Mercedes-Benz SLC Review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2016
Categorie
Cabrio
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

Kwalitatieve roadster met een hardtop

Voordelen

  • Invouwbaar metalen dak biedt het beste van twee werelden 
  • Negentraps automatische versnellingsbak maakt indruk
  • Heel veel standaarduitrusting aanwezig

Nadelen

  • Kleine kofferbak krimpt nog verder als het dak open is
  • Dashboard ziet er inmiddels gedateerd uit
  • Rijervaring is niet zo boeiend als de styling doet geloven
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes-Benz SLC

"De Mercedes-Benz SLC is een zeldzaam pakketje van een compact formaat, redelijk betaalbare prijs en een metalen vouwdak. Een sterke bezetting van motoren, samen met de uitstekende negentraps automatische versnellingsbak, maken het geheel nog aantrekkelijker. Het inmiddels achterhaalde interieurontwerp en de kleine kofferbak van de SLC blijven echter achter bij zijn rivalen."

Mercedes-Benz zette een belangrijke trend in gang voor cabrio's met invouwbare metalen daken, toen zij de originele SLK in 1996 introduceerden. Spoel je door naar 2016, dan zijn we bij het moment dat het merk de meest recente versie van zijn tweezits roadster een nieuwe naam geeft: SLC.


De bijgewerkte styling bracht de SLC op het niveau van duurdere modellen in de reeks van Mercedes-Benz. Zijn grote verchroomde grille ziet er imposant uit, en draagt trots de driepuntige ster. Van binnen kun je niet om de leeftijd van de SLC heen, het interieur blijft achter ten opzichte van meer moderne concurrenten.


Zijn mooiste kunststuk is zijn elektrisch bediende invouwbare metalen Vario-dak. Dat dak gaat in slechts 20 seconden helemaal open of dicht, en kan zelfs bediend worden tot op snelheden van 40 km/u.


Kijk je naar de auto's waarmee de SLC concurreert, dan is het metalen dak voor veel kopers een grote pre. Het solide metaal (of glas op de panoramische versie) is een stuk veiliger dan de softtops van textiel. Het betekent ook extra geluidsisolatie, en maakt de SLC geschikter voor alle soorten weer. Zelfs met het dak open blijft het niveau van windruis binnenin de SLC mooi onder controle. 


Zo'n complex vouwbaar dak heeft natuurlijk ook nadelen. Met name de bagageruimte in de kofferbak van de SLC lijdt eronder. Doe je de top naar beneden dan verliest de auto 110 liter van zijn laadcapaciteit, waardoor deze uitkomt op maar 225 liter. Dat is minder ruimte dan in sommige stadsauto's, dus moet je heel zorgvuldig inpakken.


De zonnige kant van de compacte afmetingen is dat de auto echt lekker sportief aanvoelt, op welk soort weg je ook rijdt. Een lage rijpositie versterkt dat speciale gevoel nog eens; het lijdt geen twijfel dat je achter het stuur van een echte sportwagen zit. Je kijkt langs je motorkap heen, en zelfs een tochtje naar de winkel voelt al een beetje avontuurlijk.


Ga je de plattelandswegen op, dan komt de SLC helemaal tot zijn recht. Dankzij de nauwkeurige stuurinrichting kun je de auto makkelijk op de weg positioneren, en de relatief compacte afmetingen versterken die ervaring verder. Misschien is de SLC niet de meest sportieve auto in zijn klasse, maar hij heeft genoeg noten op zijn zang om je te boeien. Het enige nadeel is het rijcomfort, dat in de modellen met de grotere wielen erop, wat onbehouwen kan worden.


Qua motor heb je de keuze uit een aantal viercilinder turbo benzinemotoren, of uit een V6 met hoge prestaties en turbolader in de AMG SLC 43, het topmodel in de reeks. Er is ook één dieselvariant beschikbaar, die handig kan zijn als je er lange afstanden mee wilt afleggen. Een indrukwekkend goede negentraps automatische versnellingsbak zit standaard op een deel van de modellen in de SLC-reeks. 


Mercedes-Benz was genereus met de uitrusting op alle versies van de SLC, wat helpt om de hogere catalogusprijs vergeleken met de belangrijkste rivalen, te verklaren. Cruisecontrol, sportstoelen, airconditioning en een winddeflector zijn allemaal onderdeel van de standaarduitrusting. Door de uitgebreide lijst met opties heb je ook veel mogelijkheden om de auto te personaliseren. 


Hoewel er jongere concurrenten beschikbaar zijn, biedt de Mercedes-Benz SLC nog altijd de roadster-ervaring van een compacte en klassieke tweezitter. Voor sommigen is het de badge op de grille die het allerbelangrijkst is, anderen zullen vooral genieten van de mogelijkheden van het invouwbare metalen dak.

Is de Mercedes-Benz SLC geschikt voor jou?

Roadsters met een intrekbare hardtop zijn vooral aantrekkelijk voor mensen die een cabrio willen, maar dan met de extra bescherming die een metalen dak biedt. Auto's zoals de SLC waren in de eerste jaren van het nieuwe millennium populair, maar raken de laatste tijd wat uit beeld.


Voor wie een relatief betaalbare premium sportauto wil met de zekerheid van een vouwbaar metalen dak is de SLC in feite de enige optie. Hij geeft een boeiende rijervaring, maar is het meest geschikt voor ontspannen cruisen, meer dan voor rechttoe rechtaan snel gaan.


Wie erover denkt om een SLC te nemen moet zich bewust zijn van de beperkingen van het interieur en van de relatief kleine kofferbak. Toch zal het Mercedes-Benz logo voor velen al voldoende zijn om hen te overtuigen.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes-Benz SLC?

Wij zouden de basismotor SLC 180 overslaan, en bij de SLC 200 benzine blijven omdat dat de beste motor is in de reeks. Die biedt namelijk een combinatie van fatsoenlijke prestaties en dito rendement, terwijl ook de aankoopprijs redelijk blijft. 


Je kunt het beste meteen daaraan toevoegen dat je de SLC 200 met de optionele negentraps 9G-Tronic automaatbak wil. Die past beter bij het karakter van de SLC dan de standaard handgeschakelde zesversnellingsbak. Ook zitten er dan schakelflippers op het stuur, waarmee je als je dat wilt van versnelling kunt veranderen.


Er zijn voor de SLC maar weinig uitvoeringsniveaus, en het basismodel Sport heeft al alle uitrusting die je redelijkerwijs nodig hebt. Tenzij je wel erg enthousiast bent over de grotere wielen en de bodykit van de versie AMG Line, is die uitvoering zijn extra kosten niet waard.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes-Benz SLC?

De SLC heeft twee hoofdconcurrenten, die ook allebei van Duitse autofabrikanten komen. De meest verwante ziel is de Audi TT. Die brengt in de groep cabrio's een intense styling en een minimalistisch interieur in. Anders dan de SLC heeft die auto een stoffen cabriodak. Wel zijn er veel verschillende motoren mogelijk. De Porsche 718 Boxter is de andere aartsrivaal van de SLC. Die heeft de motor in het midden zitten, en is sterk gefocust op de rijervaring. 


Mazda verkoopt de betaalbare Mazda MX-5 in een RF-versie, die een eenvoudiger intrekbaar metalen hardtop dak heeft. Maar voor sommigen zal de Mazda-badge niet voldoende allure hebben.

Populaire modellen

Terug naar boven