Mercedes-Benz GLB review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2020
Categorie
Crossover
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Praktische en toch begeerlijke premium SUV

Voordelen

  • Trendy kleine SUV
  • Upmarket interieur is erg veelzijdig
  • Dieselmotoren zijn zuinig

Nadelen

  • Behoorlijk aan de prijs in vergelijking tot mainstream concurrenten
  • Als zevenzitter alleen voor sporadisch gebruik
  • Zeventraps automaatbak in de GLB 200 is tergend
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes-Benz GLB

"Tenzij je niet kunt wachten om meer geld uit te geven aan een groter model, is er volgens ons geen zevenzits SUV op de markt die zo aantrekkelijk is als deze. De GLB heeft een superieur interieur en is, als je uit de buurt blijft van het AMG-model, helemaal niet zo duur in gebruik."

De Mercedes-Benz GLB is wéér een SUV, maar zijn slimme gebruik van de ruimte betekent dat hij aanmerkelijk kleiner is dan de zevenzitters zoals de Volvo XC90 en Mercedes-Benz GLS.


Hij is gebaseerd op de nieuwste Mercedes-Benz A-Klasse en B-Klasse. Dat is goed nieuws, want dat zijn twee van onze favoriete hatchbacks, allebei met een superieur interieur en een sterke reeks motoren. 


De GLB heeft showroom-uitstraling bij de vleet. Hij ziet er echt cool uit, bijna als een miniatuurversie van de G-Klasse (wat het oldschool antwoord is van het merk op de Land Rover Defender). Er zit een enorme driepuntige ster op de grille, en de modellen met hoge specificaties zien er bijzonder classy uit met grote wielen en chromen afwerkingen.


Zijn vierkante ontwerp vertaalt zich bovendien in een grote hoeveelheid ruimte aan de binnenkant. Volwassenen zullen zich erg goed verzorgd voelen voorin, met comfortabele stoelen en een hoge zitpositie. Er is legio hoofd- en beenruimte, en hij lijkt een veel grotere SUV te zijn.


Op de middelste rij is het net zo goed. Twee volwassenen zullen ook achterin geen reden tot klagen hebben: genoeg hoofdruimte, en beenruimte kun je maken omdat de achterbank naar voren en naar achteren kan schuiven.


De meeste modellen van de Mercedes-Benz GLB hebben zeven stoelen, maar als je regelmatig zeven mensen wil vervoeren, dan kun je toch beter op zoek gaan naar een MPV (hoe suf dat ook klinkt). De achterste stoelen komen namelijk tevoorschijn uit de kofferbakvloer, dus als die in gebruik zijn is er praktisch geen bagageruimte meer. Als een vijfzitter is de GLB een erg praktische SUV.


De reeks motoren bestaat uit de gebruikelijke benzine- en dieselvarianten, allemaal gekoppeld aan een zeven- of achttraps automatische versnellingsbak. Wij vinden dat de dieselmotoren goed bij de GLB passen, en al is de krachtiger 220d aanlokkelijk, de 200d geniet onze voorkeur.


Wat ergerlijk is, is dat de GLB 200 op benzine wordt beperkt door zijn slome transmissie, die de zeventraps in plaats van de achttraps versnellingsbak gebruikt. Daarom kun je die beter niet kopen. De Mercedes-AMG GLB 35 is echter heel erg leuk, met genoeg tempo om de sportieve SUV X2 M35i van BMW uit te kunnen dagen, en verder een heerlijk geluid bij het starten.


Los van het AMG-model richt de GLB zich nu eens niet op spannend rijden, maar op comfort. Dus rijdt hij erg goed en voelt beheerst in de bochten, al helt hij iets meer over dan een A- of B-Klasse dat zou doen.


Al met al is de Mercedes-Benz GLB een erg aantrekkelijke gezins-SUV. Hij is ruim en praktisch genoeg voor veel kopers en voelt extreem premium van binnen. Het grootste struikelblok is de prijs: de meest gewilde modellen kosten nieuw meer dan € 60.000, en omdat het nog een relatief recent model is (en in trek), zien we nog geen hele grote besparingen op de tweedehands markt.

Is de Mercedes-Benz GLB geschikt voor jou?

Als je op zoek bent naar een stijlvolle auto die ruimte biedt aan het hele gezin maar je wilt (of hoeft) geen enorme SUV te hebben, dan moet je de Mercedes-Benz GLB op je shortlist zetten.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Mercedes-Benz GLB?

Alle GLB modellen hebben standaard zeven stoelen en zelfs de basisuitvoering Sport heeft een goede uitrusting, met 18 inch lichtmetalen velgen, een digitaal instrumentenpaneel en keyless go. En de stoelen zijn bekleed met het kunstleer van Mercedes, Artico. Hoewel hiermee de meeste mensen al goed voorzien zijn, kost de AMG Line niet zo heel veel meer maar ziet er een stuk sportiever uit. Wij zouden die nemen. De extra uitrusting zoals privacyglas achterin en een 180 graden achteruitrijcamera maken dat de moeite waard. 


Er is niet zoveel keus in motoren, maar we zouden de GLB 200 op benzine nemen tenzij je een kilometervreter bent. Dan is de GLB 200d geschikt, omwille van de zuinigheid.

Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Mercedes-Benz GLB?

Normaal gesproken moet je een veel grotere SUV hebben om zeven stoelen te krijgen, in dat opzicht is de GLB uniek. Concurrenten zijn onder meer de premium SUV's met vijf stoelen zoals de BMW X1, Volvo XC40 en Audi Q3. Of de meer mainstream alternatieven zoals de Peugeot 5008 en Volkswagen Tiguan Allspace. 

Populaire modellen

Terug naar boven