Mercedes-Benz GLS review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2019
Categorie
SUV
Brandstof
Diesel

Geschreven door

7 / 10

beoordeling van heycar

Enorme zevenzits luxueuze SUV

Voordelen

  • Enorm veelzijdig en praktisch, zelfs voor een groot gezin
  • Vernuftig infotainmentsysteem en veel gadgets
  • Stukken goedkoper dan een Range Rover

Nadelen

  • Sommige heus erg goede zevenzits SUV's kosten veel minder
  • Rijdt niet zo goed als de meeste auto's van dit type
  • Ook de bouwkwaliteit van het interieur kan niet helemaal tippen aan die van anderen
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes-Benz GLS

"Weinig automerken hebben de SUV-revolutie met zoveel enthousiasme omarmd als Mercedes-Benz. Het bedrijf heeft wel acht varianten in zijn aanbod: kleine, grote, middelgrote, goedkope, dure, echte, lifestyle-achtige en coupé-uitvoeringen, alle SUV's die je maar wilt."

De GLS is in dat gezelschap de kapitein. Hij draagt het label 'de S-Klasse onder de SUV's', en zijn opdracht is om het stijl-, kwaliteits-, luxe- en technologisch niveau van een luxe auto te bieden, maar dan mét alle hipheid, imago, praktische bruikbaarheid en veelzijdigheid die je van een SUV verwacht. Geen kleine taak dus.


Gelukkig dan maar dat hij echt kolossaal is. Een auto waarnaast een Volvo XC90 er miezerig uit ziet moet wel wat body hebben. Gelukkig maar dat hij bovendien een enorm interieur met zeven stoelen heeft, samengesteld met duur aanvoelende materialen en volgepakt met luxe-uitrusting en een waaier aan interessante infotainmenttechnologie. Gelukkig maar dat hij ook een sterke, gespierde dieselmotor heeft die een sublieme mechanische verfijning paart aan een competitieve efficiëntie. Daarmee heeft hij al heel wat van die genoemde vakjes aangekruist.


Jammer genoeg heeft de GLS één groot probleem. En dat probleem heet BMW X7. Die twee auto's zijn in een nek-aan-nekrace met elkaar verwikkeld, op het gebied van formaat, prijs, aantrekkelijkheid en nog een boel andere factoren. En hoewel het uiterlijk met de opengesperde neusgaten van de X7 misschien niet precies jouw smaak is, weet ieder die de auto kent dat hij erg, erg goed is. Maar belangrijker is dat hij in meerdere opzichten beter is dan de GLS.


De kwaliteit van het interieur is daar een voorbeeld van. Ja, de grote Merc voelt erg luxe en glimmend van binnen, maar de BMW heeft een meer solide bouw en meer aandacht voor detail. Hij is merkbaar steviger. Ook op de weg kan de Merc niet tegen de BMW op. Hij rijdt niet net zo comfortabel ongeacht de omgeving of de snelheid. En hij voelt heel wat logger in de bochten. In een auto van het luxe segment is die dynamische finetuning van cruciaal belang, omdat juist die maakt dat de auto zo geciviliseerd en geavanceerd overkomt. Als dat ontbreekt, dan is er geen modieus touchscreen ter wereld dat dat goed kan maken.


En dan zijn er nog de kleinere, goedkopere zevenzits SUV-opties die hem het vuur aan de schenen leggen, de Audi Q7 en de Volvo XC90. Die zijn allebei uitstekend, de Audi helemaal. Vraag jezelf af: heb ik echt een zo grote auto als de GLS nodig? Voor de meesten is het antwoord namelijk toch nee.


Als het antwoord wel ja is, begrijp ons niet verkeerd, dan is de GLS op veel manieren een sterke kandidaat. Liefhebbers van technologie zullen er zeker gek op zijn. De X7 is gewoon een betere allrounder, en andere uitstekende auto's zoals de Audi Q7 voeren ongeveer dezelfde taken uit voor stukken minder geld.

Is de Mercedes-Benz GLS geschikt voor jou?

Als jij in jouw leven een zevenzits luxe-SUV nodig hebt, en de Audi Q7 of Volvo XC90 hebben toch niet helemaal de hoeveelheid ruimte, dat plaatje of het goede gebaar om daarin te voorzien, dan is dat het moment om er een tandje bij te doen. En daar komt de Mercedes GLS om de hoek kijken. Die auto is zo gigantisch dat je onmogelijk niet gezien wordt, en het begeerlijke logo op zijn neus en zijn knappe voorkomen zorgen er wel voor dat je om de goede redenen wordt opgemerkt.


Er is genoeg ruimte in het passagiersgedeelte en in de kofferbak voor welk gezin dan ook, zelfs voor een gezin dat geheel uit basketbalspelers zo lang als bonenstaken bestaat. De hoeveelheid luxe-uitrusting en vernuftige infotainmenttech aan boord houdt verder ook iedereen zoet. De basisprincipes van deze auto zijn zeer vergelijkbaar met die van de BMW X7, en het is zeer waarschijnlijk dat als je over de ene nadenkt, je ook de andere overweegt.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes-Benz GLS?

Je kunt wat de motor voor jouw GLS betreft nergens uit kiezen, want hij heeft er maar één. Hij heet de 400d, en dat is een 3,0 liter, zescilinder motor met 330 pk. Essentieel is dat die motor gespierd genoeg is om deze enorme auto vlot en makkelijk te verplaatsen. Ook is hij voldoende soepel en stil om de tijd die je binnen in de auto doorbrengt aangenaam en beschaafd te houden zoals past bij een luxueuze SUV.


Er zijn drie uitvoeringen waar je uit kunt kiezen, waarvan de naam van de ene nog belachelijker is dan de andere (daar komen we nog op terug), maar ook de basisuitvoering heeft al zoveel luxe kenmerken dat je bijna niet meer zou kunnen willen. Ga je voor de upgrade van de andere uitvoeringen dan moet je daar heel wat meer voor neerleggen. Sommige van de aanvullingen zijn wel aantrekkelijk (masserende stoelen op de achterbank, wie biedt?), maar vele andere zijn toch meer nodeloze tierelantijnen, zelfs in een auto als deze.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes-Benz GLS?

Er is geen tekort aan mogelijkheden als je een luxueuze SUV wilt kopen. Maar er is één auto die een directere concurrent is van de GLS dan welke auto dan ook. Die komt van de traditionele tegenpartij daar in Bavaria, en hij heet de BMW X7. De twee auto's hebben ongeveer hetzelfde formaat (ze zijn namelijk allebei enorm), worden voor ongeveer dezelfde prijs verkocht (nieuw en tweedehands) en bieden een zeer verwante mix van kwaliteit, luxe, bekoring en zevenzits bruikbaarheid.


Wie ook naar jouw geld zit te vissen zijn de kleinere en goedkopere zevenzitters zoals de Audi Q7 en Volvo XC90. Je kunt er ook over nadenken om de vader van de luxueuze offroad auto's te kopen, de Range Rover, als je maar vijf stoelen nodig hebt.

Populaire modellen

Terug naar boven