Mercedes-Benz S-Klasse review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2014
Categorie
Luxe
Brandstof
Benzine, Diesel, PHEV

Geschreven door

10 / 10

beoordeling van heycar

S-Klasse blijft de koning onder de luxeauto's

Voordelen

  • Elegantie en stijl
  • Comfort van de bovenste plank
  • PHEV-model

Nadelen

  • Gebruiksgemak van het infotainment
  • Knopjes op het stuurwiel zijn onhandig
  • AMG-modellen zijn erg duur
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes S-Klasse

"De eeuwige vraag wie de beste luxesedan ter wereld bouwt is tegenwoordig niet meer zo makkelijk te beantwoorden, omdat er een aantal merken zijn die zo veel verder gaan dan wat de relatief mainstream Mercedes S-Klasse kan bieden. Ook Mercedes zelf doet daar aan mee, met zijn model Maybach, maar toch mag de S-Klasse die titel blijven dragen, zeker als je rationele beslissingen zoals prijskwaliteitverhouding en bedrijfskosten bij je overweging betrekt."

Dus is het de S-Klasse die kopers van luxeauto's alles geeft wat ze nodig hebben, en dat stijlvol verpakt in een discreet jasje. Voor sommige eigenaren zal het hun enige vervoermiddel zijn, omdat hij zoveel basisbehoeften kan vervullen, terwijl de S-Klasse voor anderen een van de vele auto's zal zijn waar ze dagelijks uit kunnen kiezen. Hoe het ook zij, het is één en al verwennerij, want het is een van de meest comfortabele en capabele auto's die er ooit gebouwd zijn.


Maar vele exemplaren van de S-Klasse zul je ook op de Nederlandse wegen aantreffen terwijl zij hun beroep uitoefenen als upmarket taxi. De Merc is subliem geschikt voor die rol dankzij een reeks brandstofzuinige motoren met lagere koolstofemissies dan je voor mogelijk had gehouden bij zo'n grote auto. Ook is er de mogelijkheid van een plug-in hybride model waarmee deze grote sedan zelfs een beter rendement en lagere emissies kan halen dan de meeste compacte auto's.


Aan de andere kant van het spectrum zitten de klanten die niet in het minst bezig zijn met bedrijfskosten, en Mercedes heeft ook hen niet vergeten. Voor hen is er de S63 AMG, die alleen met de lange wielbasis bestaat, en die de ultieme luxe biedt, en ultieme prestaties dankzij zijn 612 pk 4,0 liter V8-motor met dubbele turbo.


Binnen biedt iedere S-Klasse massa's ruimte voor vier of vijf passagiers, afhankelijk van welke configuratie je kiest voor de stoelen. De bestuurder is niet minder gelukkig, met een ideale stuurhouding, perfecte bedieningsmechanismen, en de kans om de wonderbaarlijke wegligging van de S-Klasse te ervaren.


Dat is namelijk een van de meest verrassende facetten van de S-Klasse, dat hij zo lekker zacht veert en toch een plezier is om te sturen. Iedere generatie van de S-Klasse wist dat voor elkaar te krijgen, maar het nieuwste model krijgt nog eens hulp van het systeem Magic Body Control, dat de weg voor de auto scant op hobbels en gaten en de ophanging anticiperend aanpast om het meest soepele rijcomfort te garanderen.


Er is nog veel meer technologie aanwezig in het interieur van de S-Klasse, zoals het grote widescreen geïnstalleerde infotainmentsysteem dat er standaard op zit. Hiermee is de S-Klasse meteen een sprong vooruit ten opzicht van de meeste rivalen omdat dat goed af te lezen en gemakkelijk in gebruik is, en bovendien perfect past bij deze prestigieuze auto. Zowel voor- als achterin.


Dus is de S-Klasse van wereldklasse. Dat staat als een paal boven water. Er zijn misschien mensen voor wie zijn benadering wat van het drama van een Maserati Quattroporte mist, of wat van de gewichtigheid van een Bentley. Maar de S-Klasse verdient zijn pluimen door in alles wat hij doet genadeloos goed te zijn.

Is de Mercedes S-Klasse geschikt voor jou?

Of je de Mercedes S-Klasse nu ervaart vanuit het perspectief van de bestuurder of van de passagier achterin, dit is een luxe sedan die meer dan beantwoordt aan de verwachtingen die bij die aanduiding horen. Hij is gehuld in de allerbeste materialen, is gebouwd als een bankkluis, en heeft een overvloed aan technologie die het leven makkelijker maakt en eenvoudig in gebruik is.


Dat alles wordt gedragen door de allerbelangrijkste kenmerken van een luxeauto: een subliem rijcomfort en een voortreffelijke verfijning. Door de toepassing van een computergestuurde instelling van de ophanging kan de S-Klasse blijven glijden over wat een eindeloos lint van glad asfalt lijkt, ook als de ruwe werkelijkheid vol gaten en scheuren zit. Ook weert de auto met groot gemak al het geluid van buiten uit het interieur. Het is de perfecte plek voor een kalme en ontspannen reis.


De reeks motoren is ook mooi gevarieerd, van de keisnelle AMG 63L, tot de populaire dieselmodellen. Er is ook een benzine-elektrische hybride die een logische keuze vertegenwoordigt voor wie merendeels door de stad rijdt, omdat hij een elektrische actieradius heeft tot 44 kilometer.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes S-Klasse?

Alle modellen van de S-Klasse die geen AMG-versie zijn, hebben dezelfde uitvoering, namelijk de Grand Edition. Het is dus geen kwestie wat de beste uitvoering is, het hangt meer af van de specificaties die je zelf kiest. Alleen bij de populaire S350 d heb je de keus uit de standaard wielbasis of de lange wielbasis, want alle andere modellen hebben altijd die grotere kloof tussen de voor- en de achterwielen om meer ruimte te hebben achterin.


Als je meestal alleen jezelf rijdt, dan beantwoordt de normale S350 al met een groot gebaar aan al je wensen. Voor een auto van dit formaat is hij stil, krachtig, soepel en zuinig. Voor wie veel van de reistijd in de stad doorbrengt is de 560 e, de benzine-elektrische hybride, een zinvolle optie, omdat hij CO2-emissies heeft van maar 56 g/km, en de mogelijkheid om tot 44 kilometer op alleen batterijen te rijden. Alleen zijn catalogusprijs van € 125.000 meer dan de S350 d zou je kunnen tegenhouden.


Wie een chauffeur heeft die het sturen van de S-Klasse voor zijn of haar rekening neemt, kan bijvoorbeeld kiezen voor de specificaties van de Rear Lounge Seats, stoelen met elektrisch instelbare rugleuningen. In de AMG-modellen kan dit verder worden geüpgraded naar het pakket met Individual Rear Seats, wat vliegtuigachtige losse stoelen zijn met uitklaptafels.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes S-Klasse?

In het drieluik van Duitse luxeauto's ziet de Mercedes S-Klasse zich geconfronteerd met de Audi A8 en de BMW 7 Series. De BMW is de auto voor de enthousiaste bestuurders, omdat zijn wegligging hem kleiner doet voelen dan hij in werkelijkheid is. De Audi is precies zo goed als de S-Klasse in het voorbij zweven in bijna geluidloos comfort. 


Dan zijn er de Jaguar XJ en de Maserati Quattroporte, als alternatief voor de AMG S63 voor wie iets sportiefs wil. Of je kunt nog weer wat meer investeren, en dan heb je een nog exclusievere Bentley Flying Spur om mee op te scheppen.

Populaire modellen

Terug naar boven