica-informatie over de mechanische conditie en het brandstofverbruik van het voertuig direct naar de computer of smartphone van de beheerder.


Het is ook mogelijk om op afstand werkgegevens en route-aanwijzingen naar het navigatiesysteem van de bestelwagen te sturen. Er zijn echter vele telematicapakketten op de secundaire markt. Het valt dus nog te bezien of beheerders bereid zullen zijn hun bestaande contracten te ontbinden in ruil voor het geheel nieuwe systeem van Mercedes-Benz.


In onze ogen is de Sprinter van de derde generatie een van meest capabele grote bestelwagens die je maar kunt krijgen, wat niet mis is gezien de kwaliteit van de concurrentie. De meeste beheerders zullen worden aangetrokken door zijn grote laadcapaciteit in combinatie met zijn betaalbare brandstofverbruik, terwijl de bestuurders de bevredigende manier van rijden en het auto-achtige comfort zullen waarderen.

Populaire modellen

Terug naar boven